30 november 2011

Christie´s på Barnebys.com

Från och med igår kan vi presentera närmare 10 000 föremål från Christie´s auktioner runt om i världen på Barnebys.com. Plötsligt känns världen mer tillgänglig och utbudet mer spännande än någonsin. Varsågod och njut!

Christie´s, MOULINIÉ, BAUTTE & CIE, GOLD, ENAMEL AND PEARL-SET FLINTLOCK PISTOL-FORM PERFUME SPRINKLER WITH CONCEALED WATCH, MOULINIÉ, BAUTTE & CIE, GENEVE
Denna mycket sällsynta flintlåspistolformade parfymbehållare med en klocka tillverkades i guld, emalj och pärlor av Moulinié, Bautte & Cie i Genève 1805 för den kinesiska marknaden säljs på Christie´s i Hong Kong. Troligen hoppas man att det är en förmögen kinesisk samlare som ska hosta upp de 2, 5 miljoner kronor som krävs.

Fler internationella auktionshus är på gång men tillsvidare bör man se det som en testperiod.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

29 november 2011

Bukowskis förvärvar Norrköpings Auktionsverk

Bukowskis förvärvar Norrköpings auktionsverk
Ryktena har surrat en tid men nu är det klart att Bukowskis förvärvar Norrköpings auktionsverk. Norrköpings auktionsverk är ett av världens äldsta auktionshus men byter nu alltså namn till Bukowskis Norrköping. De dagliga auktionerna på nätet kommer att säljas på Bukowskis Market i Norrköping. Förvärvet syftar till att expandera verksamheten på webben och är en del av Bukowskis "nordiska strategi".  Genom nyförvärvet flyttar Bukowskis sina positioner till en mycket intressant och antikvitetstät region där Norrköpings Auktionskammare tidigare i stort sett haft ensamrätt på marknaden. Anders Olsén är kvar som stolt vd över ett av Sveriges främsta auktionshus. Intressant att se nästa drag. Förvånar mig inte om man stärker upp med ett hus norrut samt i bygger upp en fungerande verksamhet i utlandet. Bukowskis Market skulle nog ha stora expansionsmöjligheter i flera av öststaterna såsom Ryssland. En marknad man tidigare varit och nosat på. Den som lever och besöker Barnebys.com får se.
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

29 november 2011

Kunglig nyrokoko på Auktionskammaren i Vätterbygden

Inte mindre än tre kungliga bakar har suttit i dessa karmstolar i mahogny från 1800-talets andra hälft. Stolarna har stått på Stjärneborgs slott. De tre kungar som anses ha använt stolarna är inga mindre än Oscar II, Gustav V och Gustav VI Adolf.Med tanke på att Oscar den II kröntes 1872 hade nyrokokon som stil varit på modet ett tag, men eftersom nyrokokon är vår mest populära stil genom tiderna så höll den i sig ända till sekelskiftet 18/1900, varför man kan tänka sig att stolarna faktiskt användes av efterföljande kungar och inte bara stod i något möbelmagasin.

Vätterbygdens auktionskammare, Auktionskammaren, Karmstolar, nyrokoko, Stjärneborgs slott kunglig proveniens,

Garantin för den imponerande proveniensen råder det inga tveksamheter kring. Ett antal stämplar och etiketter under stolen talar sitt tydliga språk. Idag säljs de med ett föreslaget utrop på 4 000 kr. De måste väl ändå kosta mer än det med tanke på att man som köpare får trona som en kung i de ovanligt vackra och väl dimensionerade karmstolarna för att vara nyrokoko.

John Bauer, Vätterbygdens Auktionskammare, Auktionskammaren, akvarell, Barnebys.com

John Bauer är ju mest berömd för hans akvareller från trollskogen fyllda av charmiga väsen såsom älvor och bergatroll, men han har även målat helt andra motiv. På Auktionskammarens kvalitetsauktion tycks man ha fått in en hel samling med teckningar, litografier, akvareller och skulpturer av konstnären. Bland annat är det en akvarell från en av hans betydelsefulla resor till Lappland 1904. En finstämd bild föreställande lappar i en båt på en slingrande älv känns har utropet 15 000 kr. En favoritskulptur är annars John Bauers lilla Humpe i patinerad brons som ropas för 10 000 kr, men den finns även i gips för en tiondel av priset.

John Bauer, Humpe, Vätterbygdens Auktionskammare, Auktionskammaren
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

28 november 2011

Certina 1888- finders keepers!

Under en promenad midsommarhelgen 2005 såg jag något som skimrade till i vägkanten. Under allt gräs och grus borstade jag fram en Certina - DS PREMIUM. Vad gör man?   
Det är väl ingen hemlighet att CERTINA grundades 1888, men att det var  av bröderna Adolf och Alfred Kurth som startade upp en urverks-, och reservdelsfabrik i Grenchen är väl inte lika känt.
Jag insåg att denna klocka kunde vara värd några kronor (och att dess ägare säkert saknade sitt ur)- så jag lämnade in den till polisen.
Pappersarbetet kring armbandsuret.
Under tre månader skulle Certinan vänta  på hittegodsavdelningen
(om jag nu skulle bli ägare till den).  
Hittegodskvittot från polisen
 (5 kr kostade det administrativa arbetet och då indirekt Certinan). 
Vad kan man säga om modellen? DS betyder Double Security och är ett koncept som kännetecknas av att boetten har förstärkts, kronan och (safir)glaset ska tåla anspänningar och testats ner till 10 bar (tåla 100 meter/330 ft). DS Podium, DS First, DS Action är några av släktingarna i familjen.

 1938 tog man namnet Certina (från latinets certus som ungefär betyder
"försäkran om/över något" (kvalitén). Sedan 1983 ingår man i swatchimperiet.
Klockan har aldrig varit på service i min ägo. Jag har inte bytt batteri så det borde vara betydligt äldre än sex år. Den har varit med på badhuset och fått utstå diverse vardagsprövningar (stötar, slag, repor, etc.)
En rejält sliten länk (vi kallar det för patina). 
Lätt att justera länken efter handleden.
Faktum är att länken krånglade en del i början innan jag ändrade fästena. Dessa lossade faktiskt och klockan åkte i backen några gånger innan jag justerade dem. Det kan ju förklara varför den förra ägaren förlorade den...

En bekymmersfri tillvaro för denna DS.
Med sina 36mm, 71 gram (med länk) och datum,  safirglas,
och shockprotection, tar den plats med "sväller" inte över på armen.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

28 november 2011

Första advent firas på Stockholms Auktionsverk med Carl Larssons Brita med julljus

Få bilder har berört så många svenskar som Carl Larssons Brita med julljus. Carl Larssons egen familj utgjorde, kanske som bekant, hans huvudsakliga motivkrets. Gärna i deras hemmiljö kring Sundborn. Den här bilden har stått förlaga för den svenska julen i många sammanhang och producerats på allt från pepparkaksburkar till servetter och kalendrar. Akvarellen var till och med så talande för sin tid så att den fick pryda omslaget på både Iduns julnummer 1901 och den übermoderna tyska tidningen Jugends februariomslag 1905. För övrigt den tidning som gav namn till hela den stilriktning som ägde rum från 1800-talets sista år fram till den Baltiska utställningen i Malmö 1914.

Carl Larsson, Brita med julljus, Akvarell, Idun, Jugend, Stockholms Auktionsverk

Det som jag tycker är så fantastiskt med den här bilden förutom måleriet i sig, är den värme och harmoni som bilder utstrålar. Men även balansen mellan de väldigt tidstypiska detaljerna och samtidigt den tidlöshet som akvarellen bär med sig. Jugendtidens grundtankar finns med i allra högsta grad, med hantverkets höga kvalitetskrav, varför målningen blev en sinnebild för tidens ideal. Under industrialismens korståg under 1800-talets andra hälft gjordes avkall på kvalitet i många led. I Carl Larssons målning ser vi däremot hantverket,traditionerna och barnet stå i fokus. Även i vårt tidevarv är målningen otroligt samtida i sitt uttryck. Minimalistisk och avskalad samtidigt full av detaljrikedom. Pennans avslöjande skarpa streck. Akvarellens mjuka varma yta som perfekt fyller ut motivet. 50 x 32 centimeter fyllda av liv, stämning, värme och kärlek. Inte mer. Inte mindre.
Kommentera / Läs kommentarer (3)
0 kommentarer

28 november 2011

Barnebys auktionskalendarium på agendan

Barnebys kalendarium är ett måste när auktionsårets viktigaste veckor äger rum. November och december innebär dygnet-runt arbete för både auktionshus och konst och antikhandlare. Men även för oss vanliga dödliga som försöker få en inblick i det enorma utbud av tiotusentals föremål som auktioneras ut runt om Skandinavien under en månad så finns det att göra. Det är just av den anledningen som vi skapat sajten Barnebys.com. För att du lätt ska kunna hitta det du söker, på ett och samma ställe. Jag kan varmt rekommendera vårt visnings- och auktionskalendarium. Perfekt för att orientera sig mellan de viktigaste händelserna i auktionsvärlden mellan decembermånadens glöggbjudningar, barnens luciatåg och allt det där andra som måste göras innan julens ledighet förhoppningsvis infinner sig med någon slags frid. Nedan detalj ur dagens program...

Barnebys.com, Auktionskalendarium, auktioner, nätauktioner, Slagauktioner, Göteborgs Auktionsverk, Metropol Auktioner, Bruun Rasmussen, Uppsala Auktionskammare, Stockholms Auktionsverk, Hammarö Auktionsverk
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

26 november 2011

Golfkoll!

Vår dotter fick med sig denna gamla väderbitna golfräknare från sin farmor häromdagen. Ingen i vår familj spelar golf, så hur det kommer sig att den finns är lite av ett familjemysterium. Jag fick golfräknaren som barn kommer ihåg att jag lekte rätt mycket med den. 

En tydlig display. 
Har ingen aning om hur gammal denna golfräknare är, men den har minst 35 år på nacken. Den kan mycket väl varit ett auktionsobjekt som jag fått av någon släkting och då är den betydligt äldre. Att designen lånats från armbandsur är svårt att missa.

Armbandet är i läder och doftar som en halv skinnfabrik (efter alla dessa år).
Sifforna har nästan nötts bort på sina ställen och själva boetten har utstått hårda prövningar. Det är ett under att inte den enkla mekaniken i räkneverket havererat.

Trycker man in kronan så ändras siffrorna  på displayerna,
så man kan hålla koll på antal slag

Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

24 november 2011

Ny VD på Göteborgs Auktionsverk invigde kvalitetsauktion

Förväntningarna är höga på Göteborgs Auktionsverk Kvalitetsauktion. När visningen öppnades härom veckan trängdes moderna designmöbler av erkända formgivare med landskapsmålningar av Johan Krouthén och flera av Göteborgskoloristerna. Den nya VD:n Lena Hafdell har stora visioner för det anrika företaget. I bakgrunden skymtar en rokokobyrå och ovanför den hänger en oljemålning av Lennart Jirlow.
Göteborgs Auktionsverk, Lena Hafdell, Rolf Lundström, Renée Lundström, rokokobyrå, Lennart Jirlow
VD:n Lena Hafdell, med Göteborgs Auktionsverks ägarparet Renée och Rolf Lundström

Budgivningen på Göteborgs Auktionsverk sker under sympatiska former där de aktuella buden redovisas så fort de läggs in, precis som hos de flesta nätauktionerna. Ett system som allt fler auktionshus kanske borde ta efter.

Johan Krouthén, Göteborgs Auktionsverk, auktion, oljemålning, landskapsmålning

Johan Krouthéns oljemålning från 1911, med skogsmotiv och två kvinnor på en solbelyst väg, är i skrivande stund uppe i 24 000 kr. Andra föremål som redan har kommit upp på förväntad nivå eller mer därtill är framför allt moderna möbler och, lite överraskande orientaliska mattor.

Johannes Andersson, Soffbord, teakmöbler, nätauktioner, Göteborgs Auktionsverk

Johannes Andersens soffbord tillverkat för Trensum på 1960-talet med tidstypiska organiska former har lockat bud från den lite yngre publiken. En annan som drar publik vart han än kommer är Carl Jan Granqvist som sitter i Göteborgs Auktionskammares styrelse och på ett förnämligt sätt serverade damerna champagne.

Carl Jan Granqvist, Göteborgs Auktionsverk, Champagne

 

Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

23 november 2011

Spännande formgivning hos Ingelmark på Gotland

Ett av de första auktionshusen i Sverige som förstod värdet av att ha utbudet presenterat på nätet var Ingelmark Auktioner. Det geografiska läget har aldrig spelat någon roll för grundaren Nils Ingelmark som först var belägen i Skåne, men sedan några år har sitt showroom i Visby. Utbudet är allt som oftast spännande modern formgivning från 1900-talets början fram till idag, och slutdestination för föremålen är inte sällan i Europa eller USA.

Arne Norell, Ingelmark Auktioner, Auktionshus på Gotland, nätauktioner, Barnebys.com

En svensk klassiker är Arne Norells Ari från 1966. Visst påminner den en hel del om Poul Kjaerholms stålrörsmöbler, men den var ändå så pass egen i sitt uttryck att Arne Norell 1973 postumt erhöll British Furniture Manufacturer´s främsta utmärkelse Showpiece of the year. Tyvärr var det flera av Arne Norells möbler som han själv aldrig hann få se innan han dog 1971.

Estrid Ericson, Svenskt tenn, Ljusstakar, tenn

En ganska ovanlig modell av ljusstakar från Svenskt Tenn är detta par som formgavs av Estrid Ericson på 1920-talet. Stämplade med det karaktäristiska änglamärket.

Ingelmark, bronsskål, Tinos Aegte, nätauktioner, Barnebys.com

Den här typen av danska bronsskålar finns i flera olika modeller. Vad jag vet är formgivaren okänd, men de är stämplade Tinos Aegte bronze Made in Denmark 2. Tillverkningen skedde på 1930-talet och det är ganska sällsynt med lock på skålarna. Pjäsen väger inte mindre än dryga 3 kilo!

Telefon, Ingelmark Auktioner, auktinshus på Gotland, nätauktioner, Barnebys.comSist men inte minst, plasttelefonen "ägget". Vilket tonåring skulle inte vilja ha haft den i sitt rum när det begav sig...
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

23 november 2011

Young Art och Villa - Ung konst för alla

Samtidigt som den ekonomiska verkligheten och auktionshusens aggressiva intrång på samtidskonstens arena gör sig allt mer påmind etablerar sig allt fler unga aktörer. Två relativt nya inslag är Young Art och Villa.

Philipp Gallon, Wolfspelz, Young Art, Riddargatan 6, ung konst, Berns Salongerfoto av Philipp Gallon

Bakom Young Art står grundarna Antonia von Euler och Louise Hamilton, som saknade en mötesplats för unga konstnärer och unga konstköpare i Sverige. Målet är att hjälpa unga konstnärer att etablera sig på konstmarknaden samtidigt som de vill skapa ett lättsamt klimat för ovana konstbetraktare och förstagångsköpare. Genom ett antal utställningar i det offentliga rummet som de kallar "pop up-utställningar" tror man på ett mer avslappnat förhållningssätt till konsten. På Artillerigatan 6 pågår en grupputställning med fyra konstnärer; Josef Jägnefält och Malin Larsson (båda fotokonstnärer) och Philipp Gallon och Clara Hallencreutz t o m 27/11. På Berns Salonger uppträder den amerikanska performance-konstnären Meghann Snow med Dance Drawings, ikväll.

Villa, Jonas Kleerup, Jakobs Torg, Ung konst, Barnebys.com

Villa består av ett team med galleristen Jonas Kleerup i spetsen, som tillsammans med designbyrån Kurppa Hosk och arkitektbyrån Boys Don’t Cry har som ambition att erbjuda en konstscen i ständig förändring. Perfekta hängningar och prestigefulla konstnärskap gör sig inte besvär. Här samsas unika verk och skulpturer med limiterade upplagor och vanliga screentryck.  Villas grundare skäms inte för den kommersiella tanken kring konst utan ser det snarare som en dynamisk del i en kreativ process. En process som innefattar såväl konstnärer och gallerister som konstköpare. Oavsett om det är förstagångsköpare eller en kräsen samlare. Villa huserar i en av min favoritlokaler i Stockholm på Jakobs Torg 3, där Bukowski Konsthandel låg redan på 1870-talet.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

22 november 2011

Ytterligare stöld på auktionshus

De senaste åren har både auktionshus och konst-och antikhandlare drabbats hårt av rån och stölder. Tyvärr har inte bara rånfrekvensen ökat utan det är framförallt tillvägagångssättet som blivit mer brutalt, enligt Jan-Åke Törnhage på Stockholmspolisen.

Joakim Bengtsson, Helsingborgs Auktionsverk, stulna smycken, rån,

Senast i raden av drabbade auktionshus var Helsingborgs Auktionsverk som fick föremål stulna till ett värde av en halv miljon kronor. Bland föremålen fanns en Rolexklocka, en Diorklocka och briljantsmycken. Gärningsmännen tog sig in genom en nödutgång.

Rolex, armbandsur, Helsingborgs Auktionsverk, rån

Enligt polisen har man inte gripit förövarna från något av rånen hos de större auktionshusen d v s Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och nu Helsingborgs Auktionsverk. Men ärendena "lever" och hopp finns alltid, som Jan-Åke Törnhage på godsroteln i Stockholmspolisen uttrycker det.(bilderna från HD.se)

Helsingborgs Auktionsverk,rån, Joakim Bengtsson
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

22 november 2011

Dyra blad av Edvard Munch på Blomqvist och Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo

När det nalkas specialauktion med Edvard Munchs konst, så förväntar man sig kanske att se några av konstnärens spektakulära tempera-eller oljemålningar, men så är inte fallet. Det visar på två saker. Dels hur sällan målningarna förekommer på auktion, men även hur stor grafiker Edvard Munch var.

Edvard Munch, Grev Wedel Plass Auksjoner, Munch-grafikk,

Det är genom grafiken Edvard Munch, liksom vår egen Anders Zorn, har nått den breda publiken. Och det är genom de grafiska bladen de flesta känner igen Munchs bildvärld om man bortser från vissa museimålningar som t e x Skriet. Idag ligger priserna på en nivå som överstiger de flestas årslöner. Åtminstone om man köper några av de märkvärdigare bladen, som Madonna, Lösrivelse II och Vampyr II.

Edvard Munch, Vampyr, Knut Forsberg, Blomqvist Kunsthandel, Munch-Grafikk, Norska konstmarknaden, Auksjoner

Läser man Kari Nestaas artikel i kommande nummer av Kapital, Norges motsvarighet till Dagens Industri så kan man läsa att marknaden generellt betalar mellan 15-30% mindre för Munchs verk än före finanskraschen 2008. Trots Norges urstarka ekonomi har prisbilden på konst och antikviteter hämtat sig betydligt sämre jämfört med övriga världens uppgång sedan förra året. En av anledningarna tillskriver man den amerikanska marknaden som varit betydelsefull för Munchs prisbild, men även att återväxten hos samlarna för tillfället är klen.

Edvard Munch, Madonna, Blomqvist Kunsthandel, Knut Forsberg, Munch-Grafikk, Norska konstmarknaden, Auksjoner,

Kanske är det nu man har chans att "fynda" denna konstnärlige gigant, tillika en av världens främsta grafiker. Blomqvist Kunsthandels auktion äger rum idag, den 22 november, med start kl 18.00 och Grev Wedels Plass Auksjoner klubbar iväg sin prestigeauktion den 28 november. Det återstår att se om publiken på andra sidan Atlanten har vaknat på gott köparhumör. Oavsett vilket, så är det som Knut Forsberg säger: Publikum bestemmer, det er auksjonens vesen.
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

20 november 2011

Panoramavy över Kanton på Bukowskis Klassiska

Bland tio-i-topp på årets önskelista finns ett par oljemålningar. Den ena är en panoramavy över Hong Kong, sett från Kowloon med ett utrop på 200-250 000 kr.

Bukowskis, Klassiska, Panoramavy, Hong Kong, Kowloon, Barnebys.com

Den andra är en panoramavy över faktorierna i Kanton, med ett lite blygsammare utrop på 150-200 000 kr. Tyvärr hittar jag inga båtar med svensk flagg, men den är både historiskt intressant och väldigt charmig.

Kanton, faktorier, Bukowskis, Klassiska
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

20 november 2011

Diamantfeber på Barnebys.com

Marilyn Monroe sjöng Diamonds Are a Girl´s Best Friend i filmen Gentlemen Prefer Blondes från 1949. I samma ögonblick ökade försäljningen på diamantsmycken radikalt. Julen närmar sig och önskelistorna börjar ta form. På Barnebys.com råder just nu diamantfeber. Värt att lägga på minnet när man kan välja på att trängas i julruschen bland ipads och mobiltelefoner med begränsad livstid, eller enkelt ropa in årets mest uppskattade julklapp på något av alla auktionshus på Barnebys.com.

Bruun Rasmussen, Örhängen, diamant

Örhängen i guld med pärlor, diamanter och olika stenar som citriner och topaser klubbas på Bruun Rasmussen om 4 dagar.

W A Bohlin, platina, rubin, briljanter, bagettslipade diamanter, CG Hallberg

Denna ring i platina med en rubin och två bagettslipade diamanter säljs på W A Bohlins kvalitetsauktion senare idag.

Kaplans Auktioner, diamant, Barnebys.com

 

Formen på en ring av rodierat guld med ett antal åttkantslipade diamanter påminner om en venetiansk mask. Ringen klubbas på Kaplans Auktioner den 24 november.

Diamanthänge, Brosch, Bukowskis

När förra seklet var ungt var det stil på damerna. Från tidigt 1900-tal kommer denna vackra brosch med små diamanter och en odlad pärla. Påminner om den gustavianska tidens dekorspråk. Broschen klubbas på Bukowskis Klassiska den 8 december.

Kaplans Auktioner, diamant

Den som vill skapa sitt eget personliga smycke, kan utgå ifrån denna briljantslipade diamant som säljs på Kaplans Auktioners klassiska auktion den 26 november.

Diamantring, Pantbanken, Barnebys.com

Den här diamantringen av "klassiskt" snitt sälj på Pantbanken om ett par dagar.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

18 november 2011

Alla goda ting är två

När Norrköpings Auktionsverk auktionerar ut sin Kvalitetsauktion på lördag och söndag så finns det flera godbitar. Inte minst föremål med proveniens Wedevågs Bruks Herrgård, Nerikes län.

Norrköpings Auktionsverk

Mycket av det prisvärda sälj i par. Här följer en kaskad av härliga antikviteter som säljs i helgen. Först ut är ett par kolonner tillverkade på 1900-talets början, men i antik stil med vacker marmorimitation.

Norrköpings Auktionsverk, Gustavianska kolonner

Det är inte bara antika föremål som går under klubban, även dansk design finns till den mer "moderna" publiken.


Fåtöljer, Norrköpings Auktionsverk, Danish Furnituremakers Control, dansk design För några år sedan var priserna på speglar, och särskilt spegellampetter av den här modellen, väldigt höga. Nu har prisbilden stagnerat på en lite lägre nivå. Om man inte måste ha gustavianska spegellampetter från 1700-talet är det här ett fint par från 1800-talet som lyser upp i höstmörkret.

Spegellampetter, Norrköpings Auktionsverk, bandrosett, gustaviansk stil

En annan antikvitet som under flera år hållit en hög prisbild är de omåttligt populära och sköna baljfåtöljerna från sengustaviansk tid. Det här paret är från 1800-talets början och lite kladdigt målade, men med lite finkänslig konservering och rätt tyg kan man njuta länge.


Baljfåtöljer, Norrköpings Auktionsverk, sengustaviansk, Barnebys

Stig Lindbergs lite lekfulla sfäriska vaser i grönglaserad stengods från Gustavsberg brukar ofta gå till utländska samlare. Särskilt om föremålen har en studiohand undertill.


Stig Lindberg, Gustavsberg, Studiohanden, Norrköpings Auktionsverk, Barnebys.com En lite ovanlig modell av ljusstakar i brännförgylld brons från 1800-talets första hälft bland många andra par. Typiskt för tiden är att skaftet är kolonnformat och fotringen oftast är rund men just den här dekoren av palmetter och en lite högre smalare nederdel av stammen tillhör inte någon av de mest förekommande modellerna från tiden. Ljusstakar, brännförgylld brons, Norrköpings Auktionsverk, Empire, Barnebys.com

Från Wedevågs Bruks Herrgård kommer dessa parmålningar med figurscener i förgrunden och landskap med vatten och båtar i bakgrunden. Även om det här inte är typen av måleri som efterfrågas särskilt mycket i dag, fungerar de onekligen perfekt som pendanger, smycken hängande som motvikter till varandra.


Norrköpings Auktionsverk, parmålningar, landskapsmåleri, figurscener,Olja på duk,Proveniens, Wedevågs Bruks Herrgård, Nerikes län

Ett par ljusstakar tillverkade av Martin Artedius i Norrköping från 1800 borde hitta sin  nya ägare på hemmaplan och därmed kanske klubbas i salen.


Ljusstakar, tenn, Martin Artedius, Norrköping, Norrköpings Auktionsverk

Som ni förstår är det oundvikligt att inte gå in på katalogen för att botanisera sig fram till det som man tycker om. Mycket nöje!


Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

17 november 2011

Pelle Lindberghs Rolex under klubban på Kaplans

Pelle Lindbergh hade en dröm redan som liten pojke. Att bli målvakt i Philadelphia Flyers. År 1985 blev drömmen verklighet när han som förste europé vann Vezina Throphy för bäste målvakt. Men redan fem månader senare var allt över. Kärleken till höga farter och en röd Porsche tog Pelle Lindbergs liv, endast 26 år gammal sannolikt med en lång och ärorik karriär framför sig.

Pelle Lindbergh, Rolex, Kaplans Auktioner, ROLEX, "Goalkeeper, Mr. Pelle Lindberg´s", Oyster Perpetual, Datejust, Chronometer,

Rolexklockan som auktioneras ut fick Pelle Lindberg inför Canada Cup 1981. Bo Tovland som var lagledare berättar att de spelarna som blivit uttagna till ”Tre Kronor” hade som önskemål att de ville ha en Rolexklocka och en Sony Walkman som gåva för att ställa upp i truppen. Han berättar också att truppen på pappret var ett av de bästa svenska lagen genom tiderna men tyvärr gick det käpprätt åt skogen och laget slogs ut direkt i gruppspelet. ”Hade vi vetat det hade det inte blivit några klockor”, skrattar Tovland.

Rolex, Pelle Lindbergh, ROLEX, "Goalkeeper Mr. Pelle Lindberg´s" Oyster Perpetual, Datejust, Chronometer, Kaplans Auktioner, Barnebys

Den 4 juni 1985 satt Pelle Lindbergh och hans flickvän Kerstin på ett SAS-plan, på väg hem mot Stockholm för att fira semester. Bredvid dem satt Aftonbladets reporter Bert Willborg. De kom i samspråk om allt från ishockey till klockor och efter ett tag frågade Pelle om Bert inte ville köpa hans Rolex eftersom han precis hade köpt en ny. De kom överens om ett pris på 11 000 kr och båda var nöjda.

Pelle Lindberg, Bakom den vita masken, Thomas Tynander, Kaplans Auktioner, Rolex, klockauktioner

Klockan förblev en kär ägodel för den nu bortgångne Bert Willborg och vännerna minns hur han gärna berättade historien om hur han köpte klockan av den världsberömda målvakten. Historian finns även omnämnd i boken ”Pelle Lindberg, Bakom den vita masken” av Thomas Tynander. Nu skrivs ett nytt kapitel och du har chans att bli huvudperson lördag den 19 november. Se auktionen
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

17 november 2011

Movie Mall säljer ut sitt kostymförråd på välgörenhetsauktion

Movie Malls kostymförråd innehållande 75 000 plagg(!), från H & M till Dior, som använts vid filminspelningar och modefotograferingar säljs ut till förmån för Stadsmissionens projekt för utsatta barn. Ikväll hålls en välgörenhetsauktion i samarbete mellan Movie Mall, Barnebys.com och Getty Images för särskilt inbjudna då en del av föremålen auktioneras ut. Allmänheten får tillträde imorgon från klockan elva. Plaggen är inte prissatta utan man får ge det man känner för att ge eftersom det går till välgörande ändamål, men så mycket kan jag säga att Chanelkappor och gamla Levisjeans hänger på galgar bredvid anonyma barnkläder. Så det är verkligen fyndläge!
Henrik Schyffert, Barnebys, Getty Images, Movie Mall, välgörenhetsauktion

 

Bland det som auktioneras ut finns smycken från de världsberömda svenska smyckeformgivarna Yvone Christa med säte i New York, men även vintageplagg burna av Nina Persson i The Cardigans och en jacka som Dregan i The Hellacopters haft i en av deras musikvideos. Utöver det auktioneras det ut ett antal vintageprintar från Getty Images fotoutställning Real Scandinavia som bl a visades i Köpenhamn tidigare i år.
Movie Mall, Getty Images, Barnebys.com, välgörenhetsauktion

Årets häftigaste shoppingrunda äger rum på Drottninggatan 81 i Stockholm och öppettiderna är: torsdag 11-20, fredag 8-20, lördag och söndag 9-18. Först till kvarn!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

16 november 2011

Succé för Samtida på Bukowskis

Trots olyckskorparnas  gälla kraxande om att priserna på samtidskonstens tid är förbi, så får man nog se dagens auktion på Bukowskis Contemporary + design som ett kvitto på att intresset är högt även om prisbilden satt sig på mycket av samtidskonsten. Visst fanns det tunga återrop, men sammanfattningsvis får man konstatera att de höga utropen ändå oftast levde upp till förväntningarna. Överraskande är fotokonsten som fortsätter sin uppgång. Medan det som var det mest avantgardistiskt för auktionsköparna för tio år sedan tappat ordentlig mark bara på ett år. Exempelvis Ernst Billgren och Dan Wolgers m fl Tre prisrekord:

Gunnel Wåhlstrand, Bukowskis, Contemporary

Gunnel Wåhlstrands målningar kostade 20 000 kr på Konstakademin 2003, när hon gick ut. Sex år senare kostade de knappt 300 000 kr på galleri Andréhn-Schiptjenko. Idag klubbades hennes tuschlavering på papper, Looking at Paintings för 1 650 000 kr plus provision!

Jockum Nordström, BukowskisJockum Nordströms collage Dödsskogen såldes för 1 625 000 kr plus provision. Ett fantastiskt konstverk som jag tror kommer att stå sig i framtiden.

Richard Avdeon, Prisrekord, Fotokonst, Bukowskis, ContemporaryRichard Avedons silvergelatinfotografi, Dovima with elephants, evening dress by Dior, Cirque d´Hiver, Paris, August 1955, levde precis upp till förväntningarna på 2,5 miljoner kronor. Å andra sidan låg utropet på en väldigt hög nivå.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

16 november 2011

CASIO- retrodigital på riktigt.

Jag nämnde för några veckor sedan att min första riktiga klocka var ett Citizen, digitalur med solceller. Det finns en viss charm med dessa digitaler. En av mina arbetskamrater stoltserar med ett digitalur från Casio (med alarm-kronograf). En tidlös modell som alltid ser rätt ut (i alla sammanhang), oavsett vem som bär upp det. 
Denna CASIO Alarm-Chronograph
 (modell:A164WA-1VES),
ingår i deras "CASIO Collection" 
Min kollega berättar att han alltid gillat digitalur och hur han gick in i en klockaffär i Nordstan, Göteborg för drygt fyra år sedan och köpte tre olika CASIOmodeller. Dessa har använts flitigt och ingen av klockorna har behövt byta batterier än.   

Bra tryck på belysningen även i fullt dagsljus.
7-års livslängd på batteriet.
 Kronograffunktonen hanterar 1/100 sekund,
med stopp- och mellantid och klarar upp till 60 min.

 Det vilar en behaglig retrokänsla över dessa digitalur. Jag förknippar den med en brytpunkt mellan 70- och 80-tal, med avstamp i fenomen som Donkey Kong, Rubiks Kub, och Ormen, etc. Då var digitalur något exotiskt och futuristiskt- de kändes tuffa och fräcka och nästan alla hade ett.
Länk i förädlat stål, med inställningsbart spänne.
Fabrikatet längst ut på spännet.
Vi snackade på rasterna i mellanstadiet om vem som hade fräckast alarm, vem som hade tusendelar på tidtagningen- hade man tiondelar var man ute och hade man hundradelar - var det ok! Fast den som hade en miniräknare- var KUNG. 
36,8mm x 35,0mm x 8,30mm (B x H x D),
51 gram, Water Resist (klarar av vattenstänk)
Idag bär dessa digitaler på ett arv som många i min generation (ja, jag är 70-talist!) berörs av. Låt dig gripas av retrokänslan av denna modell!  

Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

16 november 2011

Svenskt Tenn på Phillips de Pury & Company i London

Imorgon är det dags för det engelska auktionshuset Phillips de pury & Companys Important Nordic Design. Lee Mindel, från Shelton, Mindel & Associates från New York, är inredningsarkitekt och storsamlare som sedan många år varit storkund på de svenska auktionshusen. Han har gjort ett exklusivt urval av skandinavisk design som visas i den mycket påkostade katalogen.

Pavo Tynell, Finsk design, Phillips de Pury & Company

En av Finlands stora namn vad gäller lampor och armaturer är även en av mina absoluta favoriter. Paavo Tynells golvlampor från 1940-talet, producerade av Taito OY ropas i 4-6 000 pund.

Josef Frank, Svenskt Tenn, Phillips de Pury & Company

Från Svenskt Tenn hittar man bland annat ett valnötsfanerat matsalsbord med detaljer i ebenholtz samt sexton mahognystolar med rottingrygg formgivna 1947 av Josef Frank. Utropet är 40-50 000 pund.

Svenskt Tenn, Anna Petrus, Brickbord, 1920-tal

Lite spännande är att Anna Petrus unika handkarvade lejonbord i svärtad ek med etsad kopparskiva, som visades på Parisutställningen 1925 ropas ut. Bordet såldes på Bukowskis nyligen, vid två tillfällen. Första gången såldes det för nästan 1 miljon men då betalade dessvärre inte köparen varför det såldes igen ett halvår senare, då föll klubban vid 590 000 kr.  Nu är utropet 90-110 000 pund, men då har man lagat en torkspricka, bättrat på den svarta färgen och jämnat till bucklor i brickan. Tredje gången gillt...
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

15 november 2011

Blandad kompott på Nutida

Det räckte inte att jag höll tummarna för att den fotorealistiska målningen av amerikanske konstnären Ralph Goings skulle gå att sälja på Stockholms Auktionsverks Nutida. Hade någon bjudit utropet eller mer därtill hade det varit ett rekord med råge jämfört med tidigare prisnoteringar av konstnären. Nu blev det tyvärr inte så, utan Ralph Goings målning gick tillbaka till säljaren, vilket förstås satte sina spår i återropstatistiken för Nutida auktionen.

Betongstolen, Jonas Bohlin, Concrete, Källemo, Stockholms Auktionsverk, Nutida,

Däremot gick Jonas Bohlins betongstol Concrete från 1981 för nytt rekordpris - 175 000 kr. Inklusive provision innebär det att köparen får hosta upp 215 000 kr. En ganska ansenlig summa för en stol tillverkad för trettio år sedan. Även om möbeln är lika mycket en skulptur. Och framför allt har man lagt beslag på en ikon för vår samtid.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

15 november 2011

Lauritz.com ordnar Nobelfesten

Den 10 december är det dags igen, och i år har vi verkligen anledning att fira. Nu finns chansen att göra det med värdighet, genom att äta på samma porslin som Tomas Tranströmer, drottningen och de andra Nobelpristagarna. Lauritz.com säljer 12 mattallrikar och 12 förrättstallrikar ur Karin Björquists Nobelservis formgiven 1991 för Rörstrand. Servisen är oanvänd och förpackningarna kommer med på köpet. Tallrikarna klubbas om två dagar.

Lauritz.com, Nobelservisen, Nobelfesten, Tomas Tranströmer, Karin Björquist, Rörstrand
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

15 november 2011

Filosofiskt foto för 29 miljoner kronor

När Christie´s för några dagar sedan klubbade iväg den tyske fotokonstnären Andreas Gurskys gigantiska bild Rhine II blev det världens dyraste foto sålt på auktion.

Andreas Gursky, Rhine II, världens dyraste foto, World record foto,

Christies beskrev bilden som "en dramatisk och djupgående reflektion över människans existens och vårt förhållande till naturen på väg mot 2100-talet. Det visar inte bara vart människan är på väg utan även prisutvecklingen över fotokonsten.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

15 november 2011

Stolt stockholmare på Slottet

Härom dagen var jag moderator när Bengt Jansons Minnesfonds prestigefulla pris delades ut till bokbindarmästaren Johanna Röjgård Sjöberg. En välförtjänt pristagare med stor konstnärlig talang och känsla som håller kvalitet som hennes ledord.
Bengt Jansons Minnesfond, Johanna Röjgård Sjöberg, Livrustkammaren, Antik & Auktion, Stockholms Slott, bokbindare, Carin Bergström, Knut Knutson, Pontus Silfverstolpe, Claes Moser
Johanna Röjgård Sjöberg, litteraturpristagarens dotter Paula Tranströmer, Åke Livstedt, och Knut Knutson i samspråk

Det var en intressant eftermiddag med flera väldigt lärorika föredrag, regisserad av Bengt Jansons Minnesfond och tidningen Antik & Auktion, inte minst från Johanna som bland annat berättade om böckernas kvalitet genom århundraden. Claes Moser höll som vanligt ett fängslande föredrag där han tog upp konsten ur nya perspektiv. Claes gedigna kunskap är för övrigt ett tillskott för konstvärlden som allt för ofta blir för fixerad vid kommersialismen. En person som intellektualiserar konsten på ett högst begripligt och fängslande sätt. Även Knut Knutson och Carin Bergström, överintendent och chef för Kungliga husgerådskammaren bjöd på resor i tid och rum.

Livrustkammaren, Stockholms slott, Pontus Silfverstolpe, moderator

När jag gick in genom Livrustkammarens entré i Stockholms Slott så slogs jag återigen av vilket fantastiskt land vi bor i med så många enastående museer och samlingar. En stolt stockholmare lämnade minglet och gick längs Skeppsbron, in i dygnets blåa timmar...
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

14 november 2011

Underbarn sålde konst för miljon på auktion

Vissa har det. Andra inte. Nioårige Keiron Williamson från England anses av vissa konstsamlare vara vår tids Picasso. Vid en auktion nyligen sålde han målningar och akvareller för dryga miljonen på tio minuter.

Kieron Willamson, auction, konstnärligt underbarn, ny Picasso


Redan som sjuåring såldes hans konst för miljonbelopp då hans galleri sålde slut utställningarna på nolltid. Idag består hans kundkrets från konstsamlare över hela världen. Ett talangfullt men väl marknadsfört barn eller en ny Picasso? Bedöm själva.

Kieron Williamson, underbarn, konstnärlig talang, auktion

Kieron Williamson, auctionKieron Williamson, ny Picasso, konstnärligt underbarn, Barnebys.com
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

13 november 2011

Tidsmaskin- nödvändighet!?!

När man inte orkar eller hinner vrida upp sina egna klockor finns det svar på tal. Istället för att låna ut sina automatiska klockor till vänkretsens handleder så kan man googla uttrycken "watchwinder", eller "Uhrenbeweger" så öppnar sig en ny värld. Det finns en hel del att välja på några knapptryckningar bort (i prisklasser från några hundra och uppåt- och då menar jag högt uppåt på skalan). När väl valet är avklarat och makapär(en/erna) har nästlat sig i hemmets lugna vrå gäller det att hitta en bra placering. 

Iögonfallande placering, eller gömd!?!
Kan man använda klockuppdragaren till alla automatur? Svaret är väl att det går till de allra flesta modeller, men det finns vissa riktlinjer att följa så inte verket ansträngs för mycket. För de automaters urverk som ex. ETAs 28- serie så behövs ca. 650 varv per dygn. För ett annat av de mer välkända ETA/Valjoux verk så är det ca. 800 varv medurs/sols. 
Är man osäker om sitt verk- styr kosan mot närmsta uraffär så kan du få hjälp.
Plugga in kontakten, välj riktning och starta tidsmaskinen!
Conrad.se har några sorter, detta är (Time)Tutelary.
En timmes roterande och tre timmars vila,
som sedan repeteras i det oändliga.
Det finns en winder för alla smaker. Design, funktionalitet, (o)ljud från motorn är prioriteringar man får ta ställning till. Återigen placering i skåp, eller bokhylla med ett bra underlag, kan dämpa en del (motor)ljud. Sen slipper man kommentarer - för det får man. Att ha en köksmaskin, som en blender, kaffebryggare, eller vattenkokare framme är det inget som folk lägger märke till eller ifrågasätter- pröva ställa fram en winder så får ni se! 
Det jag har märkt i efterhand är att klockarmbanden inte får
vara för tjocka, eller långa för då halkar  klockan runt i
windern varje varv. Fixerar man klockan ett gummiband
så sitter den som en smäck! 
Mer traditionell förvaring kan se ut så här. Skydd mot damm och repor är fullständigt! 

Förvaring av quartz-, eller mekaniska manuella klockor finns
också i olika former.  Boxar, etuier i olika storlekar och
design även resevarianter av dessa och givetvis finns de på nätet.
Håll era godbitar på plats när de inte används! 
To serve and protect! : )
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

10 november 2011

Champagne, underhållning och konst på Bukowskis Contemporary, Stockholm 564

Igår öppnade visningen för Bukowskis Contemporary auktion. Det var ett färgstarkt första intryck. Två stora verk från Bjarne Melgaard fångade det första ögonkastet(ett tredje verk prydde väggen i nästliggande rum).

Bjarne Melgaard, Bukowskis Contemporary, samtidskonst

På höger sida om dörren, Jockum Nordströms collage ”Dödsskogen”. Det följdes av välfyllda väggar med popkonst av Andy Warhol, skisser av Christo, svensk fotokonst (från bland annat Christer Strömholm och Anders Petersen) liksom Karin ”Mamma” Anderssons figurativa målningar med koppling till det norrländska landskapet för att nämna lite av det som kommer att klubbas om en knapp vecka.

Jockum Nordström, Bukowskis


Nina Philipson, Elin Andersson, Bukowskis, Richard Avedon

Elin Andersson, Nina Philipson och Jonas Kleerup såg till att höja stämningen. Det var snyggt hängt med skarpa kontraster, som Andres Serranos fotografi ”Russia (Saleima Ishakovna, Stalinist)” föreställande en åldrad kvinnas fårade, oregelbundna ansikte, med Mattias Hochs ”Paris #25”, placerat ovanför. Det rena, grafiska uttrycket i den väcker helt andra tankar - även ifall en koppling mellan det strikta uttrycket i just nämnda bild och titeln i den föregående bilden, "Russia (Saleima Ishakovna, Stalinist)" inte är helt omöjlig att spinna vidare på. En annan konstrast utgjordes av en Damien Hirsts dödsskalle i en monter inom räckhåll för Peter Fries närmast kontemplativa landskap.

Bukowskis Contemporary, mingel, fotokonst

Jonas Kleerup, Villa, Bukowskis

Paradverket den här gången är Richard Avedons fotografi ”Dovima with elephants” från 1955, troligtvis ett av världens mest berömda modefotografier. Dovima var Avedons favoritmodell och han ansåg henne vara en av de sista skönheterna som besatt den där speciella aristokratiska elegansen. Avedon hade nog rätt, för idag karaktäriseras fotot i modemagasinen av en helt annan typ av skönhet, mindre fokus på det sofistikerade och mer fokus på sex eller kanske ännu mer en slags skönhet som ifrågasätter vad skönhet egentligen är. Utropspriset för ett stycke aristokratisk elegans: 2 500 000-3 000 000.

Richard Avedon, Bukowskis, Barnebys, fotokonst,

Inbitna designfantaster får sitt lystmäte mättat av designmöbler som
Poul Kjaerholmstolar, sideboard med skiva av carrarramarmor från Florence Knoll
och Verner Panthons vita plaststolar från sjuttiotalet.

Bukowskis, contemporary, fotokonst, Mini Andén, Iggy Pop

Visning:  10-15 november 2011

Auktion: 16 november 2011
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

10 november 2011

Lika som bär...eller?

Nu menar jag inte att George Clooney är "feminin" som en lejoninna. Men det självsäkra uttrycket och fotografens närvaro är lika påtaglig i bägge porträtten tagna samma år, men i olika delar av världen. Så olika men ändå så lika...
George Clooney, Martin Schoeller, C-print, Bukowskis, Hasted Hunt Gallery, Barnebys

Nick Brandt, Lioness Against Rock, Bukowskis, platina print, Fotografiska
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

10 november 2011

Bengt Janssons Minnesfond delar ut pris till bokbindaren Johanna Röjgård Sjöberg

På lördag är det dags och du har möjlighet att vara med! Eftermiddagen fylls bland annat av av prisutdelning och föredrag av både Johanna Röjgård Sjöberg, som är årets pristagare av Bengt Jansons Minnesfonds prestigefulla pris. Men även av flera kända ansikten och röster som Claes Moser och Knut Knutson från SVT:s Antikrundan.

Johanna Röjgård Sjöberg, Bengt Jansons Minnesfond, Livrustkammaren, Antik & Auktion, Knut Knutson, Claes Moser, Pontus Silfverstolpe

Årets pristagare, Johanna Röjgård Sjöberg är något så ovanligt som en bokbindare. Något som var ett förhållandevis vanligt yrke en gång i tiden, men idag är det inte många som besitter kunskapen.  Desto viktigare är hennes insatser, inte minst för att bevara antika böcker som håller på att förgås. Det är ett imponerande arbete som bjuder på fantastiska överraskningar.

Du kan vinna biljetter genom att vara med i vår tävling.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

08 november 2011

Nationalmuseum ägare av Ture Rybergs pall på Bukowskis

När Bukowskis framgångsrikt klubbade iväg avdelningen Swedish Grace trodde nog de flesta med mig att de riktiga höjdpunkterna skulle gå utomlands. Men det visade sig att Nationalmuseum gick segrande ur striden om Ture Rybergs taburett från 1923 tack vare Axel Hirsch stiftelse. Med andra ord finns det möjlighet att få se den igen.

Ture Ryberg, Swedish Grace, Bukowskis Auktioner, Bukowskis Moderna, Nationalmuseum

Anders Bengtsson på Nationamuseum(tidigare delägare till Uppsala Auktionskammare) berättar att Nationalmuseum redan är stolta ägare till byrån som stod mellan taburetterna på Göteborgsutställningen 1923 där de visades för första gången. Byrån kom till museet genom en donation redan 1928, när möblerna var senaste trend. Enligt Anders Bengtsson finns en lucka i samlingarna över det svenska konsthantverket från 1920-30-talet, som nu ska ses över. På grund av att man tyckte stilen var dekadent och ointressant har tidigare intendenter ägnat 1920-30-talets möbeltillverkning alldeles för lite energi. Det i sin tur har varit en bidragande orsak till att föremålen länge undervärderats av den svenska marknaden och istället sålts för dyra pengar utomlands. Nytt i Nationalmuseums samlingar är även en fåtölj och ett bord som Uno Åhrén formgav till den svenska paviljongen på internationella konst- och industriutställningen i Paris 1925.

Uno Åhrén, Nationalmuseum, Art Déco, Parisutställningen, Göteborgsutställningen, Bukowskis Auktioner, Swedish Grace


Även den ljuskrona i brons och glas som formgavs av Carl Bergsten, och tillverkades av Nordiska Kompaniets verkstäder, för att hänga i mottagningshallen i paviljongen i Paris har köpts in genom Nationalmuseum. Förvärvet av både ljuskronan och de två möblerna har kunnat genomföras tack vare Barbro Oshers fond Pro Suecia Foundation.

Carl Bergsten, Parisutställningen, 1925, Art Déco, Swedish Grace, Bukowskis Auktioner, Nationalmuseum
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

07 november 2011

Stockholms Auktionsverks Nutida öppnar idag

Ett amerikanskt superrealistiskt verk av den kaliforniska konstnären Ralph Goings pryder både Stockholms Auktionsverks katalogomslag och paradplatsen på visningen. Det är inte så konstigt att han tillägnats hedersplatsen då han tillhör en av fotorealismens giganter.  Skinande, kromade kofångare och fälgar på 1970-talets välpolerade amerikanska Chevrolets i det starka västkustljuset dominerar ofta de tidstypiska bilderna.

Ralph Goings, Hot Fudge Sundae Interior, Stockholms Auktionsverk, O.K Harris Works of Art, Ian Benett, Daphne Lucas, Linda Chase, California College of Arts and Crafts, fotorealism, superrealism

Just den här målningen är välrepresenterad inom konstlitteraturen över amerikanska storheter. Prislappen förväntas bli 6 - 8 miljoner kronor, vilket i så fall skulle innebära ett världsrekord på auktion för konstnären. Jag håller tummarna!

Lisa Manner, Charter, Lisa D Manner, Galleri Magnus Åklundh, Galleri Alp, Peter Bergman, Umeå Konsthögskola

Lisa Manner tillhör en av mina favoritkonstnärer inom det samtida måleriet. Jag faller för hennes detaljrikedom med konsthistoriska beröringspunkter och hennes särpräglade bildvärld fylld av gåtor och energi.

Stockholms Auktionsverk Nutida, Ulrik Samuelson, Sista skriket! /en vogue! / Relikt, Moderna Museet, Liljevalchs, Drömrummet, Andreas Rydén

En interiör från Stockholms Auktionsverks lokaler på Nybrogatan några timmar före VIP-visningen. På bilden skymtar Rolf Hanssons Runtom trappa 19 och en av Carnegie Art Awards pristagare Olav Christopher Jenssens stora oljemålningar, Tempere. På den nedre våningen syns Ulrik Samuelson monumentalverk Sista skriket! / en vogue! / Relikt. Ett intressant verk som visades senast i somras när Stockholms Auktionsverks expert inom det samtida och moderna måleriet, Andreas Rydén, fick möblera upp sitt drömrum på Liljevalchs.

Jean Hermanson, Gjuteriarbetare, Gelatinsilverfotografi, Norrbottens Järnverk, Stockholms Auktionsverk, Nutida, Fotografi,

Jean Hermansons fenomenala porträtt av gjuteriarbetarna från 1970 visar upp industrialismens arbetande hjältar. Med stor närvaro trollbinder de närmast frammejslade ansiktena, likt Francisco de Goya eller Ernst Josephsons gjorde på sin tid.

Herb Ritts, Woman with straw hat, Hawaii, Gelatinsilverfotografi, Stockholms Auktionsverk, Vintagefoto, Nutida

I bakgrunden, ovanför Mats Theselius fåtölj Star forgiven för Källemo, hänger vintagefotot Woman with straw hat, Hawaii 1988 fotograferad av Herb Ritts som räknas till en av de internationella storheterna inom fotografiet under 1900-talets andra hälft.

Barbro Bäckström, Stockholms Auktionsverk Nutida, Pontus Silfverstolpe

Barbro Bäckströms nätskulpturer har länge varit eftersökta på auktion. Torson kastar sin högst levande skugga över golvet. Utropet 125 - 150 000 sek.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

07 november 2011

Sounds Of Time

Undrar du hur ljudet av tid kan låta? Tidens störste motståndare i det här fallet har varit BRUSET! När inte ens en NEUMANN TLM49 i 18.000 kronors klassen kan trolla bort bruset i studiomiljö, blir man lätt frustrerad. Någon som har förslag på hur man kan gå till väga- utan att själva grundkaraktären på verken försvinner? Men jag är ute efter själva essensen av hur levande och varierande dessa verk kan låta- så tänk bort bruset och känn rytmen av tid.

Jag kommer att återkomma till mekaniska (manuella som automatiska) verk, men nu är det charmen med dessa urverk och deras karaktäristiska ljud som ska stå i fokus:
                                          Archimede Fliegeruhr (ETA 2824-2)
Vanligast av dessa verk är ETA 2824-2, följt av ETA 2893-2 sedan kommer Fortis"verket" (jag har mailat Fortis och de håller på att kolla upp kalibern/modellen). 
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

07 november 2011

Nordens största auktionshus med nytt pionjärprojekt

Per Söderberg har tillsammans med Plaza Magazine tagit fram en limiterad upplaga av sin möbelkollektion No Early Birds i nya färger och material. Från den 10 november visas kollektionen på Lauritz.com för att klubbas den 24 november.

Lauritz.com, Plaza Magazine, Per Söderberg, No Early Birds, Vassa Eggen, Nya MOOD, Plaza Edition

Förutom den 10 november, då föremålen visar för särskilt inbjudna på MOOD i Stockholms nya köpkvarter, så visas möblerna i Lauritz.com showroom på Slakthusgatan 22 vid Globen.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

06 november 2011

KYBOE Giant 55- stor, större, STÖRST!

Giant Mariner heter modellen passande nog,
 med mineralglas stort som ålandshav
och en vridbar bezel med minuter.
En röd tydlig centrumsekundvisare. Urtavlan är guillocherad (urtavelsmönstrad).
 När det inte görs för hand- så stansas det i fabrik(som här). 
Det är kontraster som gäller i denna helg. Denna gång är det min ena svåger som får visa upp sin enorma KYBOE. Han fick den av sin flickvän i våras för att fira av sitt tillträde till en ny tjänst.
Han använder den dagligen och man kan lugnt säga att den fyller ut hans handled. Detta är en STOR klocka- 55 mm för att vara exakt och går ingen obemärkt förbi.

Skruvbar bakboett, vattenskyddad till 10 atm, 199 gram,
med ett riktigt tjockt gummiarmband.
Jag har sett KYBOE bäras av män, men tanken är att det är unisexklockor. På hemsidan ser man att företagets strategi om att KYBOE är och ska vara "Oemotståndliga, Otroliga, Mest färgstarka och Största klockan någonsin"!  

Här skyddas (huvud) kronan av den massiva boetten.
Innanför boetten och mineralglaset
 så tickar ett quartz verk från Miyota.
Trycker man in den lilla kronan lyser hela urtavlan upp. 
Att trenden för stora klockor börjat avmattas, rimmar illa med KYBOEs 48mm respektive 55mm storlekar. Det är givetvis en smaksak hur stor klocka man kan bära upp. Diesel, Uhrkraft, Nixon och Invicta är några som anammat större storlekar. Historiskt sett så skulle väl de största flygaruren kunna matcha dessa. Urtavlorna blir som på instrumentpaneler i bil, båt, flygplan, etc. Största klockan jag har är min SUUNTO som mäter in på hela 50 mm (men väger bara 63 gram) och det är nätt och jämt jag kan rymma den på min späda handled. 

De färgstarka herrarna Kees de Bruïne och Dick Sijmons
 som äger och designar KYBOE
gör även solglasögon av märket MORGAN.

Den holländska JÄTTEN tar plats runt handleden och går inte att undgå någon.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

06 november 2011

Trendig tesalong hos Svenskt Tenn på Strandvägen 5

Efter en omfattande renovering av Svenskt Tenns lokaler på Strandvägen 5 i Stockholm har man passat på att frigöra gamla kontorsytor. En trappa upp har man istället öppnat en riktig tesalong helt i Estrid Ericsons anda.

 
Svenskt Tenn, Josef Frank, Estrid Ericson, Tesalong, Thommy Bindefeld, Strandvägen 5

Svenskt Tenns grundares var själv en stor tedrickare som värderade cermonin med rötter i 1700-talets umgängesformer högt. Till de olika tesorterna, som även säljs i butiken, serveras scones eller andra bakverk. En upplevelse utöver det vanliga, tack vare den fantastiskt trevliga miljön med Josef Franks härliga möbler.  En given succé, inte minst med tanke på alla stilmedvetna utlänningar som kommer hit till Lucia.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

06 november 2011

Ett sant helgnöje med mycket inspiration

För er som har en ledig söndag rekommenderar jag ett besök på Antikmässan i Värtan, Frihamnshallen. Antikmässa - Konst, Inredning & Design är en lagom stor och trevlig mässa full av montrar med inspirerande inredningar. Mässan håller öppet till kl 17 idag och det går gratisbussar från Karlaplan ända fram till dörren. Så här ser det ut:

Antikmässan Värtan

Antikmässa Värtan

antikmässa Värtan

Antikmässa Värtan

Antikmässa Värtan
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

05 november 2011

Exacta- från armband till halsband!

I avdelningen armbandsur inom släkten har det idag blivit svärmors tur att bidraga. Detta var (också) en 25-års present som hon fick av sin dåvarande man (min svärfar- han med Kungen från igår)1965. 
Efter några år tyckte hon att klockan var "liten och tunn" runt handleden och frågade den dåvarande guldsmeden på Axel Dahlströms Torg (Göteborg) om han kunde tänka sig att göra om den till ett halssmycke. För 170 riksdaler skulle transformeringen ske.

Exacta var från början ett holländskägt och sedemera
 DDR baserat företag som under fabrikatet IHAGEE/ Exacta sålde fotoutrustning och klockor.
De var kända för sina "single lens reflex cameras" på den tyska marknaden.
Efter några veckor när svärmor skulle hämta ut halssmycket hade guldsmeden kryddat priset till 370 kronor. Efter en rätt lång diskussion slutade det med att guldsmeden utryckte att "hade han sagt 170 kr så fick det väl bli så..." och svärmor såg att det nog kunde ha varit ett högre pris, men kunde nöjd betala   avtalat pris.

Från början var klockarmbandet ett svart skinnband.
Svärmor var mycket rädd om klockan och när den genomgick sin transformering använde hon "halsbandet" med andakt. För två år sedan konfirmerades vår dotter i familjen och då fick hon detta "smycke" i doppresent kvällen innan konfirmationen. 

Guldsmeden har inte lämnat några spår på boetten av klockans horn.
Däremot kan man se att fästet för halskedjan är aningen böjt åt höger.  
Jag drog upp klockan i morse och verket tickar på som aldrig förr. Det är manuellt mekaniskt verk, men jag har inte lyckats klura ut vad det är för kaliber innanför huven, eller hitta mer någon information om denna modell. Klockan har aldrig varit på service, om vi bortser från transformeringen. Det är helt enkelt dryga 46 år av enastående hantverk. Nu får den vila upp sig efter all uppståndelse idag.

Ett halssmycke kan ha många funktioner. 


Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

04 november 2011

ROLEX: Air King - Kung på många sätt!

Året var 1964 när min svärfar fick sin 25-års present, eftersom hans mor ansåg att endast det bästa var gott nog föll valet på denna ROLEX. Det visade sig att denna uppvaktning var en(dast) delbetalning av uret på 65 kr, efter det fick min svärfar vackert åka in till stan nästföljande 11 månader och betala resten själv. I Kungspassagen låg A.S.U (Aktiebolaget Svenska Urdepoten) där klockan var inhandlad- A.S.U hade under den tiden en del inflytande i dåtidens klocksverige.

ROLEX var mycket populärt bland piloter i England under 1930-40 talet för sin pålitlighet /vattenskydd. Under "Slaget om England" använde många piloter märket. Efter kriget lät Hans Wilsdorf (ROLEX grundare) göra modeller som Air Tiger, Air Lion, Air Giant och förstås Air King lite som en hyllning till dessa tappra piloter.
I början av 80-talet fick svärfar problem med originallänken och beslöt att köpa en ny länk (och lade det trasiga originalet i en liten burk i en köksskåp- för att aldrig mer återfinnas). En av expediterna fick nys om "den-borttappade-länk-historien"och utropade vid något tillfälle när svärfar besökte A.S.U "Här kommer han som slänger guldlänkar!" Originallänkar är dyra och svärfar har inte gett upp hoppet om att länkfrågan någon dag ska få sitt svar. Ersättningslänken är också "guld på stål" som originalet.

Från början användes handuppdragna verk, senare uppdaterades de till Oyster Perpetual
(och blev automatiska som detta) Denna modell har inte dag/datum.
Inför en greklandsresa funderade svärfar på att sälja klockan för 2 500kr. en samlare hörde av sig och sade sig inte kunna ge mer än 2 000. Svärfar sålde inte men greklandsresan blev ändå av. Efter ett år hörde samlaren av sig igen och då kunde han tänka sig att ge utgångssumman. Inte heller denna gång bytte klockan ägare.

Kolla in "Kronan på Kronan", klockans storlek är 34 mm (vilket fortfarande anses vara den traditionella herrstorleken, medan midsize är 31mm. På senare år har oversized varit ett mode- nu börjar en del tillverkare söka sig tillbaka till ursprunget.
För två år sedan var Kingen på helservice för första gången på fyrtiofem år. För en klocka som använts (och används fortfarande) så gott som dagligen i ur och skur sedan 1964 så talar vi fyrtiosju år av lång och trogen tjänst.

En Kung kikar fram.

Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

04 november 2011

Stulen Klimtmålning såld för 40 miljoner dollar på Sotheby´s i New York

Ytterligare en målning som stals av nazisterna under andra världskriget har sålts på auktion i New York. Det handlar om en oljemålning av Österrikiska konstnären Gustav Klimt. Motivet är från Litzlberg am Attersee där konstnären brukade tillbringa somrarna. Efter kriget hängdes målningen upp på Salzburgs moderna museum, där den hängt fram till nyligen då den rättmätige ägaren fick tillbaka målningen som han inte sett sedan dagen då hans mor fördes bort för att aldrig mer komma tillbaka.

Gustav Klimt, Nazistkonst, Impressionist & Modern Art, Sotheby´s,

Det var i somras som den före detta ägaren Amalie Redlich barnbarn, Georges Jorish blev ägare till målningen. Den 83-årige före detta kamerabutiksägaren bosatt i Montreal som valde att sälja målningen på Sotheby´s i New York har bestämt sig för att skänka en del av pengarna tavlan inbringat till Salzburgs moderna museums nya utbyggnad. Se inlägg här från auktionen:
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

04 november 2011

Vad är det som går och går...

För er som missade planet i söndags för att ni glömt att skruva fram klockan så kanske det är dags att köpa ett armbandsur att lita på. Kaplans Auktioner har ett par välmatade klockauktioner denna vecka. På torsdag klubbas de lite enklare modellerna medan dyrgriparna faller under klubban nu på lördag. Det finns helt enkelt något för alla smaker och plånböcker. Priserna i skrivande stund ligger mellan 50 kr och 275 000 kr.

Klockauktion, Kaplans Auktioner, Patek Philippe, Rolex, Omega
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

03 november 2011

Nytt publikrekord i sikte på Moderna Museet

De flesta museer har förstått chansen till publikrusning under den mörkare delen av året, varför en rad högintressanta utställningar radas upp. Grädde på moset är barnens höstlov som flera museer bemöter med extra generösa öppettider. Välj mellan att gå på skattjakt i berget för att hitta Inkarikets imponerande guldföremål, eller besök utställningen som tycks bli en av Moderna Museets mest välbesökta utställningar någonsin. Historiska Museet låter barnen träffa en tusenårig liten flicka och både Gripsholms slott och Skokloster fäller ner vindbryggan lagom till helgen.

Moderna Museet, Turner Monet Twombly, Claude Monet, Näckrosor, impressionsim

Personligen har jag inte kommit iväg till Moderna Museets utställning Turner, Monet, Twombly än. Men jag ser mycket fram emot ett besök. Utställningen ska vara en fantastisk upplevelse om man får tro vänner och kollegor som varit där. Njut av Monets näckrosor så länge...
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

02 november 2011

Så nära men ändå så långt borta...

För ett par timmar sedan klubbades en riktig pärla. Det var Bukowskis Market som sålde en målning av Alfred Wahlberg från 1875. Motivet beskrevs som hamnmotiv och utropet var 10 000 kr. Målningen håller en fantastisk kvalitet från en av de viktigaste perioderna i den svenska konsthistorien. Dessutom målad av en Sveriges främsta landskapsmålare genom tiderna, för att citera Tor Hedberg vid en utställning på Svensk-Franska konstgalleriet.

Alfred Wahlberg, Stockholmsmotiv, Bukowskis Market, landskapsmålare

Jag och min kollega, som upptäckte målningen, var med i budgivningen upp till 58 000 kr då vi var tvungna att släppa den. Vi anser att det rör sig om en av Alfred Wahlbergs första Stockholmsskildringar och att det föreställer Stockholms inlopp med Katarina Kyrka uppe på höjden, på höger sida. Har vi rätt borde värdet ligga kring tredubbla mot det klubbade priset. Jag har en känsla av att det inte är sista gången vi ser målningen. Men tyvärr har jag  en känsla av att det är den sista gången jag hade chans att fynda den...
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer