28 juni 2011

Bergmanveckan på Fårö – en internationell kulturangelägenhet

Bergmanveckan
Med ett digert program där man blandar det Gotländska arvet efter Bergman med internationella gäster och en familjär sida hoppas man på att dra storpublik till en av Östersjöns verkliga pärlor, Fårö. Föreläsningar av István Szabó, en av grundarna till den europeiska filmakademin, EFA och den ryske regissören Andrej Zvjagintsev är två av höjdpunkterna. Bergmanveckan håller på mellan 28 juni - 3 juli.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

17 juni 2011

Grande finale på Bukowskis Klassiska

Sista auktionsdagen är numera även höjdpunkten på hela auktionen. Åtminstone vad gäller budgivningar och överraskande höga slutpriser. Det är idag den imponerande avdelningen med orientalisk keramik och konsthantverk säljs som i år dessutom kompletteras med Paul R Wedendahls samling som grädde på moset.

rökelsekar Cloisonné QianlongRökelsekar (Foto Bukowskis)

Det mest spektakulära föremålet är ett rökelsekar med ett lock krönt av en förgylld fohund tillverkat i Cloisonné från Qianlong d v s 1700-talet. Utrop är 300-350 000 kr men det kan knappast ha undgått delegationen av kinesiska antikhandlare som varit på plats.

vinofferbägareVinofferbägare (Foto Bukowskis)

Efter miljonnoteringar på vinofferbägare av noshörningshorn hos de båda huvudkonkurrenterna blir det intressant att se var slutpris hamnar på detta ex, som inte har fullt lika väl skuren dekor.

Wapoa AnchorageWapoa Anchorage (Foto Bukowskis)

En sagolik signerad målning föreställande Wapoa Anchorage med ankrade fartyg från de olika kompaniernas flottor målad på 1800-talets början ropas ut för 100-150 000 kr.

/Pontus Silfverstolpe
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

16 juni 2011

Världens ögon på svenska mattor, svenska ögon på världens mattor

I dagarna hålls den stora internationella konferensen, THE INTERNATIONAL CONFERENCE ON ORIENTAL CARPETS XII – ICOC, på Älvsjömässan i Stockholm.

Kazak Streco OrientmattorKazak, ca 1870, 260 x 162 cm (Foto Streco Orientmattor)

Utöver specialvisningar på slott och herresäten, konferenser och föredrag så visas fantastiska mattor från världens alla hörn på Stockholmsmässan i Älvsjö när ett 30-tal internationella matthandlare ställer ut. Förutom Bukowskis intendent för mattor, Anette Granlund så medverkar tre av Sveriges främsta mattexperter tillika handlare Peter Willborg (länk), Magnus Svensson(länk) och Amir Frendberg (länk).

Det är ett unikt tillfälle att lära sig om och se mattor som aldrig annars visas i Sverige. Vi ses där! Mässan pågår 16-19 juni, för mer info besök icoc2011stockholm

/Pontus Silfverstolpe
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

14 juni 2011

Rysk prissensation att vänta på Uppsala?

Vadslagningen är igång och intresset enormt. Frågan är i vilket härad slutpriset kommer att ligga när klubban väl fallit. Är det nya prisrekord på gång? Det är den ovanligt stora oljemålningen av Ivan Konstantinovich Aivazovsky daterad 1858 föreställande slaget vid Bomarsund alla talar om. Utropet är 5-6 000 000 kr, men frågan är om det räcker. Knappast är min gissning.

Ivan Konstantinovich Aivazovsky Slaget vid BomarsundIvan Konstantinovich Aivazovsky "Slaget vid Bomarsund" (Foto Uppsala Auktionskammare)

Vad som är intressant är att det stora sjöslaget sälj i samarbete med auktionshuset Metropol. Mycket hedervärt av Metropol är man tagit fullt ansvar gentemot kund och lämnat vidare målningen som de fått in, till Uppsala Auktionskammare för att deras kund ska få så bra betalt som möjligt. Ett klokt beslut med tanke på att Uppsala Auktionskammare är ett av världens ledande auktionshus för rysk konst och konsthantverk sedan många år tillbaka.

Först när Barnebys.com lanseras på allvar i september kommer vi kunna presentera Uppsala auktionskammares web-kataloger på sajten. Fram till dess rekommenderar jag ett besök på Uppsala Auktionskammare eller ett smakprov nedan:

Carl Wilhelmsons Gosse hämtar vatten – Motiv från FiskebäckskilCarl Wilhelmsons ”Gosse hämtar vatten – Motiv från Fiskebäckskil”

Carl Wilhelmsons ”Gosse hämtar vatten – Motiv från Fiskebäckskil” är i mitt tycke en av vårens finaste målningar. Inte för att Carl Wilhelmson tillhörde de färgälskande Göteborgskoloristerna på något sätt, så kan man anmärka på hans kolorit skild från de övriga konstnärskollegornas från tiden. Jag talar om en skön, stark och stämningsfull kolorit som skänker kraft åt hans måleri. Pojken och de tunga vardagssysslorna höjs från det dokumenterande måleriet till en naturskön bild som berättar en historia. Skulle pojkens ansikte varit lite mer utmålat skulle vi tala om ett praktverk. Utrop 120-150 000 kr tycker jag är välinvesterade pengar.


torchèrer
Det är inte ofta de dyker upp, föremål som lämnat Stockholms Slott, men Uppsala Auktionskammare stoltserar med ett par s k torchèrer tillverkade i Stockholm under empiretid(d v s början på 1800-talet) som bland annat stått i det kungliga audiensrummet på Stockholms slott under Kronprins Oskars tid och framåt till 1906 då försåldes på auktion. Utrop 200-250 000 kr för ett stycke högklassig svensk kulturhistoria.

tenn
Tenn sägs vara omodernt, men när man ser Uppsalas avdelning med antikt tenn höjs köpsuget enormt. Ur en privatsamling kommer fantastiska samlarföremål av sällan skådat slag. Jag hoppas att det är i och med denna auktion den nya trenden sätts: Tenn är åter på modet!

Sällan har så många kineser besökt Stockholm och Uppsala som under den senaste veckan. Att förutsäga vad som kommer att gå dyrt på auktionens avdelning är lite som att sätta upp pekfingret i luften och chansa. Oavsett kan man räkna med en hel del höga slutpriser med tanke på den starka avdelning man presenterar i en egen katalog.
Ett par av de föremål som borde kosta en duktig slant är:

Uppsala Auktionskammare
Uppsala Auktionskammare/Pontus Silfverstolpe
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

13 juni 2011

Bukowskis Klassiska fylld av pärlor

För många har det varit en lång väntan på det klassiska utbudet på Bukowskis. När så den röda mattan väl rullades ut för en vecka sedan så kan man stoltsera med den största auktionen i mannaminne. Jag har valt ut några smakprov för olika plånböcker:

Nils Kreugers Vintrig Boulevardscen med hästdroskaNils Kreugers "Vintrig Boulevardscen med hästdroska" (Foto Bukowskis)

Nils Kreugers ”Vintrig Boulevardscen med hästdroska” från Paris målad 1886 är en stämningsfull och välmålad bild. Efter en veckas tropisk värme tror jag på fyndläge p g a det snötäckta motivet. Utrop: 40-50 000 kr

Robert Thegerströms Motiv från FrankrikeRobert Thegerströms ”Motiv från Frankrike” (Foto Bukowskis)

Robert Thegerströms ”Motiv från Frankrike” ser ut att vara en försommarbild från ett klasiskt landskap från områdena utanför Paris. En vacker bild som gör sig bättre i verkligheten än i den tryckta katalogen. Utrop 80-100 000 kr.

Bruno Liljefors AnnaBruno Liljefors "Anna" (Foto Bukowskis)

Ett av auktionens verkliga dragplåster är något så sällsynt i djurmålaren Liljefors produktion som ett porträtt. Mästarens hand har på ett innerligt sätt målat av sin käresta, Anna, i ett blommande landskap. Året är 1885 och influenserna från tiden i Grez är tämligen uppenbara. Utropet är 2,5 – 3 milj kr. Hade det inte varit för Annas hatt i förgrunden hade utropet kunnat ligga på ytterligare en halv miljon. Det skulle förvåna mig om en livlig budgivning uteblir.

Prins-Eugen En sista solglimtPrins-Eugen "En sista solglimt" (Foto Bukowskis)

När Prins Eugen är som bäst är det riktigt bra. ”En sista solglimt” väcker känslan och sinnesbilden av svensk högsommarkväll. Dedikationen avslöjar vänskapen till Sveriges store skulptur Per Hasselberg, som var en mycket omtyckt person i konstnärskretsar. Året är 1893 och man ser hur de franska impressionistiska dragen närmar sig jugendtidens måleri. En fantastisk bild med ett relativt tilltaget utrop på 300-325 000 kr.

Bruno Liljefors Ejdrar på skärBruno Liljefors "Ejdrar på skär" (Foto Bukowskis)

När det kommer till Bruno Liljefors djurmåleri stannar jag allt oftare framför hans dukar föreställande ejdrar i skärgården. Utrop 175-200 000 kr

Ernst-Josephson-Marknad-i-DalarneErnst Josephson "Marknad i Dalarne" (Foto Bukowskis)

En av de mer intressanta bilderna står inte helt oväntat Ernst Josehpson för. ”Marknad i Dalarne(Den heliga familjen)” är målad på pannå och har tydlig karaktär av Josephsons drömvärld som ofta identifieras som sjukdomsperiod. Utrop 100-125 000 kr tror jag inte räcker.

Bror-Gustaf-Hillgren Adam och EvaBror Gustaf Hillgren Adam och Eva

För en lite mindre plån ok tycker jag Bror Gustaf Hillgrens ”Adam och Eva” är en liten pärla. Måleriet är så tidstypiskt från början på 1900-talet och färgsättningen så intensiv att bilder står ut från väggen i visningslokalen.

Edvard munch The-Sick-Child 1Edvard Munch The-Sick-Child 1 (Foto Bukowskis)

Personligen håller jag Munch som en mycket stor grafiker, och ”The sick child I” som en favorit. Här får man nog räkna med internationellt intresse.
Utrop 1,5-1,7 milj är säkert rimligt, eftersom min kollega i Antikdeckarna Anders Welander vet vad han gör…

Antik BachshaishAntik Bachshaish (Foto Bukowskis)

Varje säsong förundras jag över intendent Annete Granlunds förmåga att hantera så mycket högkvalitativa mattor till auktionerna. Personligen tycker jag att en stor antik terrakottafärgad Bachshaishmatta med medaljonger imponerar. Utrop 100-150 000 kr. Det är tyvärr här jag går bet…

Ryttarporträtt med husar från Smålands regemente. 1800-talRyttarporträtt med husar från Smålands regemente. 1800-tal (Foto Bukowskis)

En av de mest udda målningarna på hela auktionen är ryttarporträttet föreställande en husar med häst från Smålands regemente från 1800-talet. Trots att man inte vet vem som målat den ligger utrop på 50-60 000 kr, men å andra sidan får man en unik tavla med väldigt hög charmfaktor.

Lars NordinLars Nordin (Foto Bukowskis)

Lars Nordins eleganta rokokomöbler förhöjer möbelavdelningen Båda i ett härligt skick och med tydliga siganturer eller märkningar.
Köpläge!

Speglar Stockholmsarbeten RokokoRokokospeglar (Foto Bukowskis)

Avdelningen över konsthantverk kan stoltsera med ett par rokokospeglar med fasettslipade glas som har hängt på Östanå i Uppland. Utrop 200-225 000 kr

/Pontus Silfverstolpe
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

10 juni 2011

Skynda er på!

Loppis
Mitt tips till alla loppistrogna: Skynda er på! Det är så här års ladorna och uthusen bågnar av föremål som lagrats under vinter och vår. Det är nu det finns störst chans att göra fynden…

/Pontus Silfverstolpe
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

09 juni 2011

Konst som en alternativ investering - Sverige investerar i passion

Warhol_Dollar_Quad_
Ikväll kommer jag att stå på scenen när Jibréus och Ölvestad berättar om alternativa investeringar. Vad jag bland annat tar upp är det starka intresset för s k "investments of passion" på den internationella marknaden. Investeringsformen har ökat stadigt sedan 2007 och konst utgör navet inom kategorin "passion investments".
Det ska bli roligt att få dela med mig av min värld till finanseliten. Jag hoppas att de inser att konst är en njutbar investering värd sin vikt i guld. Eller till och med mer...

/Pontus Silfverstolpe
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

03 juni 2011

54:e Venedigbiennalen med svenskt inslag

I början av juni öppnar två av världens största konstutställningar dörrarna. Först ut är en av Italiens mest mytomspunna städers återkommande mässa. Besökare från hela världen samlas i Venedigs vackra miljöer där samtidskonsten får ta plats i olika sammanhang, både som regelrätta curerade gallerihängningar och mer djärva installationer.

La biennale Venedig
I den Nordiska Paviljongen presenterar Fia Backlund och Andreas Eriksson med curator Magnus af Petersens hjälp den svenska samtidskonsten genom både evenemang, uppbyggda miljöer, skulpturer och målad konst. Missar man invigningen har man god tid på sig. Biennalen håller på ända till 27 november. Läs mer här

/Pontus Silfverstolpe
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer