29 mars 2014

Frukost med Michael Storåkers

För fyra år sedan blev Michael Storåkers till mångas förvåning verkställande direktör på Bukowskis. Lika oväntat har han i veckan meddelat att han lämnar sin post efter sommaren. Med bakgrund från reklamvärlden sågs han delvis med misstro, men efter att med kraftiga och självsäkra tag borstat mjällen av det anrika auktionshusets svarta kavajslag började snart hela branschen nogsamt följa var förändring. Utan den snillige Storåkers överlagda varumärkesstrategi, digitala resning och förståelse för bildspråkets starka magi skulle den svenska auktionsbranschen aldrig ha sett de senaste årens progressiva utveckling.

Michael Storåkers

Du överraskar alla med att säga upp dig, har du tröttnat?

Man ska gå från konstkalas när det är som roligast, och roligt har det verkligen varit, kändes dock rätt med förändring.

Hur reagerade Bukowskis styrelse när du ville sluta?

Konstruktivt. Vi satte igång med en rekrytering ganska omgående vilket gjorde att vi kunde ha en process utan för stora hack.

Det har hänt mycket sedan du tog över chefskapet på Bukowskis, vad är du mest stolt över att ha uträttat?

Bukowskis Markets utveckling och att mer än 50 procent av våra intäkter är digitala. Sen dyker Strindberg-utställningen upp i huvudet och många andra enskilda försäljningar, Marabou-samlingen och Vattenfallet av Dardel. Men det finns mycket kvar att göra.

Nils-von-Dardels_Vattenfallet_Bukowskis_Nils von Dardels "Vattenfallet" såldes för 24 227 279 sek ink provision.

Somliga var till en början tveksamma till att du som ung och oerfaren av auktioner skulle lyckas, men efter två år vände du förlust till vinst. Hur gick det till?

Det handlade om en tydlig plan och teamwork med Bukowskis medarbetare. Bukowskis har ett starkt varumärke men alla behövdes aktiveras lite mer för att få igång verksamheten. Lanseringen av Bukowskis Market, satsningen på Contemporary var några sådana saker som hjälpte till.

Har du några råd till din efterträdare Anna-Karin Laurell?

Nej, bara om hon ber om dem.

Vad kommer du att ta med dig från auktionsbranschen in i ditt fortsatta yrkesliv?

Möten med fantastiska kolleger, kunder och konstnärer.

I auktionsbranschen har det tidigare varit vanligt med interna rekryteringar. Både du och din efterträdare kommer från andra branscher. Är viktigt att ta in folk utifrån för att lyckas vara ett framgångsrikt auktionshus idag?

Ständig förändring är en överlevnadsmekanism även i vår bransch. Och att få perspektiv utifrån hjälper till.

Hade du visionen klar av hur du ville leda Bukowskis redan från början?

Jag satt i styrelsen redan 2009 och fick ta fram den nya affärsplanen under ett år i styrelsen ihop med flera medarbetare på Bukowskis, så planen var klar när jag började som VD. Därför lyckades vi hålla ett hyggligt tempo från början.

Hur ser din och familjen Lundins relationer ut? Har du haft stor handlingsfrihet?

De har varit lojala mot planen och låtit oss på Bukowskis förverkliga den.

Vem har varit ditt bästa bollplank?

Medarbetarna på Bukowskis, det är ingen hemlighet att jag och Anna-Karin Pusic som är chef för Fine Art pratar 10 gånger per dag. Minst.

Anna-Karin Pusic, chef för Fine Art och specialist på modern konst.

Finns det något annat auktionshus, svenskt eller internationellt, som du på något sätt inspirerats av?

Jag tycker vi har bra auktionshus i Sverige. Kollegerna Auktionsverket och Uppsala inspirerar oss att bli bättre. Självklart är Sothebys och Christies också spännande att lära sig mer från, och nya auktionsaktörer på nätet som Paddle8.

Hur länge kommer de tryckta katalogerna att finnas kvar?

Bra fråga. Vi ser att alltfler bud och intressen kommer via det digitala. Men 3-5 år till så behövs den tryckta katalogen, i alla fall för Moderna och Klassiska auktionerna.

Vad har du själv för konst hemma?

Mycket samtida konst, oftast svensk, och flest kvinnliga konstnärer som Nathalie Djurberg, Maria Nordin, Ann Böttcher, Klara Kristalova och Christine Ödlund.

Nathalie Djurberg, sekvens ur "Madeleine the Brave", 2006.

Varför tror du att du fastnat för flest kvinnliga konstnärer?

Många av de främsta svenska samtida konstnärerna är kvinnor, men jag gillar också Jens Fänge, Jockum Nordström, Johan Thurfjell och Fredrik Söderberg.

Jens Fänge, "Reflection", 2006.

Hur vaknade ditt konstintresse?

Mamma måste jag nog säga. En sliten historia, men jag köpte mitt första konstverk, en Zorn-etsning, när jag var 13.

På vårens Contemporary kommer Andy Warhols "Last supper" ut till försäljning med ett utrop på 60-80 miljoner vilket är det högsta utropet någonsin på en svensk auktion. Kan du ge en kommentar?

Känns stort. Ett riktigt internationellt toppverk i mint condition från en av Warhols viktigaste sviter. Den är en stjärna på vilken evening sales som helst i hela världen.

Andy Warhol "Last supper" på Bukowskis Contemporary

Du kommer från reklambranschen. Hur viktigt är varumärkesbyggandet för att lyckas som auktionshus?

Varumärket är avgörande för att lyckas, men varumärket är så mycket mer än kommunikation. På Bukowskis är de viktigaste varumärkesbärarna vår personal och speciellt våra specialister.

Ni har själva sagt att Bukowskis Market står för halva omsättningen, hur ser det ut i framtiden? Hur kommer det att utveckla sig, kvalitetsauktioner kontra nätauktionernas enklare sortiment?

Det är framförallt mellansegmentet som försvinner mer och mer, vi ser att marknaden för volymsegmentet som Bukowskis Market ökar och ökar, och att kunderna är villiga att köpa mer och mer via nätet. Samtidigt så växer Fine Art där fokuset ligger på det allra bästa sakerna. Marknaden har blivit mera binär och båda delarna växer.

Bukowskis började tidigt samarbeta med Barnebys, vad betyder samarbetet för er?

Vi såg tidigt att vi fick ny trafik till Bukowskis som är bra för våra affärer.

Hur kommer det sig att syskonen Storåkers blivit så framgångsrika, vad gjorde era föräldrar med er egentligen?

Det är bara att jobba djävligt mycket och att vilja något.

Vad ska du göra sen?

Har flera styrelseuppdrag och investeringar redan nu som kommer få mer kärlek, sen finns det andra projekt jag funderar på. Men har lovat mig för första gången att ge mig själv lite tid och inte stressa in i något.

Vad gör du gärna en ledig söndag?

Ser bra utställningar, nu senast Klara Kristalova på Bror Hjorths hus i Uppsala.
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

20 mars 2014

10 udda objekt hos Barnebys

Barnebys har listat 10 udda objekt som ligger ute just nu.

1. Letar du nytt soffbord? Varför inte ett bord i form av en elefantfot?2. Ett par mammuttänder? Du hittar dem här3. Vill du ha det där lilla extra i din lägenhet? Den här uppblåsbara silverfärgade skulpturen signerad Paul McCarthy kommer utan tvekan liva upp varje rum.
4. Rymdintresserad eller ej, alla vill väl ha en mystisk meteorit?

5. Sugen på lite exotisk safarikänsla i hemmet? Var kolonial och slå till på en leopard.
6. Skaldjursfantast? En fossilerad lobster hittar du här

7. Det nalkas vår och sommar, vad passar bättre än att möta solens strålar i ett par solbrillor som självaste Elton John burit?

8. Till dig som letar ryggsäck, väntan är över och svaret är Jean Paul Gaultiers svarta läder bustierryggsäck.


9. Du kan även bära Andy Warhols konst! Buda hem denna fina klänning och hotta till garderoben.


10. Sätt lite spänning på vardagen med denna erotiska skulptur.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

04 mars 2014

Andy Warhol verk klubbas för 7,6 miljoner pund

Andy Warhols porträtt av den kinesiska diktatorn Mao Tse-tung från 1973 har nyligen auktionerats ut av Sotheby's för otroliga 7.6 miljoner pund. Sist verket auktionerades i juni 2000, gick den för 421500 pund, alltså gick den nu för 18 gånger mer än föregående auktion.
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

19 februari 2014

Jay Z agerar rådgivare när Harry Styles från One Direction’s köper konst

Ryktena går att det var Harry Styles i One Direction som var köparen av en målning av Jean-Michel Basquiat som klubbades på Christie´s i förra veckan för närmare 30 miljoner kronor.
Normalt brukar man säga att det är dåligt tecken när popstjärnor ger sig in på konstmarknaden för att sticka ut genom dyra konstköp, men i det här fallet menar popstjärnan att han vill investera sina pengar i något han älskar - konst!

harry_styles_1direction_Basquait_Jay-Z

Medan normala 20-åringar jobbar ihop fickpengen på helg och sommarjobb, tjänar pojkbandsstjärnan multum på att framträda på jättearenor världen över.
Rekommendationen att satsa på konst av Basquiat ska enligt uppgift komma från Jay Z, som själv har en samling med konstnärens verk.
Jean-Michel-Basquiat-Untitled-700-900k-1Det är inte bara dessa två herrar som äger konst av Andy Warhols favoritkonstnär, som dog alldeles för tidigt, 27 år gammal av en överdos med heroin. Även Madonna och Leonardo DiCaprio är ett par av de kändisar som spenderat stora pengar på Jean-Michel Basquiats konst de senaste åren.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

09 januari 2014

Grafiska Giganter hos The Auction Room

Den 6 februari är det dags för en ny spännande auktion hos The Auction Room. Auktionen heter Property of an important european collector och innehåller verk av konstnärer så som Pablo Picasso, Henri Matisse, Andy Warhol och Damien Hirst. Verken är tryckta på papper och speglar den allt större efterfrågan på grafik, som kommit på senare tid.

Bland höjdpunkterna i katalogen hittar vi bland annat Damien Hirst verk, Benedictus Dominus, vilket består av diamantbeströdda fjärilsvingar. Där finns även Andy Warhols konstnärsbok 25 Cats Named Sam and One Blue Pussy, som Warhol skapade år 1954. Den består av 18 litografier, där Warhol har målat 15 av dem i vattenfärg.

Här följer ett urval ur katalogen.

ANDY WARHOL, (1928-1987) FLOWERS (F.&S.II.73)

PABLO PICASSO, (1881-1973) JEUNESSE (M.188)

NIKI DE SAINT PHALLE, (1930-2002) AFRICA

DAMIEN HIRST, (B. 1965) BENEDICTUS DOMINUSHENRI MATISSE, (1869-1954) MONSIEUR LOYAL


Ni hittar fler här!

Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

28 november 2013

Fotofantast? Håll fokus på LP Fotoauktioner

LP Fotoauktioner är sedan 1995 Skandinaviens enda och ledande auktionshus som har till specialitet att sälja antika, klassiska och samlarkameror, optik och tillbehör till köpare över hela världen. Om du är intresserad av fotografi, spana in dem, t.ex kultklassikern som Andy Warhol använde sig av. Ni finner hela utbudet på Barnebys här!Rolleicord IV No.1348783. Franke & Heidecke 1950-tal, Svartlackerad, 6x6cm, med Schneider Xenar 3425458 i Syncro-Compur 1-1/500sek, med diverse filter, lock, bruksanvisning och väska. Utrop 400 - 500 SEK

Resekamera. C:a 1900, I mahogny, 13x18cm, med mässingsdetaljer och med svart bälg, med Schneider Angulon 6.8/12cm No.1410344 i Compur 1-1/200sek, Schneider Xenar 4.5/21cm No.1510522 i Compound 1-1/500sek, och 3 st dubbelkassetter. Utrop 2000 - 2500 SEk

Polaroid SX-70 Land Camera Alpha No.L0034. Svart och med brun klädsel, med väska. Kultkamera, modellen användes bl a av Andy Warhol. Utrop 400 - 500 SEKSummaron 2.8/35mm No.1666833. Leitz Wetzlar, 1959, Black paint/black chrome, M-Bay, with plastic keeper. A very rare and early lens in black chrome, with focusing ring in black paint, and with black M-fit. Very clean condition with perfect glass. Est. 150 000 - 180 000 SEKChrister Strömholm- Konsten att vara där. Nordstedts Förlag, Stockholm 1991, Inbunden, Tryckt i 2000 exemplar. Clean linen cover, dust cover with some wear and tears. Signed by Strömholm: CWR, Fingerprint, and Christer Strömholm. Utrop 4000 - 5000 SEK Leica MP No.362. Leitz Wetzlar, 1957, Chrome, Double stroke, not Leitz service seal, from an original series MP-151-MP-450, with Leicavit MP. A very rare camera in 100% original condition, with chassis engraved with matching number P-362. Est. 400 000 - 450 000 SEK Beaulieu R16 Special Zoom No.675480. Grålackerad, 16mm filmkamera, Motoriserad, med Schneider Variogon 2/16-80mm No.8451886, motljusskydd, laddare och väska. Functions not checked. Utrop 1500 - 1800 SEK

Källa samt bilder: LP Foto
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

21 november 2013

“I just want a Picasso in my casa”

Jay Z nöjer sig inte så lätt. Nej, han tycks inte bara vilja ha Picasso hemma trots att han skrivit textraden, “I just want a Picasso in my casa”, i en av hans låtar. För några dagar sedan köpte en av världens största rapartister målningen "Mecca" målad 1982 av Andy Warhols favoritkonstnär Jean-Michel Basquiat. Det var när Sotheby´s ropade ut målningen för 4-6 miljoner dollar på rekordauktionen förra veckan på Manhattan i New York som Jay Z rapade hem(kunde inte låta bli), menar förstås ropade hem tavlan för 4,5 miljoner dollar.
Empire_Basquait_painting_Jay-ZMen Jay Z, eller Shawn Carter som han egentligen heter sjunger faktiskt inte bara om Picasso, utan även om just Basquiat, som dog av en överdos heroin vid 27 års ålder 1988.
Målningen "Charles the first" inspirerade exempelvis till sången "Most Kingz". Låten inleds med textraden “Inspired by Basquiat, my chariot’s on fire”. I en annan låt, döpt till "Picasso Baby" sjunger han “It ain’t hard to tell, I’m the new Jean-Michel”.
Visst tycks det finnas ett gediget konstintresse hos världsstjärnan...
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

14 november 2013

Andy Warhol dyrare än någonsin

Rekorden står som spön i backen när Sotheby´s säljer samtidskonst i New York. Det var när Silver Car Crash(Double Disaster) från 1963 klubbades för 105 445 000 dollar igår som alla tiders prisrekord för Andy Warhols måleri jämnades med marken.

Andy-Warhol_dyraste-konstverk_Sotheby´sNytt rekordpris för Any Warhols måleri på Sotheby´s igår
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

05 november 2013

Nutida på Stockholms Auktionsverk

Igår kickade Stockholms Auktionsverk igång sin Nutida auktion, med att bjuda in till vernissage. Det visades såväl designmöbler som konst och fotografi. Visningen pågår den 5 - 11 november med avslutande auktion tisdagen den 12 november. Oavsett om ni är på jakt efter något nytt eller inte, är det helt klart värt att gå dit bara för att ta del av alla fantastiska fotografier, så som porträtten av Nelson Mandela och Marcel Duchamp. Missa inte heller att se konstverk av Karin Broos och Ylva Ogland samt se "Concetto Spaziale, Attese" av Lucio Fontana som har utropspriset 10 000 0000 SEK.

Barnebys har här gjort en liten djupdykning bland minglande människor och nutida konst.

Fernandez Arman, "Superposition".Barnebys marknadskoordinator Lisa Läckgren framför verket "Untitled" av Bjarne Melgaard.

 

Lotti Scherotzki & Göran Hultén

 

Ylva Ogland, "Ylva 85"

Joseph Beuys, "Fingernail impression in butter".Andy Warhol, "Mick Jagger".


Här kan ni se fler objekt som nu finns till auktion.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

30 oktober 2013

Ett av Andy Warhol's sista mästerverk

När Christie's håller sin Post-War and Contemporary Art Evening Sale, den 12 november finns det ett specifikt föremål som vi på Barnebys kommer hålla ögonen på. Bland många andra kreativa samtida konstnärer kommer det att auktioneras ut ett av Andy Warhol's sista mästerverk, Mercedes-Benz W 196 R Grand Prix Car (Streamlined Version, 1954), som gjordes strax innan konstnärens bortgång.

Priset för de 12 stycken avbildade Mercedes-bilarna i tavlan på över 4 meter i både bredd och höjd, beräknas skjuta i höjden. Med ett utrop på så mycket som 102 miljoner svenska kronor beräknas tavlan bli världens dyraste biltavla. Auktionen hålls den 12 november och vi väntar med spänning för att se vad klubban landar på.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

29 oktober 2013

Personlig utställningskatalog på Spritmuseum

1985 startade Absolut Vodka sina nu världskända konstnärssamarbeten, när Andy Warhol tillfrågades om han ville göra ett konstverk som annons för vodkamärket. När annonsen publicerades 1986 var det mediala intresset omedelbart och annonsen spreds snabbt över världen. Absolut Vodka, som tidigare haft stora problem med att sticka ut i djungeln av liknande produkter, gick snart från att vara ett vodkamärke i mängden till att bli en kreddig pop art-symbol.

Samarbete med Andy Warhol 1986

Warhol blev efter den inledande succén varumärkets ”seeing-eye” och rekommenderade nya, intressanta konstnärer för fortsatta samarbeten. Först ut efter Warhol var Keith Haring och Kenny Scharf. De följdes sedan av bland andra Damien Hirst, Louise Bourgeois, Dan Wolgers och Helmut Newton.

Samarbete med Leonid Sokov 1990

Sedan invigningen av Spritmuseum på Djurgården i Stockholm våren 2012, visas ett trettiotal utvalda verk från Absolut Art Collection. Istället för att ha en färdigkomponerad utställningskatalog kan besökarna själva plocka ihop de sidor som intresserar dem mest. De lösa arken bildar helt enkelt en personlig konstkatalog. Ett smart sätt att ta utställningskatalogen till en ny nivå, med ett högre värde för besökaren.Angående konstnärssamarbetena har Absolutflaskan sedan "Absolut Warhol" 1985 avbildats åttahundra gånger av femhundrafemtio olika konstnärer. Försäljningen av Vin och Sprit till Pernod Ricard 2008, där varumärket Absolut stod för största delen, inbringade femtiofem miljarder kronor till svenska staten. Ingen expert på marknadsföring skulle troligtvis neka konstens betydelse för skapandet av Absolut Vodkas varumärke. Bara det faktum att kampanjen fortfarande pågår och väcker uppmärksamhet är svårjämförbart inom reklamindustrin.

Dagens soundtrack: Nick Drake, One of TheseThings First


Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

04 september 2013

Kändisbilder av Andy Warhol?

Bilder som tidigare varit okända för världen har nu funnits. Bilderna föreställer kändisar som Madonna, Johan Lennon och Mick Jagger. Andy Warhol ska ha tagit dem på vid vänskapliga möten mellan kändisarna. Nu säljs fotografierna på auktion och beräknas klubbas för flera hundra tusen. Det finns dock inte uppgifter som bevisar att det faktiskt är legendaren Andy Warhol som fotograferat kändisarna.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

29 juli 2013

The Fashion World of Jean Paul Gaultier

Mellan den 15 juni - 22 september 2013 presenterar Arkitektur- och designcentrum, f.d Arkitekturmuseet utställningen THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULTIER: From the Sidewalk to the Catwalk, den första internationella utställningen om den franske modeskaparen.

Jean Paul Gaultier har varit tongivande inom mode de senaste 35 åren, med vågade avantgardekreationer och design i världsklass. Denna första internationella utställning om den franske modeskaparen är en spektakulär sammanställning av hans omfattande verk. Utställningen väcker Gaultiers värld till liv och ger besökarna en unik möjlighet att på nära håll se haute couture som scenkläder till teater och film.


Utställningen är en samtida installation, snarare än en retrospektiv. Här visas över 120 originalkreationer från både haute couture- och konfektionskollektioner, daterade från tidigt 1970-tal och framåt. De flesta av plaggen har aldrig tidigare visats i Sverige och utställningen bjuder på några helt enastående privata lån från bland annat Madonna och Pedro Almodóvar. Tv-program, filmer, videoklipp, inspelningar från modevisningar, skisser och foton tagna av kända modefotografer som David LaChapelle och Cindy Sherman och Andy Warhol finns också att se.

Utställningen är producerad av Montreal Museum of Fine Arts i samarbete med Maison Jean Paul Gaultier.
Plats: Arkitektur- och designcentrum, Skeppsholmen

Denna intressanta och roliga utställning är väl värd att se!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

27 maj 2013

Andy Warhol’s kända Marilyn såldes för 38 miljoner dollar

Ikonen Marilyn Monroe lever vidare, bland annat tack vare Andy Warhols’s legendariska screenrprints på Marilyn. Det är ett tacksamt motiv likaså konstnär när det kommer till skyhöga priser på auktioner, så när hans verk ”Four Marilyns” gick under klubban på Phillips Auciton blev slutsumman 38 miljoner dollar vilket är närmare 255 miljoner kronor!

Se mer Marilyn Monroe på Barnebys här!

Källa.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

24 april 2013

Topp-10-lista Marilyn Monroe

Ikonen Marilyn Monroe är på ständigt på tapeten! Just nu figurerar hon på auktionshus som Lauritz.com, Bonhams, Bukowskis, Bruun Rasmusen och Artnet Auctions.
Veckans Tema är Investera i Konst och Barnebys sammanställer en Topp-10-lista över Marilyn Monroes aktuella verk som aldrig går ur tiden och värdet kommer därför ideligen höjas. Investera? Verkan är av varierande konstnärer och fotografer men motivet är detsamma – Marilyn Monroe.

Topp-10-lista Marilyn Monroe

10. Bill Kobrin ”Marilyn Monroe”. Fotografi, 1954
Se auktionen på Bonhams, utrop 2550 SEK.

9. Guibin Zhu ”Marilyn Monroe”. Olja på duk, 1980
Se auktionen på Bruun Rasmusen, utrop 4460 SEK.
(Klubbad för 2000 SEK, 24 april)

8. Cindy Sherman ”Untitled (Marilyn Monroe)”. Fotografi, 1982
Se auktionen på Bukowskis, utrop 200 000 SEK.
Ett ovanligt kort eftersom det inte är Marilyn Monroe, utan Cindy Sherman som i sitt konstnärskap porträtteras sig själv som karaktären i fråga.

7. Leif-Erik Nygårds ”Marilyn Monroe. Bel Air Hotel, June 27th 1962”. Cibachrome fotografi, 1962
Se auktionen på Bukowskis, utrop 50 000 SEK.

6. Andy Warhol ”Mr Brainwash”. Screenprint/Spray print
Se auktionen på Artnet Auction, utrop 14 000 SEK
Andy Warhols ikoniska screenprint på Marilyn Monroe men med sitt eget ansikte istället och det passande namnet ”Mr Brainwash”.

5. Andre de Dienes ”Photograph of Marilyn Monroe”. Fotografi, 1945
Se auktionen på Bonhams, utrop 7888 SEK

4. George Barris ”Marilyn Monroe”. Fotoprint, 1962
Se auktionen på Lauritz.com, utrop 5000 SEK

3. George Barris ”Marilyn Monroe”. Fotoprint, 1962
Se auktionen på Lauritz.com, utrop 5000 SEK

2. Andy Warhol ”Marilyn Monroe (Invitation Card)”. Screenprint, 1981
Se auktionen på Artnet Auction, utrop 25 500 SEK
Screenprinten som gett upphov till otaliga versioner i populär kulturen, både färgmässigt och med andra personer, tex nummer 6.

1. Andre de Dienes ”Photo of Marilyn”. Fotografi, 1945
Se auktionen på Bonhams, utrop 7888 SEK

Se fler och mer av Marilyn Monroe på Barnebys här!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

07 januari 2013

Intervju: Svensken som lyser upp New York


Anders Knutsson har målat med självlysande färger i 30 år. Efter utställning på Bukowskis för två år sedan är New York-svensken hetare än någonsin.

I en stor takvåning i ett till ytan sunkigt område i Brooklyn, tio minuters tunnelbana från Manhattan bor och verkar den svenska konstnären Anders Knutsson. Bland självlysande illuminusmålningar i sin takvåning tillika ateljé tog han emot mig en kvav oktoberkväll, bara några timmar innan den stora stormen Sandy svepte in över New York.

Anders Knutsson är ingenjören från Malmö som flyttade till USA och sadlade om till konstnär. Efter några år inom flygindustrin tog konstintresset över och han bestämde sig för att satsa allt på sin största passion. I Cincinnati i delstaten Ohio skaffade han sig sin första ateljé och efter bara några månader hängde två av hans skisser på väggarna i stadens konstmuseum. Det dröjde inte länge innan han flyttade till New York där kollegorna hette Warhol, Rauschenberg och Jasper Johns. Anders har haft både toppar och dalar i sin karriär men efter förra årets utställning av på Bukowskis i Stockholm är Knutsson ett hett namn.

– Det var länge sedan jag ställde ut i Sverige och därför var det extra kul att det gick så bra som det gjorde, berättar den två meter långa skåningen.

Ander Knutsson (i mitten)och jag (till höger)under Anders utställning på Bukowskis våren 2011.

Idag bor Anders i Brooklyn tillsammans med sin canadensiska fru. Självlysande färger är fortfarande hans signum. De tidigare serierna med lysande träd och Radical Paintings som sålde slut på Bukowskis har han lämnat bakom sig. Idag försöker han fånga något helt annat på duken. Något som han kallar för ”The Sensation”. Det som man uppfattar med sinnet. Inte det som hjärnan eller tankeverksamheten uppfattar utan bara känslan som själva ögonsinnet kan ta emot.

– Det kan jämföras med en solnedgång. Det går väldigt fort. Jag förvånas alltid att jag inte kan behålla kvar bilden av solnedgången på näthinnan efteråt. Även om man tar en bild av det kan man aldrig återskapa just den känslan.

Knutssons atelje och området i Brooklyn där han bor tillsammans med sin fru Doris.

”The sensation” sker även i Anders illuminusmålningar. Färgen på duken drar till sig ljus under en hel dag och så fort ljuset släcks tar konstverket en helt ny skepnad samtidigt som den hela tiden, sekund efter sekund förändras.

– Sensationen händer omedelbart när jag släcker ljuset. Upplevelsen är väldigt svår att hålla i minnet. Den förändras hela tiden och varje ögonblick i mörkret är annorlunda nästa ögonblick. En solnedgång har samma egenskap.

Bilden visar hur en av Anders målningar skiftar i ljus och mörker. Bild 1: Dagsljus. Bild 2: Fem sekunder efter att ljuset släckts. Bild tre och fyra: Cirka 1-2 minuter efter att ljuset släckts. Processen liknar en solnedgång.

Det är faktiskt svårt att inte associera Knutssons senare konstprojekt med regnbågar och solnedgångar. Själv tycker han dock inte om att berätta vad målningarna föreställer.
– Det är inte mitt jobb att definera min egen värld på samma sätt som någon som står utanför. Jag vill inte berätta vad jag ser men det är något ursprungligt. En form av en arketyp. Det är ju det som är poängen med en abstrakt bild, att den är öppen för tydning och association.

Anders i sin ateljé med ett av sina verk bakom sig.

Men att måla med självlysande färger är inte det lättaste. Trots att Anders har gjort det i nästan 30 år.
– Hela processen är jäkligt märklig, jag målar i både ljus och mörker. Ofta sitter jag bara och tittar på vad som händer på duken i mörkret. Jag kan inte se vad som händer i ljus när jag jobbar i mörker och tvärtom. Det är som att jaga sin egen svans. Man vet aldrig hur resultatet blir. Man går mellan reaktion och sensation.

Svenskarna har ett gott öga till Knutssons konst men flytten till New York är inget som han ångrar.
– Jag flyttade till New York 1975. Det var den stora magneten just då - precis som nu. Det var en helt annan värld än Sverige och Cincinnati. Alla de stora namnen fanns här vilket gynnade karriären. Självklart har jag haft ups and downs precis som alla andra men även det kan vara nyttigt. Det handlar bara om att spänna bågen. Lite skarpare och lite hårdare…

Foto & text: Carl Larsson

Mer info om Anders Knutsson: http://andersknutsson.com/
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

23 november 2012

Färgstark surrealism i Paris

Centre Pompidou contemporary art center i Paris visar just nu en utställning med tvåhundra verk av surrealismens mästare Salvador Dali. Utställningen med den spanske egocentrikern håller på till och med 13 mars nästa år.

Salvador-dali_paris_Lorchestre rougeLorchestre rouge

Uppmärksamheten kring Salvador Dalis konstnärliga och uppseendeväckande personlighet var nog delvis att jämföra med Andy Warhol då han var som mest färgstark. Konstnären var lika beundrad som avskydd. Med facit i hand kan vi i vart fall konstatera att han skrivit ett eget kapitel i konsthistorien tack var hans säregna måleri. Just nu hittar du 36 verk av Salvador Dali på Barnebys.se
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

24 maj 2012

Inredningen från världens sista playboy gick under klubban

Han har kallats världens sista playboy. Gunter Sachs hade allt - pengar, stil, skönhet och inte minst en kärleksrelation med 60-talets mest firade skådespelerska.

Gunter-Sachs_Sothebys_Birgitte-Bardot_Andy Warhol_Auktion

Gunter Sachs  föll som en fura, när han i St Tropez för första gången träffade sin blivande fru, Birgitte Bardot. Efter deras första möte satte han sig i sin helikopter och flög över till hennes hus i St Tropez och lät röda rosor regna ner över hennes trädgård. The rest is history, som det heter.

Andy-Warhol_Gunter-Sachs

När Gunter Sachs första gången träffade Andy Warhol i St Tropez på 60-talet uppstod en vänskap som varade livet ut. De fann sin gemensamma nämnare i konstens och filmens värld. Sachs byggde upp en samling med avantgardistisk popkonst av konstnärer som Tom Wesselman, Roy Lichtenstein och Andy Warhol, vars konst Sachs visade för första gången i Europa 1972 i sitt eget galleri. Försäljningsframgångarna uteblev, inte en tavla såldes, men eftersom han tyckte det var genant gentemot Warhol köpte han halva utställning för egen räkning. Långt senare har han i intervjuer tackat Hamburgs invånare för deras ointresse på för popkonst. Tack vare det så gjorde Gunter Sachs hans bästa konstaffär.

De godartade investeringarna i konst har fortsatt ge avkastning. När delar av Sachs bohag ropades ut på Sotheby´s kvällsauktion i London igår såldes konst, konsthantverk och hans Riva-båt Dracula III, från 1962 för totalt 35,6  miljonr pund, vilket i runda slängar motsvarar 400 000 miljoner kronor.

Gunter-Sachs_Sotheby´s_evening-sale_LondonSjälv sa Gunter Sachs så här om sin tid som en av världens största playboys:

“There were only twelve playboys—not more—in the world. They were charming, and spoke languages, and behaved well with women. This generation can do anything, but it’s less fun.”
Kommentera / Läs kommentarer (3)
0 kommentarer

23 maj 2012

Bukowskis börjar starkt

Designavdelningen bjöd på flera höga priser. Inte minst vad gällde utländsk design såsom Ib Kofod Larsens välkomponerade möbler med skön linjeföring och Piero Fornasettis lekfullt dekorerade porslin och papperskorgar. Däremot gick både Jonas Bohlins Slottsbacken och hans skulpturala stol Concrete tillbaka till säljarna, efter några år av konstant uppåtgående priskurva.

Piero-Fornasetti_Bukowskis_Samtida_Auktion_Italiensk-design

När det kom till grafiken var det ingen tvekan om vem som står i topp på den internationella önskelistan. Intresset för Andy Warhols serigrafier tycks aldrig sina och samtliga verk gick över förväntan. Bäst betalt fick Bukowskis för den kompletta sviten Three portraits of Ingrid Bergman by Andy Warhol från 1983 som klubbades för 500 000 kronor.

Andy-Warhol_Ingrid-Bergman_Bukowskis-Samtida-_Auktion

Jockum Nordström mutar allt mer in sig som en av Sveriges mest eftersökta grafiker genom suveräna litografier som påminner mycket om hans säregna teckningar. Vad som däremot tappade ordentlig mark gentemot tidigare säsonger var försäljningsframgångarna för fotografi. Återropen var många men visst fanns det några bilder som drog iväg.

Marilyn-Monroe_Bukowskis-Samtida_fotografi-på-auktion_Leif Erik Nygårds

Leif Erik Nygårds bild av Marilyn Monroe på Bel Air Hotel från 1962 är en bild som haft en stadig kurs uppåt de senaste åren. När jag själv arbetade på auktion för tio år sedan funderade jag på att bjuda på en likadan för några tusenlappar. Jag var får snål då, vilket jag ångrar idag. Förstås.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

07 februari 2012

Konstnären Antoni Tapies har lagt ner penslarna för gott
Antoni Tapies tillhörde en av de mest hyllade målarna och grafikerna i Europa efter andra världskriget med stora framgångar inte minst i USA. Antoni Tapies blev 88 år och sörjs av flera generationer konstintresserade världen över som en expressionistisk målare, grafiker, skulptör och konstteoretiker. Till hans konst använde han ofta vanliga material, som han kallade för civilisationens avfall. 

Antoni Tapies_Ralph Hermanns_spansk konst
En som tidigt lärde känna den katalanske konstnären var författaren och journalisten Ralph Herrmanns som fick förmånen att bli god vän med Tapies.

- Vi möttes på en krog i Barcelona för 45 år sedan. Strax efter det skrev jag boken Pojken som ville måla världens vackraste tavla för Bonniers bokförlag, där en av hans söner satt modell.

Boken kom ut 1967, och sedan dess har Ralph Hermanns varit en god vän med Tapies. Ralph Herrmanns var även engagerad i två utställningar med Antoni Tapies konst som ägde rum i Sverige. Dels på Lunds Konsthall 1993, och dels en mer omfattande utställning på Waldemarsudde i Stockholm 1994.

Konstnären var på plats i Stockholm för invigningen och Ralph berättar om hur han lyckades få tillstånd att öppna upp Kina slott på Drottningholm för Tapies, som var mycket road av kinesisk konst och  konsthantverk. Det var en kall februaridag, och när de lämnade slottet, var Tapies mer tagen över de fantastiskt vackra mönster och formationer som rimfrosten skapat på insidan av de spröjsade fönstren, än slottet med dess innehåll.

Ralph Herrmanns och Antoni Tapies vänskap höll i sig livet ut, och Ralph hann med att göra ett TV-program om konstnären för SVT. Vilket jag hoppas att de gräver fram ur sina arkiv och sänder som en hyllning till en av de stora inom det som kallas samtidskonsten.

Det var egentligen först när Pop-konsten slog igenom som de europeiska konstnärerna trängdes undan från den internationella konstscenen, även om framgångarna med prestigefulla utställningar och slutsålda gallerier fortsatte i Europa ända till för några år sedan. I Sverige representerades Antoni Tapies av den mycket framgångsrika galleristen Eva Burén. Under 1960-70-talet var hon ett av Stockholms ledande gallerier för modern konst med flera utländska världsnamn i sitt stall såsom Yves Klein, Lucio Fontana, Andy Warhol men även svenska namn som Ulrik Samuelson och Torsten Andersson.

Antoni Tapies_Ralph Hermanns_spansk samtidskonst_Eva Burén_Burén Collection_Stockholms Auktionsverk

När Stockholms Auktionsverk klubbade iväg delar av Eva Buréns samling för tre år sedan var det en av auktionshusets största framgångar genom tiderna. Inte ett enda återrop, dubblad omsättning jämfört med det samlade utropspriset och en mängd svenska prisrekord. Högst gick Yves Kleins ultramarinblå målning ”IKB 64”, som klubbades för 9,5 miljoner, vilket då var den högsta svenska auktionsnoteringen för ett modernt internationellt konstverk. På auktionen fanns flera betydande verk av Antoni Tapies.

Nu har en av de sista stora namnen inom den spanska 1900-tals konsten lagt ner penslarna för gott. Pojken som ville måla världens vackraste tavla får fortsätta fullborda mästerverken i sin himmel.

 

 


Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

13 december 2011

Grafik, kartor, böcker och handskrifter på Stockholms Auktionsverk

Knappt har den klassiska auktionen klubbats iväg på Stockholms Auktionsverk förrän det är dags för nästa auktion. Den här gången är det svenska och internationell grafik tillsammans med kartor, böcker och handskrifter som ska säljas den 15 december. Avdelningen grafik toppar med Picassos, Le corsage à Carreaux med utrop 200-250 000 kronor medan en personlig favorit är den vitsiga färgseriegrafien föreställande bröderna Marx från 1980 ur Andy Warhols svit Ten Portraits of Jews of the Twentieth Century. Utropet är 200-250 000 kronor.

Andy Warhol, Bröderna Marx, grafikauktion, Stockholms Auktionsverk, Fredrik Fellbom

Nar jag frågar Fredrik Fellbom, intendent för grafik på Stockholms Auktionsverk, om det är något han tycker sticker ut är svaret givet.

- Fernand Légers Le Vase, som vi ropar i 150-175 000 kronor är en ovanlig färglitografi. Bland det svenska utbudet så tycker jag Carl Larssons, Liggande modell är en riktig raritet. Utrop är 4-5 000 kronor.

Fernad Léger, Stockholms Auktionsverk, grafikauktion, Fredrik Fellbom

På frågan vilka personliga favoriter Fredrik Fellbom har svarar han att Axel Fridell står högt i kurs. Systrarna är ett fint blad med påskriften "I proof" vilket gör detta état unikt. Just vid denna auktion är Axel Fridell inte särskilt väl representerad men Fredrik kan redan nu garantera ett stort antal torrnålsgravyrer till vårens auktion. I övrigt håller han Hans Hartung högt.

Axel Fridell, torrnålsgravyr, Garfikauktion, Stockholms Auktionsverk, Fredrik Fellbom, Barnebys.com
- Att vi har återgått till separata grafikauktioner har varit en lyckad satsning. Det blir mer fokus på grafiken än på andra kvalitetsauktioner där den annars ofta får en ganska undanskymd roll. Vi har också möjlighet att erbjuda ett bredare utbud på en separat auktion och trycka en separat katalog. Vi har många både svenska och utländska kunder som följer grafikauktionerna väl, både på plats och över nätet.


Bokauktion, atlas, Delisle, Guillaume, Sanson D´Abbeville, Stockholms Auktionsverk, von Celsing, Biby
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

10 november 2011

Champagne, underhållning och konst på Bukowskis Contemporary, Stockholm 564

Igår öppnade visningen för Bukowskis Contemporary auktion. Det var ett färgstarkt första intryck. Två stora verk från Bjarne Melgaard fångade det första ögonkastet(ett tredje verk prydde väggen i nästliggande rum).

Bjarne Melgaard, Bukowskis Contemporary, samtidskonst

På höger sida om dörren, Jockum Nordströms collage ”Dödsskogen”. Det följdes av välfyllda väggar med popkonst av Andy Warhol, skisser av Christo, svensk fotokonst (från bland annat Christer Strömholm och Anders Petersen) liksom Karin ”Mamma” Anderssons figurativa målningar med koppling till det norrländska landskapet för att nämna lite av det som kommer att klubbas om en knapp vecka.

Jockum Nordström, Bukowskis


Nina Philipson, Elin Andersson, Bukowskis, Richard Avedon

Elin Andersson, Nina Philipson och Jonas Kleerup såg till att höja stämningen. Det var snyggt hängt med skarpa kontraster, som Andres Serranos fotografi ”Russia (Saleima Ishakovna, Stalinist)” föreställande en åldrad kvinnas fårade, oregelbundna ansikte, med Mattias Hochs ”Paris #25”, placerat ovanför. Det rena, grafiska uttrycket i den väcker helt andra tankar - även ifall en koppling mellan det strikta uttrycket i just nämnda bild och titeln i den föregående bilden, "Russia (Saleima Ishakovna, Stalinist)" inte är helt omöjlig att spinna vidare på. En annan konstrast utgjordes av en Damien Hirsts dödsskalle i en monter inom räckhåll för Peter Fries närmast kontemplativa landskap.

Bukowskis Contemporary, mingel, fotokonst

Jonas Kleerup, Villa, Bukowskis

Paradverket den här gången är Richard Avedons fotografi ”Dovima with elephants” från 1955, troligtvis ett av världens mest berömda modefotografier. Dovima var Avedons favoritmodell och han ansåg henne vara en av de sista skönheterna som besatt den där speciella aristokratiska elegansen. Avedon hade nog rätt, för idag karaktäriseras fotot i modemagasinen av en helt annan typ av skönhet, mindre fokus på det sofistikerade och mer fokus på sex eller kanske ännu mer en slags skönhet som ifrågasätter vad skönhet egentligen är. Utropspriset för ett stycke aristokratisk elegans: 2 500 000-3 000 000.

Richard Avedon, Bukowskis, Barnebys, fotokonst,

Inbitna designfantaster får sitt lystmäte mättat av designmöbler som
Poul Kjaerholmstolar, sideboard med skiva av carrarramarmor från Florence Knoll
och Verner Panthons vita plaststolar från sjuttiotalet.

Bukowskis, contemporary, fotokonst, Mini Andén, Iggy Pop

Visning:  10-15 november 2011

Auktion: 16 november 2011
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

20 september 2011

Stulna Andy Warholblad i kvällens EfterlystPå TV-programmet Efterlyst ikväll tar man upp ett inbrott som skedde i somras. Polisen misstänker att det var två till tre gärningsmän som bröt sig in i en villa i Djursholm i augusti och stal tre grafiska blad av Andy Warhols serie "The birth of Venus" som anspelar på Sandro Botticellis världsberömda målning. Värdet på de tre konstverken uppskattas till över en miljon kronor.

Any Warhol, Birth of Venus, Sandro Botticelli, Konststöld, Efterlyst

– Vi är övertygade om att man vetat exakt vad man är ute efter och att det funnits där. Det är någon som har missbrukat den kunskapen, säger Leif Pettersson. Det bestulna paret ger en belöning på 50 000 kronor för tips som leder till att de får tillbaka de tre tavlorna av Andy Warhol.

Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

20 maj 2011

Andy Warhol toppar försäljningslistan efter Bukowskis Contemporary & Design

Länge anammade Bukowskis och de andra stora auktionshusen låga utrop för att använda de ofta betydligt högre slutprisen i sin marknadsföring. Idag har man tvingats höja utropen av strategiska och konkurrerande skäl . Bukowskis har sedan ett år visat störst mod vilket resulterat i mer modesta slutpriser jämfört med de vägledande utropspriserna. Trots höjda utrop överraskar vissa slutpriser och man kan stoltsera med elva miljonnoteringar på senaste auktionen.

 

Andy Warhol Scandinavian beautyAndy Warhol "Scandinavian beauty" (foto Bukowskis)

Ett överraskande högt pris, även sett till internationella mått mätt, nådde Andy Warhols porträtt av en icke namngiven skandinavisk kvinna ropades in för 10,3 miljoner kr + provision. Man får hoppas att den avporträtterade väljer att namnge sig för den nya köparen av hänsyn till den än så länge oskrivna konsthistorien.

Jan Håfström Den eviga återkomstenJan Håfström "Den eviga återkomsten" (foto Bukowskis)

Efter fjolårets rekordnotering av Jan Håfströms verk ”Återkomsten/The return från 1967 var förväntningarna höga inför vårens försäljningar av konstnärens verk. Håfströms praktverk den ”Den eviga återkomsten” som består av 86 bemålade pannåer i varierande storlek klubbades för 4 miljoner kr, på den lägre utropsintervallen. Målningarna uppmärksammades för två år sedan på Biennalen i Venedig där de visades. Ägare var då Åmells konsthandel, vilket borde ha framgått under proveniens, liksom Galleri Brändström och Stene där den såldes första gången.

 

Jan Håfström RummetJan Håfström "Rummet" (foto Bukowskis)

Överraskande låg bevakning hade ”Rummet” av samme konstnär. Köparen blev nog överraskad när han ropade mot utropet 500-600 000 kr, men fick målningen för 190 000 kr + provision.

Totalt klubbades föremål till ett värde av 46 451 450 kr. En siffra som indikerar att samtidskonsten och design kopplat greppet om den svenska auktionspubliken. Fler överraskningar och prisrekord är att vänta…

/Pontus Silfverstolpe
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer