06 december 2011

Högkvalitativt måleri ger miljonnoteringar på Bukowskis

De så kallade ABC-målarna med sällskap av Carl Fredrik Hill bjöd på miljonregn över Bukowskis på klassiska auktionens första dag. Senaste tidens Zorn-feber verkar fortsätta. Dagens dyraste verk var Anders Zorns En Eva från 1902 som klubbades för 9 miljoner kronor.

Anders Zorn, En Eva, Bukowskis Auktioner, miljonnoteringar på auktion, svensk konst, ABC-målarna, Carl Fredrik Hill, Fanny Brate

I övrigt kan vi konstatera en del tunga återrop i form av för högt värderade målningar som t e x Fanny Brates Konstvänner som hade skyhöga förväntningar. Nog för att målningen var insmickrande men frågan är om man inte missbedömde marknaden rejält denna gång. Personligen tycker jag att halva utropspriset hade varit mer än tillräckligt även om den var klart kommersiell. Nu återstår att se om det finns någon Sleeping Beauty bland det äldre måleriet. Om inte annat har vi en spännande dag framför oss imorgon med ett par föremål av världsklass.
2 kommentarer

Pontus Silfverstolpe, 01.40, 08 december 2011

De senaste åren har det blivit allt tydligare att de svenska auktionshusen får kämpa allt hårdare, av konkurrensskäl, för att få in de främsta föremålen genom att bland annat höja utropen och bevakningarna. Samtidigt som man kan skryta med nya prisrekord om föremålet eller konstverken säljs så blir det lika betungande att hantera utropen, både gentemot säljaren som för bokslutet. Vi såg hur det gick i England som varit ett föregångsland i de flesta avseenden. Frågar du mig skulle jag rekommendera att man frångår "kvartalsrapporttänkandet" i auktionsbranschen, särskilt som man kan konstatera att det inte är särskilt sunt på andra marknader. Inte ens börsen. Det finns andra sätt att bygga marknader som är mer sunda på längre sikt, tror jag.

Marcus, 22.47, 07 december 2011

Höga förväntningar? Ja, det kan man lugnt säga... Jag tycker att det genomsyrar hela Bukowskis katalog denna gång. Hybris måhända? Tur för dem att market går så bra.

Kommentera