16 april 2014

Minimalistiskt på Bukowskis Contemporary

Om tolv dagar klubbas Bukowskis Contemporary. När trender går mer åt maximalism väljer jag att samla föremål som ger en minimalistisk känsla.

Timo-sarpaneva_bukowskis_auktionerTimo Sarpanevas fat är mer en skulptur. Utropet är 6-8 000 kronor

JACQUES-&-DANI-RUELLAND,-VASER-3-ST-OCH-SKULPTURER,-2-ST,-FRANKRIKE-1960-TAL_bukowskis_auktionerVaser och skulpturer av Jaques & Dani Ruelland ropas ut för 30-35 000 kronor

LUCIO-FONTANA,-UTAN-TITEL,-UR--'SERIE-ROSA'_bukowskis_auktionerLucio Fontanas etsning med perforering från 1966 ropas ut för 30-35 000 kronor

JOSEF-FRANK,-VITRINSKÅP,-FIRMA-SVENSKT-TENN,-MODELL-2077_bukowskis_AuktionerJosef Franks vitrinskåp i mahogny från Svenskt Tenn ropas ut för 30-35 000 kronor

VIVIANNA-TORUN-BÜLOW-HÜBE,-armring_bukowskis-Contemporary_auktionStilsäker armring av Vivianna Torun Bülow Hübe ropas ut på Bukowskis Contemporary för 4 000 kronor

NILS-LANDBERG,-TULPANGLAS,-ORREFORS_Bukowskis_auktionerNils Landgrens Tulpanglas för Orrefors ropas ut för 8-10 000 kronor

VIVIANNA-TORUN-BÜLOW-HÜBE,-ARMBANDSUR,-GEORG-JENSEN,-EFTER-1967_bukowskis_auktionerVivanna Torun Bülow Hübes ikoniska armbandsur för Georg Jensen ropas ut för 5-6 000 kronor

MARTIN-BARRÉ,-'67-Z-17'_bukowskis_auktionerMartin Barrés "67-Z-17" ropas ut för 400-500 000 kronor

GUNNEL-NYMAN,-VAS,-GLAS,-'PÄRLBANDET',-NUUTAJÄRVI,-NOTSJÖ,-FINLAND-1956_bukowskis_auktionerGunnel Nymans glasvas för Nuutajärvi, Notsjö i Finland ropas ut för 5-6 000 kronor

JOAN-MIRÓ,-'SÉRIE-MALLORCA,-I'_bukowskis_auktionerFärgakvatint av Joan Miró från 1973 ropas ut för 20-25 000 kronor

AXEL-EINAR-HJORTH,-BORD,-'UTÖ',-NORDISKA-KOMPANIET,-1930-TAL_bukowskis_contemporary_auktionAxel Einar Hjorths internationella bästsäljare "Utö". Tillverkades under 1930-talet för Nordiska Kompaniet. Utropet är 50-75 000 kronor
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

15 april 2014

Paradisö till auktion

Innocence Island

Längtar du efter sommar, värme och lata dagar på en paradisstrand? Den drömmen kan bli sann. Concierge Auctions auktionerar nu ut ön ”Innocence Island” på Bahamas. För 66 miljoner svenska kronor får du, förutom strand och hav, även en bostadsyta på cirka 280 kvadratmeter med sex sovrum, sex badrum, gym och privat landningsbana.

Vilket drömhus.

Ön har varit till försäljning tidigare för 362 109 000 svenska kronor. Då ingen ville köpa för det priset vände sig säljarna till Concierge Auctions istället.Concierge Auctions är ett auktionshus som specialiserar sig på att sälja unika och lyxiga bostäder. Förutom ”Innocence Island” auktioneras även extravaganta bostäder ut i Kanada, Kalifornien och Texas.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

15 april 2014

Två mogna mangos för 20 000 kronor


Ett par Japanska mangos såldes för den enorma summan $3000, cirka 20 000 kronor, från Miyazaki, Japan. Mangosen tillhör årets första skörd och därav auktioneringen och priset. Mangosorten är även en unik vid namn "Taiyo no Tamago" som översätts till "Egg of the Sun".

Mangosen ska ha flugits in från Miyazaki och landat i Fukuoka, där auktionen gick av stapeln. Båda "Egg of the Sun" kvalificerade sig med sin rätta vikt, minst 350 gram och sin höga sockerhalt.

Källa.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

15 april 2014

Bilvrak, utropspris: 1 miljon kronor


En unik Lagonda V12 Hooper från 1939 ska auktioneras ut på Silverstone och utropspriset är runt 1 miljon svenska kronor! Bilen har endast rullat 6 000 mil och är i originalskick. Den ställdes hastigt undan när andra världskriget bröt ut och hindrade ägaren att stoltsera med den. Bilen må vara nästintill orörd, men behöver en ny omtänksam ägare som planerar en rejäl renovering. Är det du?
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

14 april 2014

Inbrott på Bukowskis i Malmö


Under fredagsmorgonen larmades Bukowskis vaktbolag runt klockan fyra. När vaktbolaget åkte dit hade tjuvarna kommit över en ännu okänd mängd föremål som var tänk skulle auktioneras ut. Tjuvarna tog sig in genom att ha krossat ett skyltfönster. Bukowskis har inte gått ut med vilka föremål som stals.

Även Bukowskis Market i Stockholm utsattes för rån i januari, där beväpnade rånare bröt sig in och fick med sin föremål med ett värde runt 500 000 kronor.

Foto: Per-Olof Sännås
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

14 april 2014

Fransk luft på burk för 5600 kronorI Kinas storstäder är luftföroreningen skyhöga. Konstnären Liang Kegang ville uppmärksamma detta genom att sälja fransk luft på burk, och inte vilken luft som helst, utan den fiska luften från Provence i södra Frankrike som bland annat Paul Cézanne målat av otaliga gånger. Under en affärsresa samlade Liang upp lyften i en glasburk och ordnade en auktion när han väl kom tillbaka till Peking.

Enligt utländska medier, närvarande runt 100 konstnärer och samlare vid auktionen och slutpriset landade på 5 600 svenska kronor.

Liang Kegang säger till nyhetsbyrån AP att luften ska vara gratis att andas för alla. Det här är ett sätt att ifrågasätta Kinas dåliga luft och att uttrycka mitt missnöje.

Vem vill inte andas in Provence?

Källa
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

11 april 2014

David Hasselhoff på auktion

David Hasselhoff

Just nu kan du följa en auktion på Barnebys där 80-tals ikonen David Hasselhoffs saker auktioneras ut. Det är auktionshuset Julien's Auctions som förutom Hasselhoffs föremål även har kläder från Marilyn Monroe, Prinsessan Diana och Greta Garbo till högst budande.

KITT, utropspris 97 882 sek.

Bland Hasselhoffs föremål kan du hitta hans gamla följeslagare från serien Knight Rider. Den talande bilen KITT har i detta nu ett bud på 228 392 kronor. Känns det för maffigt för plånboken hittar du även billigare föremål som en signerad livräddningsutrustning från Baywatch och en jacka han hade på sig i musikvideo till låten ”Hooked on a feeling”.

Livräddningsutrustning från Baywatch, utropspris 3 830 sek.

Julien's Auctions är ett auktionshus baserat i Los Angeles som specialiserar sig på att sälja föremål från kändisar. 2011 sålde Julien's Auctions jackan som Michael Jackson hade på sig i musikvideon till låter ”Thriller” för hela 11 751 300 kronor.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

11 april 2014

Stockholms Auktionsverk säljer inventarierna från ett av Sveriges vackraste träpalats

Stockholms Auktionsverk kunde inte fira sin 340-åriga födelsedag på ett mycket bättre sätt än att sälja det prestigefulla uppdrag man står inför. I vår har världens äldsta auktionshus fått ett av de mest spännande uppdragen man haft på många år - att sälja inventarierna från Biby Gård.
Härom dagen kunde vi läsa på Barnebys blogg att en av Sveriges största konstförsäljningar ägt rum i hemlighet, tack vare Sotheby´s medverkan. Att köparen inte var någon fattiglapp råder ingen tvekan om. Affären sägs ha inbringat 300 miljoner kronor till säljaren, men även om prislappen kan tyckas hög är det en världsunik samling som bytt ägare. Samlingen som en gång hängde i Celsings privatpalats på Gustaf Adolfs torg innan det flyttade till Biby sägs komma att utgöra en del av emiren av Quatars nya museum.
Det var familjen Celsing på Biby Gård som sålde ut samlingen bestående av 102 konstverk med motiv från det osmanska Turkiet som Gustaf Celsing tog med sig hem från Konstantinopel 1779.
Stockholms Auktionsverk har i vår fått det prestigefulla uppdraget att sälja de unika samlingarna från det före detta fideikommiset Biby Gård i Sörmland på vårens Klassiska auktion. Herrgården som är en rödmålad träbyggnad i två våningar är uppförd 1606 ligger vackert belägen vid Hjälmaren sydväst om Eskilstuna har varit i samma familj i 225 år tills , men nu ska alltså inventarierna från gården säljas.

Biby-Gård_Stockholms-Auktionsverk_magasin-5_auktionDet vackra träpalatset en solig sommardag

Biby Gårds historia är känd redan sedan 1400-talet, men från slutet av 1500-talet fram till 1676 ägdes gården av ätten Stiernsköld, och därefter ätten Sparre. Konsten, möblerna och konsthantverket som är till försäljning på Stockholms Auktionsverk kommer från perioden då Gustaf Celsing köpte gården tillsammans med sin bror, men auktionen innehåller även äldre föremål som redan fanns på gården då bröderna tog över . Sex år senare blev Biby Gård ett fideikommiss och har så förblivit ända fram till 2000-talet. Efter att fideikommisset upplösts efter den siste fideikommissarien ryttmästare Fredrik von Celsing som avled 2008 har nu gården sålts. Ny ägare är Johan Klingspor från Stora Sundby.

bordspendyl_Biby Gård_Stockholms Auktionsverk_auktion_CelsingDen fantastiska bordspendylen är tillverkad i Stockholm trots sitt mycket franska utseende

Ett av föremålen, av totalt närmare tre tusen som säljs på Stockholms Auktionsverk i vår och i höst, är en högklassig bordspendyl från rokokotid med urtavla signerad av Nils Berg, Stockholm. Det rikt smyckade fodralet av ciselerad brons med bemålad dekor av metall och klippt plåt är signerat Simon Pantaleon Stockholm. Bordspendylen en unik skapelse inom svenskt konsthantverk från 1700-talet, vilket utropet är 200-250 000 kronor vittnar om. Även om min gissning är att det kommer att överstigas med råge.
På Stockholms Slott återfinns en mycket snarlik pendyl, placerad i Gästvåningen, närmare bestämt i Stora sängkammaren. Uret är signerat Gille L'Ainé à Paris, men har i princip samma uppsättning av blad, blommor och ekollon samt fyra ljushållare, som pendylen från Biby.
Genom överintendenten Carl Hårleman introducerades den franska rokokon i interiörerna på Stockholms slott, slottsbyggnadsprojektet krävde att utländska konstnärer och hantverkare engagerades för att färdigställa byggnaden. Vid sin resa 1745 till Paris kom Hårleman i kontakt med bronsgjutaren René La Cour och ciselören Pierre Pantaleon vilka båda värvades till Stockholm. Hårleman beskriver Pantaleon som kunnig i även gjutning och modellering, vilket innebar att han kunde utföra tre personers arbetsuppgifter. La Cour och Pantaleon anlände till Stockholm 1745 och med följde också den då 13-årige sonen Simon Pantaleon. Både far och son Pantaleon omnämns i Carl Johan Cronstedts redovisning av byggnadsarbetena vid Stockholms slott i mitten av 1700-talet. Så småningom figurerar Simon Pantaleon som en mer självständig hantverkare då han enligt räkenskaper levererat ljusplåtar i mässing och ljusarmar för slottsinredningen. Pantaleon samarbetade också med den blivande hovciselören Fredric Ludvig Rung vid tillverkningen av beslagen till Georg Haupts mineralskåp 1774. Det praktfulla skåpet var Gustav III:s gåva till prinsen av Condé och ingår i samlingarna vid slottet Chantilly.

karotter_silver_Biby-Gård_Stockholms-Auktionsverk_auktion_barnebysEtt par karotter med lock och ställ i silver av Gustaf Möllenborg, mästare i Stockholm, från 1842 ropas ut för      70-80 000 kronor på vårens Klassiska auktion

Totalt kommer auktionen omfatta mellan 2-2 500 föremål. Där merparten utgörs av Bibys imponerande bibliotek som auktioneras ut separat på Stockholms Auktionsverks Bokkvalitet den 16 december. Övriga föremål kommer att fördelas på en kvällsauktion den 9 juni i samband med vårens Klassiska auktion(drygt 140 katalognummer) samt på online-auktion på Stockholms Auktionsverks Magasin 5(ca 300 katalognummer) den 2 juni. Katalogen på onlineauktionen kommer att finnas tillgänglig tio dagar före, det vill säga från och med 22 maj.

Byrå_Biby-Gård_Stockholms-Auktionsverk_auktion_Christian LinningByrån av Stockholmsmästaren Christian Linning ropas ut för 150-175 000 kronor

Ett annat kulturhistoriskt intressant föremål, som högst troligt kommer beläggas med exportförbud, är den så kallade turkiska byrån. Byrån är av svensk tillverkning, signerad en av rokokotidens främsta snickarmästare Christian Linning(mästare mellan 1744-1779). Byrån är även daterad 1762 med bläck i övre lådbotten.
Den turkiska byrån tillhör en av de praktmöbler från Biby som under seklernas gång bevarat klenoder från ett dramatiskt skeende i den svenska diplomatins historia. Begreppet turkiska byrån har sin upprinnelse i de minnessaker som bevarats från Gustaf Celsing d.ä.:s verksamhet i det Osmanska riket under den karolinska erans slutskede. Sultanen Ahmed III gav den svenske kungen Karl XII en fristad efter slaget vid Poltava 1709, där Sverige lidit stora förluster mot Ryssland. Sultanen hade tillsammans med Sverige bildat en gemensam front mot Ryssland och de osmanska styrkorna lyckades omringa tsar Peter I och hans armé vid staden Husch. Den 23 september 1711 tvingades Ryssland ingå fred med Osmanska riket. Genom freden blev Karl XII:s sitaution som gäst hos sultanen svårare samtidigt som den svenske kungen försökte övertala Ahmed III att fortsätta kriget mot Ryssland. Slutligen utmynnade detta i kalabaliken i Bender 1713.

Gustaf Celsing d.ä.:s namn är känt inte minst genom Verner von Heidenstams novell Gustaf Celsing ur verket Karolinerna, som utspelar sig under Stora nordiska kriget 1700-1721. Här skildras den dramatiska episod där Celsing åtagit sig att överlämna en protestskrivelse mot storvisirens konspiration mot svenskarna. I september 1711 lyckades Celsing utklädd tränga sig förbi sultanens vakter, janitsjarerna, då Ahmed III skulle bege sig till fredagsbönen i Hagia Sophia. Efter att han överlämnat skrivelsen till en pascha, greps han av vakterna och fängslades i väntan på skarprättaren. När man insåg att Celsing var svensk fördes han undan och släpptes när sultanen behandlat hans skrivelse. Efter denna självtagna audiens fick Gustaf Celsing en praktfull råsidenkaftan, med guld- och silverbroderier, av sultanen Ahmed III. Den dyrbara kaftanen har sedan 1700-talet förvarats i den turkiska byrån på Biby.kabinettskåp_England_Biby-Gård_Stockholms-Auktionsverk_auktionDet engelska kabinettskåpet är ytterst sällsynt i Sverige, men liknande dyker upp på internationella mässor och hos handlarna på Old Bond Street i London, då med en helt annan prislapp

Medan mycket av föremålen garanterat kommer förses med exportförbud är det mer osäkert huruvida det engelska kabinettskåpet från sekelskiftet 1600/1700 måste stanna i Sverige. Skåpet som är tillverkat i London är en ytterst sällsynt antikvitet i Sverige. Skåpet är tillverkat av en stomme i rödbok och furu och med lådinredning i ek och heltäckande japaniserande dekor i högrelief. med högrelief menas att det är delvis graverat pastellage som är lackerat i guld och rött mot svart botten. Motivet föreställer växter, blomstervaser och urnor och interiören är full med fåglar, insekter, landskap och pagoder. Utropet 500-600.000 kronor borde vara i underkant om den internationella marknaden får vara med att bjuda. Om inte är det bara gratulera de svenska spekulanterna till möjligheten att göra ett fantastiskt köp. Skåpets proveniens är enligt familjetraditionen inköpt av brukspatronen och direktören Johan Lohe och har genom arv och inlösen gått till Adam Leijel som var gift med Hedvig Lucia Lohe. Därifrån har det gått vidare genom arv till sonen Henrik Leijel. Gustaf Celsing d.y. har köpt skåpet av Leijelska godsen 1781 och allt sedan dess har det funnits i Biby Fideikommiss och flyttades till Biby Gård omkring 1900.


porträtt_Biby-gård_Gustaf-Celsing_Stockholms-Auktionsverk_barnebys_auktionEtt porträtt av Fredrik I målat i Georg Engelhard Schröders ateljé ropas ut för 175-200 000 kronor. Det två meter höga porträttet visar kungen i palatsinteriör klädd i romersk dräkt, bärandes furstemantel i purpur med hermelinkrage och bräm, med påsydda broderade guldkronor.
 

Relaterade artiklar till Söndagsbrevet;

Vimmel

Frukost med Mikael Skaj

Gästbloggen med Alexander H Rauch Estreich

Hemma hos Lotta de Visscher

 

 

 

 

 

 


Kommentera / Läs kommentarer (3)
0 kommentarer

11 april 2014

Årets första jordgubbar, sålda på auktionNu har årets första jordgubbar sålts på auktion. Jordgubbarna skördades av Lars Jacobsen på Kullabygdens Handelsträdgård och såldes i onsdags på auktion hos Svenska Odlarlaget i Helsingborg. Totalt såldes 17 lådor med vardera 8 askar i. Priset då? 175 kronor per ask fick man betala och köparen har lovat att barnen på Stockholms förskolor och skolor ska bli de första som får njuta av jordgubbarna.

Barnebys kan samtidigt tipsa om att årets första skörd av gurka och tomat kommer att auktioneras ut i början av nästa vecka.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

11 april 2014

Priset på minkar sjunkerKopenhagen Fur är världens största auktionshus, specialiserad på päls. Deras aprilauktion har nyligen dragit igång och kommer pågår fram tills på måndag den 14 april. Under auktionens första dag kom ca 600 personer varav hälften 300 kommer ifrån Hong Kong och Kina.

Auktionen har över 7,2 miljoner minkskinn till försäljning och efterfrågan är stor trots att priserna har sjunkit rejält på de något sämre kvaliteterna.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

08 april 2014

OS-medaljör såld på auktionIgår avslutades auktionen av det konkursdrabbade Eurocommerce Jumping Stables hästar .Hingsten London som vann silver med Gerco Schröder i OS 2012 såldes för 77 miljoner kronor. Hästarna auktionerades ut via Internet men företagets tävlingsversamhet kommer nog inte att kunna fortsätta.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

06 april 2014

Frälsningsarmén ökar försäljning när svenskar köper allt mer second hand

Det auktioner går ut på är att folk köper begagnat, second hand. Senaste åren har intresset för auktioner bara ökat och trenden är tydlig - allt fler svenskar väljer att köpa "nytt" på andrahandsmarknaden.
Myrorna_frälsningsarmén_auktionNär Frälsningsarmén summerade året för butikskedjan Myrorna visade försäljningen på en ökning med 14 miljoner kronor till totalt 255 miljoner kronor. Vinsten ökade med 8 miljoner från föregående år till hela 51 miljoner kronor.
myrorna_auktionDet bästa av allt - vinsten går till Frälsningsarméns sociala arbete i Sverige. Bland annat behandlingshem för missbrukare, stödboende för ungdomar och våldsutsatta kvinnor.
Köp second hand - det lönar sig!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

03 april 2014

Nytt världsrekord för Bonhams "Made in California"

Charles Howard (1899-1978), Bouquet, 1932. Signed and dated 'Howard 32' (lower right); signed again 'C.H.Howard' (on the reverse). Oil on canvas, 31 x 41in. (78.7 x 104.1cm). Sold for $125,000 including premium. Photo: Courtesy of Bonhams.

Bonhams samtidskonst auktion "Made in California" i Los Angeles blev det i tisdags mer eller mindre en strid om vem som skulle få äganderätten till verk från kaliforniska konstnärer. Resultatet blev minst sagt häpnadsväckande med sin totala summan på 1,4 miljoner dollar, vilket är betydligt mer än tidigare liknande auktioner.

Ruth Asawa “Untitled (S.604, Wall Mounted on a Base, Tied Wire, Closed Center, Multi-Branched Form Based on Nature)” from 1963. Sold for $118 750

Enligt Bonhams Contemporary Art Specialist , Brooke Corley , " Vi är nöjda med de starka priser och höga säljfrekvens på april 1 auktionen . Vi fortsätter att se tillväxt i denna kategori som bekräftar vikten av California konstnärer på marknaden . "

Läs mer på artdaily.com
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

02 april 2014

På auktion: Titanicöverlevare berättar i brev om vad som hände dagen då Titanic förlisteI ett brev som just nu finns till auktion hos Bonhams, pekar överlevaren Emily Ryerson ut White Stars ordförande J. Bruce Ismay. Brevet är daterat till den 18 april, 1913 och ger en inblick i vad som hände timmarna innan katastrofen var ett faktum. Brevet har ett utropspris på ca 65,000 - 95,000 kronor och säljs på auktionen den 7 april.

Detta brev ses som ett bevis på att Ismay godkänt att Titanic skulle köra med en ökad hastighet genom det isblocksbeströdda vattnet. Ryerson som var ombord på Titanic med sin familj, hade tidigare samma dag pratat med Ismay, där han då berättat om planerna på ökad hastighet. Ryerson menade att Ismays ord stod över alla andras, till och med kaptenens och att det därmed var hans fel att Titanic krockade med isberget.

Trots att det har gått 100 år sedan katastrofen har anledningen till Titanics förlisning orsakat många debatter och undersökningar genom åren. Ismay har inte tidigare blivit direkt utpekad som ansvarig i dessa undersökningar men blev ändå socialt utstött. Detta då han, trots att han var skeppets ägare, valde att överge det sjunkande skeppet istället för att som kaptenen, stanna kvar och följt med skeppet ner.

Här hittar ni fler artiklar om Titanic!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

29 mars 2014

Frukost med Michael Storåkers

För fyra år sedan blev Michael Storåkers till mångas förvåning verkställande direktör på Bukowskis. Lika oväntat har han i veckan meddelat att han lämnar sin post efter sommaren. Med bakgrund från reklamvärlden sågs han delvis med misstro, men efter att med kraftiga och självsäkra tag borstat mjällen av det anrika auktionshusets svarta kavajslag började snart hela branschen nogsamt följa var förändring. Utan den snillige Storåkers överlagda varumärkesstrategi, digitala resning och förståelse för bildspråkets starka magi skulle den svenska auktionsbranschen aldrig ha sett de senaste årens progressiva utveckling.

Michael Storåkers

Du överraskar alla med att säga upp dig, har du tröttnat?

Man ska gå från konstkalas när det är som roligast, och roligt har det verkligen varit, kändes dock rätt med förändring.

Hur reagerade Bukowskis styrelse när du ville sluta?

Konstruktivt. Vi satte igång med en rekrytering ganska omgående vilket gjorde att vi kunde ha en process utan för stora hack.

Det har hänt mycket sedan du tog över chefskapet på Bukowskis, vad är du mest stolt över att ha uträttat?

Bukowskis Markets utveckling och att mer än 50 procent av våra intäkter är digitala. Sen dyker Strindberg-utställningen upp i huvudet och många andra enskilda försäljningar, Marabou-samlingen och Vattenfallet av Dardel. Men det finns mycket kvar att göra.

Nils-von-Dardels_Vattenfallet_Bukowskis_Nils von Dardels "Vattenfallet" såldes för 24 227 279 sek ink provision.

Somliga var till en början tveksamma till att du som ung och oerfaren av auktioner skulle lyckas, men efter två år vände du förlust till vinst. Hur gick det till?

Det handlade om en tydlig plan och teamwork med Bukowskis medarbetare. Bukowskis har ett starkt varumärke men alla behövdes aktiveras lite mer för att få igång verksamheten. Lanseringen av Bukowskis Market, satsningen på Contemporary var några sådana saker som hjälpte till.

Har du några råd till din efterträdare Anna-Karin Laurell?

Nej, bara om hon ber om dem.

Vad kommer du att ta med dig från auktionsbranschen in i ditt fortsatta yrkesliv?

Möten med fantastiska kolleger, kunder och konstnärer.

I auktionsbranschen har det tidigare varit vanligt med interna rekryteringar. Både du och din efterträdare kommer från andra branscher. Är viktigt att ta in folk utifrån för att lyckas vara ett framgångsrikt auktionshus idag?

Ständig förändring är en överlevnadsmekanism även i vår bransch. Och att få perspektiv utifrån hjälper till.

Hade du visionen klar av hur du ville leda Bukowskis redan från början?

Jag satt i styrelsen redan 2009 och fick ta fram den nya affärsplanen under ett år i styrelsen ihop med flera medarbetare på Bukowskis, så planen var klar när jag började som VD. Därför lyckades vi hålla ett hyggligt tempo från början.

Hur ser din och familjen Lundins relationer ut? Har du haft stor handlingsfrihet?

De har varit lojala mot planen och låtit oss på Bukowskis förverkliga den.

Vem har varit ditt bästa bollplank?

Medarbetarna på Bukowskis, det är ingen hemlighet att jag och Anna-Karin Pusic som är chef för Fine Art pratar 10 gånger per dag. Minst.

Anna-Karin Pusic, chef för Fine Art och specialist på modern konst.

Finns det något annat auktionshus, svenskt eller internationellt, som du på något sätt inspirerats av?

Jag tycker vi har bra auktionshus i Sverige. Kollegerna Auktionsverket och Uppsala inspirerar oss att bli bättre. Självklart är Sothebys och Christies också spännande att lära sig mer från, och nya auktionsaktörer på nätet som Paddle8.

Hur länge kommer de tryckta katalogerna att finnas kvar?

Bra fråga. Vi ser att alltfler bud och intressen kommer via det digitala. Men 3-5 år till så behövs den tryckta katalogen, i alla fall för Moderna och Klassiska auktionerna.

Vad har du själv för konst hemma?

Mycket samtida konst, oftast svensk, och flest kvinnliga konstnärer som Nathalie Djurberg, Maria Nordin, Ann Böttcher, Klara Kristalova och Christine Ödlund.

Nathalie Djurberg, sekvens ur "Madeleine the Brave", 2006.

Varför tror du att du fastnat för flest kvinnliga konstnärer?

Många av de främsta svenska samtida konstnärerna är kvinnor, men jag gillar också Jens Fänge, Jockum Nordström, Johan Thurfjell och Fredrik Söderberg.

Jens Fänge, "Reflection", 2006.

Hur vaknade ditt konstintresse?

Mamma måste jag nog säga. En sliten historia, men jag köpte mitt första konstverk, en Zorn-etsning, när jag var 13.

På vårens Contemporary kommer Andy Warhols "Last supper" ut till försäljning med ett utrop på 60-80 miljoner vilket är det högsta utropet någonsin på en svensk auktion. Kan du ge en kommentar?

Känns stort. Ett riktigt internationellt toppverk i mint condition från en av Warhols viktigaste sviter. Den är en stjärna på vilken evening sales som helst i hela världen.

Andy Warhol "Last supper" på Bukowskis Contemporary

Du kommer från reklambranschen. Hur viktigt är varumärkesbyggandet för att lyckas som auktionshus?

Varumärket är avgörande för att lyckas, men varumärket är så mycket mer än kommunikation. På Bukowskis är de viktigaste varumärkesbärarna vår personal och speciellt våra specialister.

Ni har själva sagt att Bukowskis Market står för halva omsättningen, hur ser det ut i framtiden? Hur kommer det att utveckla sig, kvalitetsauktioner kontra nätauktionernas enklare sortiment?

Det är framförallt mellansegmentet som försvinner mer och mer, vi ser att marknaden för volymsegmentet som Bukowskis Market ökar och ökar, och att kunderna är villiga att köpa mer och mer via nätet. Samtidigt så växer Fine Art där fokuset ligger på det allra bästa sakerna. Marknaden har blivit mera binär och båda delarna växer.

Bukowskis började tidigt samarbeta med Barnebys, vad betyder samarbetet för er?

Vi såg tidigt att vi fick ny trafik till Bukowskis som är bra för våra affärer.

Hur kommer det sig att syskonen Storåkers blivit så framgångsrika, vad gjorde era föräldrar med er egentligen?

Det är bara att jobba djävligt mycket och att vilja något.

Vad ska du göra sen?

Har flera styrelseuppdrag och investeringar redan nu som kommer få mer kärlek, sen finns det andra projekt jag funderar på. Men har lovat mig för första gången att ge mig själv lite tid och inte stressa in i något.

Vad gör du gärna en ledig söndag?

Ser bra utställningar, nu senast Klara Kristalova på Bror Hjorths hus i Uppsala.
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

29 mars 2014

Snart auktion hos Västerviks Auktionsbyrå

Barnebys är glada att kunna välkomna Västerviks Auktionsbyrå! Västerviks Auktionsbyrå har funnits i över 20 år och drivs idag av Mattias och hans bror, som tog över företaget efter deras fars bortgång.

Imorgon är det dags för en ny auktion där 520 föremål väntar på att få ropas ut. Vi bad Mattias berätta om vilka föremål som brukar vara mest populära och fick till svar att det framförallt är teakmöbler från 50-,60- och 70-talet, i alla fall sett till svenska köpare. Tittar man däremot på vilka som köper klassiska möbler från 1700 – 1800 –talen, är det nästan uteslutande internationella köpare, från bland annat Finland och Polen.

Här kommer några favoriter ur kommande auktion, som alltså äger rum imorgon kl. 19.00.

PARTI. Serviser olika delar. Utropspris: 300 SEK.

 

SOFFA. Nyrokoko 1800-tal. Utropspris: 800 SEK

HÖRNSKÅP. Gustavianskt 1700-tal. Utropspris: 6000 SEK.

VÄGGSKÅP. Daterat 1729. Utropspris: 2000 SEK.

VÄSKA. Försilvrad mässing, 1800-tal. Utropspris: 300 SEK.

BURK. I vår lilla stad - Majas Mejeri, Anita Nyund för DECO. Utropspris: 500 SEK.

DOSA. Litograferad plåt i relief. Utropspris: 300 SEK.

Här hittar ni fler föremål!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

29 mars 2014

Auktionshuset i Solna introducerar realtidsauktioner

Auktionshuset i Solna introducerar nu realtidsauktioner, vilka fungerar på samma sätt som en klubbauktion. Den enda skillnaden är att det sker över nätet. Kommande auktion på söndag går av stapeln klockan 20:00 och blir den första där detta genomförs.

Barnebys har valt ut några föremål som vi kommer hålla lite extra koll på. Blir du sugen på att delta, är det bara att registrera ett konto hos I Solna samt göra dig redo för auktionsstart.

KARMSTOL, retro 1950/60-tal. Utropspris: 600 SEK.

FICKUR, 14k guld, Balancier Campense. Utropspris: 5,000 SEK.

BARSKÅP, mahogny, 1940/50-tal. Utropspris: 1,200 SEK.

Konst från bland annat Salvador Dali, James Coignard, Theo Tobiasse, Helmut Mantel, Arnold Lindblom, Lennart Jirlow, Uno Vallman, Mårten Andersson med fler.

KRONSKÅLAR, 4 st, keramik, GUNNAR NYLUND (1904-1997) för Rörstrand. Utropspris: 200 SEK.

Du hittar fler föremål här!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

27 mars 2014

Clintons 15 år gamla laptop på auktion

Bill Clinton vid datorn som nu är till försäljning.

Den laptop expresident Bill Clinton använde för 15 år sedan, finns nu till auktion hos RR Auction. Det är egentligen inte datorn i sig som är det speciella, utan att det var den som användes första gången en president mailade. Bill Clinton blev den första att göra detta, då han skickade ett mail till sin vän senatorn och astronauten, John Glenn, 1998.

John Glee befann sig på rymdfärjan Discovery då han meddelade NASA att han ville skicka ett mail till Clinton, som vid tillfället var på besök hos sin vän Robert Darling. Clinton hade inte tillgång till en dator, men fick låna Darlings.

"Hillary and I had a great time at the launch," skrev Clinton och refererade till tillfället då Discovery skjutits upp, ett par dagar tidigare. "We are very proud of you and the entire crew, and a little jealous."

Datorn väntas gå för mer än 650 000 kronor på auktionen som hålls den 16 april.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

27 mars 2014

Giljotin klubbas idag

Idag auktioneras en 1800-tals giljotin i perfekt skick ut i franska staden Nantes.

Det är ett minst sagt ovanligt objekt att auktionera ut och därför svårt att uppskatta ett pris, men auktionisten Fancois-Xavier Dufols har sagt att den väntas gå för mellan 440.000-530.000 sek. Dufols hoppas på att giljotinen hamnar i en historisk eller offentlig miljö, som till exempel i en monter på ett slott.

Francois-Xavier Duflos vid giljotinen

Giljotinens historia är tämligen okänd. Den har funnits i privata ägor i över hundra år och den nuvarande ägaren ärvde den av sin farfar som köpte den i början av 1920-talet. Bladet på giljotinen bär inskriptionen ”Armees de la Republique”, en revolutionär styrka som skapades för att försvara Frankrike från sina grannar efter 1789 och franska revolutionen.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

26 mars 2014

Buda och gör en God Gärning!

Vill du buda och fynda två lyxiga nätter för två  i den åländska skärgården och samtidigt bidra till att stärka kvinnor i utvecklingsländer?
Nu har du chansen att göra just det! Buda på föremål för en god sak mellan den 28e mars och 7e april på Den Goda Auktionen genom Lauritz.com i samarbete med Hungerprojektet.
Hungerprojektets nätverk, Business Leaders for Women’s Empowerment (BLWE) ligger bakom auktionen och har samlat ihop över 70 auktionsföremål, både objekt och upplevelser. Alla intäkterna från auktionen kommer gå till Hungerprojektets utvecklingsprogram i Indien, Afrika och Latinamerika för att stärka fattiga kvinnor så att de med egen kraft kan avskaffa hunger och fattigdom i sina byar.
Hungerprojektet är en ideell organisation som arbetar för att avskaffa hunger och fattigdom genom att väcka lokal entreprenörsanda. Iden är simpel, avskaffa hunger och fattigdom genom att uppmuntra till lokalt entreprenörskap.
”Sluta skänka pengar till välgörenhet. Investera istället i människors drivkraft och ge dem chansen att se sin egen potential. Då kan de med egna krafter förändra sina samhällen – en gång för alla. Avkastningen låter inte vänta på sig. Vi kallar det jordens bästa affärsidé.” -Hungerprojektet.

Några av auktionsföremålen ser du nedan.

EcoRide har donerat en elcyckel, modell Classic! Ta chansen att investera i Hungerprojektet och få cyckeln på köpet!

Gillar du att laga god och näringsrik mat? Buda på Nordic Cooker, den håller maten varm i upp till fyra timmar!


Vill du ha det perfekta boendet för upp till sex personer under en veckas tid mitt i Åre By med härlig utsikt, öppen spis, egen bastu och närhet till både pister och nattliv? Buda då på det optimala boendet för dig och din familj eller vänner.Buda på två lyxdygn för två personer i den åländska skärgården med himlen och havet som närmaste granne.Hela Sveriges surdegskung Sébastien Boudet har donerat en unik hemmakurs i hur du bakar det bästa surdegsbrödet! Han kommer hem till dig för en privat lektion och ni bakar tillsammans ett fantastiskt surdegsbröd! Ta chansen att buda på en brödupplevelse utöver det vanliga.
Detta och mycket mer kommer finnas att buda på online från kl 10.00 den 28e mars och till kvällen den 7e april på Lauritz.com och självklart kommer du även hitta objekten på Barnebys.se
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

21 mars 2014

Prisrekord på onlineauktion!

Det högsta pris som någonsin uppnåtts på onlineauktion stod Lauritz.com för idag, när man klubbade en kinesisk Buddhafigurin för otroliga 16,1 miljoner svenska kronor!
Till det ska läggas provisionen som i runda slängar är 20%. Det är inte bara rekord för budgivning på onlineauktion utan även den högsta prisnoteringen på auktion i Lauritz historia.
Buddha_prisrekord_Lauritz.comBudgivningen avslutades efter gastkramande budgivning på den kinesisk Buddha-skulpturen som tillhört den danska samlaren Sophus Black. Sophus Black (1882–1960) var en dansk telegrafidirektör och konstsamlare. Han arbetade på Store Nordiske Telegrafselskab och placerades i Kina, där han tjänstgjorde i städer som Shanghai, Tientsin och Hong Kong under åren 1902–1931. Buddhan var tillverkad under Chien Lung (1736-1795). Buddhan är 55 cm hög och väger 19,2kg.
Online-auktion_Lauritz.com_BUDDHA_ChienLung_ - Vi har tidigare sålt föremål från Sophus Blacks samling med stor succé. Precis som många andra internationella auktionshus upplever vi just nu en explosiv efterfrågan på kinesisk konst och aktiviteter av denna kvalitet. Kanske har vi varit aningen konservativa i vår värdering på 300 000 kr, men ett klubbslag av denna omfattning ger ett bevis på att auktionsvärlden är både oförutsägbar och överraskande. Priserna på kinesisk konst stiger kraftigt just nu vilket pådrivs av ett stort antal internationella köpare. En del av dessa köpare är kinesiska samlare som köper tillbaka antika kinesiska föremål. Även i detta fall stod budgivningen mellan internationella budgivare. Som alltid när det kommer till försäljning av dyrare verk, så har vi även vid detta tillfälle haft personlig kontakt med budgivarna för att försäkra oss om dess dignitet. Vi är givetvis mycket stolta och glada över det höga klubbslaget, säger Mette Rode Sundström i ett pressmeddelande.
Lauritz.com_onlineauktion_auktion
Ytterligare ett föremål nådde över miljonen på dagens auktion. Det var när en annan Kinesisk Buddha från Ming (1368-1644)  ur samma samling klubbades. Klubbslaget slutade på 1 444 000 kr.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

21 mars 2014

Okänd konstsamling till auktion hos Freeman's

Den 30 mars håller Freeman's auktion, där en tidigare okänd samling av amerikansk och europeisk konst kommer auktioneras ut. Denna samling, bestående av 64 verk, tillhörde affärsmannen George D. Horst och det speciella med den är att konsten fram tills nu, mer eller mindre varit dold. Horst började samla på konst 1911 och köpte den ofta direkt från gallerier eller konstskolor, relativt kort efter att den producerats och placerade sedan målningarna i sitt eget galleri, där de varit fram tills idag.

DANIEL GARBER (AMERICAN 1880-1953), "GLEN CUTTALOSSA"

Bland det konstnärer som finns i samlingen hittar vi bland annat Frank Weston Benson, Edward Willis Redfield, Childe Hassam, Jean-Baptiste Camille Corot, Eugène Boudin, and Charles François Daubigny.

LÉON AUGUSTIN LHERMITTE (french 1844-1925) "PETITE FILLE À LA FONTAINE"

Freemans vice VD är förväntasfull inför auktionen och berättar; “This type of collection is an auctioneer’s perfect storm. The paintings are in excellent condition with a great provenance and have been hanging mostly undisturbed in Horst’s gallery for decades. As we say in the UK, ‘it’s been preserved in aspic,’”

GEORGE LOFTUS NOYES (american/canadian 1864-1954) "JOYOUS ISLAND"
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

20 mars 2014

10 udda objekt hos Barnebys

Barnebys har listat 10 udda objekt som ligger ute just nu.

1. Letar du nytt soffbord? Varför inte ett bord i form av en elefantfot?2. Ett par mammuttänder? Du hittar dem här3. Vill du ha det där lilla extra i din lägenhet? Den här uppblåsbara silverfärgade skulpturen signerad Paul McCarthy kommer utan tvekan liva upp varje rum.
4. Rymdintresserad eller ej, alla vill väl ha en mystisk meteorit?

5. Sugen på lite exotisk safarikänsla i hemmet? Var kolonial och slå till på en leopard.
6. Skaldjursfantast? En fossilerad lobster hittar du här

7. Det nalkas vår och sommar, vad passar bättre än att möta solens strålar i ett par solbrillor som självaste Elton John burit?

8. Till dig som letar ryggsäck, väntan är över och svaret är Jean Paul Gaultiers svarta läder bustierryggsäck.


9. Du kan även bära Andy Warhols konst! Buda hem denna fina klänning och hotta till garderoben.


10. Sätt lite spänning på vardagen med denna erotiska skulptur.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

19 mars 2014

Oklartheter om Basquiat-kopior stoppar Christie's auktion

En Jean-Michel Basquiat auktion skulle gå av stapeln hos det exklusiva auktionshuset Christie's. Men huset har stoppat auktionen efter att konstnärens familj stämt dem. De menar att verken är kopior alternativt oäkta. Christie's ska undersöka saken närmare men hoppas att det inte stämmer och att auktionen kan hållas inom snar framtid.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

19 mars 2014

Vill du ha mitt nummer? Det är ditt för 12,7 miljoner kronorI Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, hölls en välgörenhetsauktion där det bland annat auktionerade ut VIP mobilnummer. Numret 777-7777 ropades in för 12,7 miljoner kronor av en anonym köpare.

Dock äger inte köparen numret mer än under två år, därefter går abonnemanget ut om det inte förnyas för nytt mångmiljonbelopp.

BBC skriver "Instead, the winner gets a two-year phone contract for Etisalat's Diamond Plus package, which includes 22,500 phone minutes, 22,500 text messages, and 100GB of data every month. That's the same as 12 hours of calls and 725 texts each day."

Andra VIP nummer som 777-7770 gick för 2,1 miljoner kronor, alltså inte fullt så VIP som 777-7777.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

18 mars 2014

Nutida silver på Kaplans Auktioner

Kaplans Auktioner håller nu på lördag, 22/3, klubbauktionen Nutida, där en mängd vackra silverföremål finns att hitta. Många har lämnat in föremål till auktionen som nu innehåller 170 objekt med blandat innehåll av smycken och corpus, tillverkade av 28 av landets främsta silversmeder. Barnebys har bett ansvarig värderingsman Märit Bergman att plocka ut några av sina favoriter ur auktionen.

161. I Inga Lagervall Ringboms arbete finns en stor kärlek till färg och form; hennes uttryck är att blanda olika stenar och koraller i silver till mäktiga praktfulla halssmycken. Även som corpussmed har hon använt stenar i dosor och flaconer.

84. Theresia Hvorslev kan kallas ’Grand Old Lady’ bland de stora silversmederna. Hon har som enda skandinav vunnit Diamonds Award hela tre gånger. En av Theresia Hvorslevs specialiteter är smyckekompositioner av fristående delar – att kombinera och sätta samman igen i all oändlighet. Theresia Hvorslevs corpusföremål har en mjuk böljande vågform som rytmiskt upprepas. Speglingar, solreflexer, vingars flykt och havets vågor har varit några av hennes inspirationskällor.

168. Maria Börjesson arbetar med aluminium, som hon anodiserar och färgar för hand. På så sätt får hon fram ett fantastisk färgspektra. Hon gör runda kupade former av metallen och formar till hängsmycken, såsom till exempel ”Björkhängen” eller stora halssmycken. HKH Kronprinsessan Victoria äger ett av dessa färggranna aluminiumsmycken.

166. Karlheinz Sauer är en av våra mångsidiga, betydande silversmeder. Hans devis är: ”Det är först när du kan hantverket i grunden som du kan förverkliga dina idéer.” Corpusföremål är Karlheinz Sauers stora passion – kannor med glashandtag är den senaste materialkombinationen, att användas för olja eller vatten.

167. Wolfgang Gessl är fascinerad över kannans form – att formgivningen, utförandet och funktionen skall harmoniera, han kan sägas vara en hantverkets och formens mästare. ”Min längtan att skapa minnesvärda corpusarbeten i en nytänkande form har ständigt drivit mig framåt” säger Wolfgang Gessl i en intervju. Även som smyckesmed tillhör Wolfgang Gessl de verkligt stora. Han visar även där sitt personliga formspråk och använder, på ett sparsmakat och raffinerat sätt, sig av bergkristallen samt en palett av halvädelstenar och ädelstenar.

170. Han har kallats för en ”silvrets Povel Ramel” – med andra ord är Mats Eskols spirituell och lekfull i sitt uttryckssätt. Okonventionella former är ett signum för Mats Eskils, samtidigt som också funktionen spelar en viktig roll. Mats Eskils är en av de stora förnyarna inom svenskt silversmide. Här visar han en unik användbar brännvinskanna med titeln kärrhök. Denna fågel går att rulla.

Visningen börjar den 21 mars, men fram till dess kan ni titta på auktionsföremålen här!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

18 mars 2014

Dompans saxofoner på auktion

Stockholms Auktionsverk Magasin 5 hittar vi just nu en altsaxofon samt en sopransaxofon som tillhört Arne Domnérus ”Dompan”. Domnérus var en av Sveriges stora jazzprofiler samt vår tids främsta altsaxofonist och fick genom livet motta en rad fina utmärkelser, däribland en professorstitel av regeringen samt en kunglig medalj för framstående konstnärliga insatser.

Arne Domnérus

Domnérus var inte bara stor i Sverige utan gjorde sig även ett internationellt namn. År 2000 gjorde han sin sista turné i USA, där han spelade in en skiva tillsammans med stjärnpianisten Jan Lundgren samt samt Tom Warrington (bas) och Paul Kreibich (trummor). Förutom skivinspelning och konserter passade han på att besöka sin goda vän, jazzlegenden Benny Carter. I samband med detta besök fick Domnérus veta att Carter nyligen införskaffat en ny altsaxofon av märket Unison. Hemma i Sverige igen, inhandlade Arne direkt en egen (se bild 2), men insåg snart att det var rätt svårt att lära sig ett nytt instrument vid en ålder av 75 år och han bytte därför tillbaka till den Buffet Crampon-saxofon som han var van vid. Nu har vi alltså möjlighet att själva buda på denna altsaxofon.

Altsaxofon. Utropspris: 20,000 SEK.

Sopransaxofon, Utropspris: 15,000 SEK.Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

18 mars 2014

John Lennons teckningar på auktion

Sotheby’s håller den 4 juni auktionen John Lennon "You Might Well Arsk". Auktionen innehåller en viktig samling av teckningar och skrifter som producerats av Lennon till hans böcker ”In His Own Write” från 1964 samt ”A Spaniard in the Works” från 1965. Samlingen har i över 50 års tid tillhört Tom Maschler som var Lennons ansvariga utgivare. Idag är det den största privata samlingen av Lennons verk som någonsin kommit upp till auktion och totalt innehåller den 89 föremål, vilka har ett utropspris från 500 – 45,000 Sek.Auktionen sammanfaller med att det i år är 50 år sedan John Lennons första bok gavs ut, samt att det är 50 år sedan The Beatles höll sitt första framträdande i USA. Lennons änka Yoko Ono, har avslöjat att det var hans teckningar som gjorde att hon fick upp ögonen för John, långt innan deras första möte. ‘They showed me John’s soul, a witty, funny and relentlessly romantic spirit with a taste for the grotesque.” Dessa teckningar var viktiga, inte minst för Lennon själv, som berättat om hans stora passion för att teckna och skriva långt innan The Beatles började. “I started all this writing long before I was a pop artist, or even a Beatle, or before I had a guitar…The guitars came second”.

Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

13 mars 2014

Magnus Bexhed om kommande onlinekvalitesauktionen på Uppsala Auktionskammare

Uppsala Auktionskammare är det enda auktionshuset i Norden som endast bedriver kvalitetsauktioner. Två gånger per år håller de Internationella kvalitetsauktioner med färre och dyrbarare föremål men som lockar många utländska kunder. Deras Onlinekvalitetsauktioner hålls sju gånger per år och innehåller ca 1000 olika föremål. Snart är det dags för nästa auktion, som bland annat bjuder på vackra mattor, moderna möbler och ett stort antal målningar, såväl moderna som äldre. Barnebys har fått en intervju med Magnus Bexhed, VD på Uppsala Auktionskammare som berättar mer om den kommande Onlinekvalitetsauktionen.

Magnus Bexhed

Tisdagen den 18 mars håller ni nästa onlinekvalitetsauktion. Vad har vi att se fram emot?

Vi försöker att hela tiden höja kvalitén på Onlinekvalitetsauktionerna och jag skulle säga att det är en ovanligt fullmatad auktion vi har att se fram emot.

Jag skulle framförallt vilja slå ett slag för dessa föremål

1048. Johan Ericson 1849-1925. Marstrand, vy mot Södra Strandverket. Signerad och daterad. Joh Ericson 1921. Olja på duk, 38,5 x 55.

172. Bord ”Utö” (även kallat Brancusi-bordet). Axel Einar Hjorth för Nordiska Kompaniet. Formgivet 1932. Syrabetsad furu, skålad skiva.

93. Urna med lock Porslin. Kina, Qianlong. Dekor i powder Blue. H 46.

983. Bordspendyl Empire, Frankrike. Förgylld brons, vitemaljerad urtavla. H 46, B 33,5.

632. Skulptur I form av ägg. Signerat Hhg (Hans Hedberg). Starkeldsfajans., H 13,5. Ställ av järn medföljer.

874. Svensk konstnär Porträtt föreställande kamrer och fru Pihl (f. Winberg). Ett par, olja på duk, ovala, 69 x 56 vardera.

Ni får in mycket asiatiska föremål. Vad beror detta på och hur ser efterfrågan ut?

Det är en ständigt växande efterfråga på asiatiska föremål och konst. Vi fokuserar mycket på den kinesiska och asiatiska marknaden och är bland annat med och ställer ut på de viktiga mässorna i Beijing och Hong Kong. I maj kommer vi ha en monter på en mässa i Hong Kong och på så sätt når vi också ut till de mest köpstarka kinesiska kunderna. Vi är även duktiga på att annonsera efter asiatiska föremål, vilket speglas i vårt utbud på de Internationella kvalitetsauktionerna. De mest efterfrågade och dyrbaraste föremålen är de som tillverkats för den kinesiska marknaden av kineser för kineser, dvs. det vi brukar kalla för ”Chinese taste”. Blåvitt porslin från sent 1700-tal som är tillverkat för den europeiska marknaden är fortfarande prisvärt att köpa.

160. Vas Porslin. Kina, Qianlongs märke, ej tid. Polykrom dekor av resserver med figurer respektive kaligrafi. H 25,5.

738. Vas Porslin. Kina, Qianlongs märke, ej tid, dekor i underglasyrblått av drakar. H 24,5.

52. Fat, två stycken Porslin. Kina, Qianlong. Dekor i underglasyrblått av flodlandskap. L cirka 37-37,5. Mycket prisvärd!

Går det att urskilja någon annan trend gällande vilka föremål som får många bud på auktionerna?

Trend är väl inte rätt ord men många köper föremål som går att använda. Samtidigt är en målning kanske inget man ”använder”, men att njuta av ett konstverk är också ett användningsområde och det är minst lika viktigt.  Föremål som används till det dukade bordet är populära, t.ex. ljusstakar. Vad som kan tyckas vara lite lustigt är dock att det oftast är lättare att sälja dyrare föremål, därför att många vill ha de bästa föremålen.

Tack för pratstunden Magnus! Vi ser fram emot auktionen 18 mars!

Här hittar ni fler föremål från auktionen!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

13 mars 2014

Nobelpriset-värt mer än sin vikt i guld

1936 tilldelades den argentinska utrikesministern Carlos Saavedra Nobels fredspris. Den nu avlidne utrikesministern belönades med fredspriset för sitt medlande i fredsförhandlingarna i Chacokriget mellan Bolivia och Paraguay 1932-1935.
En amerikansk samlare köpte priset för omkring 20 år sedan i en sydamerikansk pantbank och nu ska det auktioneras ut i USA. Det är andra gången i historia som ett Nobelpris säljs på auktion.
Carlos Saavedra
Guldet har värderats till över 60 000 kronor, priset som samlarobjekt anses dock vara värt betydligt mer än sin vikt i guld.

Auktionen hålls den 29 mars i Baltimore.
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

12 mars 2014

Läsning värd miljoner

Den 30 april har Christie's auktion i Paris. Den stora snackisen är utan tvekan den tryckta Torah som finns bland objekten. Torah är de skrifter som den kristna världen benämner Moseböckerna eller Pentateuken och består av fem delar. Formatet den är tryckt i används än idag vid utskrift av Torah och ses därför som bland de av de första i sitt slag, vilket gör denna upplaga oerhört betydelsefull. Den är tryckt på hebreiska i Bologna 1482 och är den första upplaga man vet om där alla fem delar är med. De senaste hundra åren har endast två upplagor av detta slag kommit ut på auktion. Verket har tre signaturer från censorer på baksidan, det innebär att den funnits på bibliotek i Italien till åtminstone 1700-talet. Censorerna på denna tid hade som uppgift att granska och titta igenom alla böcker, manuskript och tryckt material för att godkänna eller förbjuda ägandeskap och distribuerande av det verket.

Prissumman? Värdet är beräknat till 8,8-13 miljoner kronor, men då det är auktion och ryktena många kring budandet vet man aldrig vad slutsumman landar på. Vi väntar med spänning!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

12 mars 2014

Minnen från den första månlandningen väntas inbringa stora pengar på Bonhams

Den åttonde april håller Bonhams auktionen Space History, där ca 300 föremål kommer auktioneras ut. Auktionsföremålen består bland annat av rymddräkter, fotografier och föremål från den berömda rymdfarkosten Apollo 11, vilken var den första rymdfarkosten med människor som landade på månen.

Buzz Aldrins fotavtryck

De två föremål som väntas dra mest bud är dels ett emblem som satt fast på rymddräkterna och som har signerats av Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin, vilka var de som var med på färden och som tog de första stegen på månen. Detta emblem förväntas gå för ca 250,000 – 380,000 SEK.

Emblem

Det andra föremålet som väntas inbringa många bud är de anteckningar som Buzz Aldrin skrev, då han befann sig på månen och som nu har ett utropspris på 220,000 – 280,000 SEK.

Anteckningar av Buzz Aldrin och Neil Armstrong

Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

11 mars 2014

Rekordpris då elefantbetar såldes på auktion

Vid en auktion i Frankrike i helgen har rekordpris för lagliga elfenben slagits. Auktionshuset Canes Enchères uppger att priser upp till 8800 kronor kilot uppnåtts.

Alla föremål sålda under auktionen förvärvades innan 1976 och är därför lagliga att sälja då det världsomfattande förbudet mot försäljning av elfenben fastslogs först 1989.

En elefant, skjuten av en italiensk jägare i Kenya 1966, vars betar vägde 120 kilo, klubbades för ca 1,1 miljoner kronor. På auktionen såldes även två andra betar från elefant, skjutna i Centralafrikanska republiken på 1960-talet, vilka inhandlades av en armenisk samlare för närmare 610.000 kronor.

Totalt såldes 47 elefantbetar, som vägde 600 kilo, för totalt 4,7 miljoner kronor.

Enligt biträdande chef vid auktionshuset, Alexander Debussy, förväntades försäljningspriset för föremålen ligga på ca 2600-4400 kronor kilot men slutade istället på 7000-8800 kronor.

Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

11 mars 2014

Köpglädjen smittar av sig när Bruun Rasmussen klubbar iväg rekordauktion

Auktionssäsongen har mestadels inletts starkt hos de internationella auktionerna som redan gått av stapeln. Det är, precis som i höstas, New York som inlett starkast.
Sista dagarna i februari kunde även danska auktionshuset Bruun Rasmussen stoltsera med deras största auktion sedan börskraschen 2008. Det var årets två första internationella auktioner med flera nya prisrekord, på Bredgade i Köpenhamn som omsatte rekordsiffran 75 miljoner danska kronor. Fortfarande är det design som är hetast på de danska auktionerna, och den internationella efterfrågan tycks långt ifrån mättad.

Peder-Moos--A-rosewood-tea-table-with-numerous-box-tree-wood-inlays.-Top-of-two-layers-of-clear-glass.-Made-by-cabinetmaker-Peder-Moos_Bruun-Rasmussen_Barnebys_auctionTebordet av Peder Moss visades för första gången på Copenhagen Cabinetmakers' Guild Exhibition på Designmuseum Denmark 1946. Just det här bordet beställdes till Danska Ambassaden i Washington 1956.

Inom avdelningen Scandinavian Design, som på senare fått byta namn till Nordic Design och förstås utökats till att att omfatta ett lite vidare begrepp klubbades ett unikt bord av Peder Moss för 540 000 danska kronor. Ett nytt danskt auktionsrekord för en möbel av hantverkaren och formgivaren.

Bruun-Rasmussen_'The-Little-Petra',-easy-chair-with-stained-beech-legs,-seat-and-back-upholstered-with-orange-red-wool,-fitted-with-buttons,-designed-1938-cabinetmaker-A-J-Iversen,-1961"Lilla Petra" av Viggo Boesen har bland annat varit upphov till diskussionen av upphovsmannen bakom Muslingestolen. Nu klubbades två fåtöljer för 310 000 danska kronor styck på Bruun Rasmussen

Bortsett möbler av de allra tyngsta namnen som Finn Juhl med flera så stack Viggo Boesen ut med fåtöljen "Lilla Petra". Två fåtöljer klubbades, vardera för 310 000 danska kronor. Liksom två av Vilhelm Lauritzens takarmatur "Embassy" som även de klubbades för 310 000 danska kronor respektive 300 000 dansa kronor.

Bruun-Rasmusen_'Embassy'.-Gigantic-brass-chandelier-with-36-sockets.-Ring-with-numerous-'drum-bell'-shades-of-clear-glass.-Manufactured-by-Louis-Poulsen_Vilhelm-LauritzenTvå takarmaturer av Vilhelm som även de hängt på den den danska ambassaden i Washington. Armaturerna var formgivna 1960 och kostade på Bruun Rasmussens auktion 300 000 respektive 310 000 danska kronor styck

Bruun-Rasmussen_Vilhelm-Lauritzen_takarmatur_Embassy_auktionArmaturen i taket på ambassaden i Washington, tillsammans med vackra danska designmöbler

Auktionen började med en del intressanta konstförsäljningar. Bland annat klubbades “San Pietro in Vincoli in Rome” som målades av Constantin Hansen 1836 för 290 000 danska kronor. Köpare var Nationalmuseum i Stockholm.
En ny trend är intresset för dansk modernism där Gerhard Hennings monumentala skulptur “Stående pige med blomster” (Standing girl with flowers) från 1933 slog nytt rekord för konstnären då den klubbades för 1,65 miljoner danska kronor.  Harald Giersing målning “Dame med nedadvendt Blik, Halvfigur” (Woman with downward gaze) från 1921 och Jais Nielsens Portrait of Countess Danner från 1918 som klubbades för 850 000 danska kronor.
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

10 mars 2014

Dreweatts & Bloomsbury Auctions auktionerar ut diamant på 13 karat

Den 26 mars håller Dreweatts & Bloomsbury Auctions sin auktion Fine Jewellery. På auktionen finns en rad enastående juveler, däribland en diamantring på otroliga 13,68 karat, från det italienska varumärket Bvlgari. Stenen har ett utropspris på ca 85 000 – 1,3 miljoner kronor.

Diamantring, 13,68 karat. Utropspris: ca 85,000 SEK.

På auktionen hittar vi även en ring prydd med blå safirer samt diamanter, på 2,67 karat, till ett utropspris på ca 65,000 – 85,000 kronor. Ringen är tillverkad av Bvlgari på 1950 talet och var från början en gåva till nuvarande säljaren från den italienska filmskaparen Mario Monicelli.

Diamant med safirer och diamanter. Utropspris: 65,000 SEK.

Här hittar ni fler smycken från auktionen!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

07 mars 2014

Modeexperten Beata af Donner om kommande Fashion-auktionen på Stockholms Auktionsverk

Beata af Donner arbetar på Stockholms Auktionsverk sedan år 2005. Hon har alltid haft ett stort intresse för mode och var med att starta upp auktionen Fashion, inspirerade av Christie's och Sotheby's fashion och vintage-auktioner. Sedan år 2009 inleder denna auktion varje vår och höstsäsong. Den 11 mars är det dags för nästa auktion och för Barnebys berättar Beata mer om vilka kläder och accessoarer som är värda att hålla lite extra koll på.
Vilka höjdpunkter kan vi se fram emot på kommande auktion?

Vi har fått in flera fina Hermèsväskor i olika färger, där alla utom en är helt nya och oanvända. En av dem, i modell Birkin, är i krokodilskinn och har ett utropspris 200,000 kronor. Vi har också många fina klockor, som t.ex. ett herrarmbandsur från Vacheron Constatin samt roliga kappor och fina pälsar. Jag skulle framförallt vilja slå ett slag för en Alïakappa samt en poncho från Hermès. Vi har även fått in en väldigt fin kavaj ifrån Thierry Mugler som är i silkessammet med Swarowskikristaller, som kommer ifrån en haute couturevisning från 90-talet.

HERMÈS, handväska Birkin 35 cm i cognacsfärgad matt krokodil, enligt stämpelmärkning porosus, med vita stickningar, spänne och lås i Palladium vitmetall. Utropspris: 200,000 SEK.

VACHERON CONSTANTIN, herrarmbandsur "Overseas Dual Time", 18 k roséguld. Utropspris: 160,000 SEK.

ALAÏA, Paris, kappa, leopardmönstrat koskinn, klockad modell, avskuren midja, raglanärm, nylonfodrad. Utropspris: 50,000 SEK.

Vad brukar ni få in mest av?

Vi får framförallt in mycket accessoarer, väskor och bijouterier. Rent generellt skulle man nog kunna säga att det beror på att många idag hellre lägger pengarna på att köpa roliga väskor och accessoarer som de kryddar sin outfit med, än att köpa en hel Chanelgarderob och detta avspeglar sig i vilka föremål vi sedan får in.

Berätta mer om auktionen, hur går det till från början till slut?

Vi håller dessa auktioner två gånger per år och direkt efter avslutad auktion börjar intagningen av kläder, skor och accessoarer till nästa auktion. Därefter värderar och prissätter vi de olika föremålen och då vi har funnits sedan 2009 har vi en ganska klar bild över prisnivån. Nästa steg är att katalogisera och skriva om varje föremål. Vi brukar här ta hjälp av Camilla Thulin som har varit med sedan starten och som har stor kunskap om tyger och kläder. I slutskedet kör vi modeplåtning, som i år är tagen av Elisabeth Toll, skickar ut inbjudningar, annonserar och försöker sälja in auktionen. En del år har vi samarbetat med olika företag och institutioner som Beckmans, där eleverna har fått vara med och gestalta visningen.

Hur har auktionen förändrats sedan den startade 2009?

På den första auktionen hade vi bara 149 nummer med till skillnad mot kommande auktion nu på tisdag (11 mars), där vi har ca 670 föremål med. Förr fick vi in fler klädesplagg från äldre tider så som cocktailklänningar från 50 -60 talet, vilket idag är ganska ovanligt. O andra sidan får vi idag in fler väskor och accessoarer, så visst har det förändrats en del sedan vi startade.

Inför starten år 2009 tittade vi mycket på fashionauktionerna på Christie’s och Sotheby’s och hämtade inspiration från dem. Med tanke på bloggbommen som rådde då, var det rätt tid att dra igång en liknande auktion i Sverige. Genom bloggarna fick allt fler upp ögonen för fashion och det skapades en större medvetenhet kring kläder, genom moment som ”dagens outfit”. Många började alltmer uppskatta streetstyle och det blev även mer trendigt att blanda in ärvda- och äldre plagg i sin stil, vilket lett till att vintage idag är etablerat. Idag känns det trendigt och fräscht att byta ut och förnya sin garderob. Jag tror också att nätauktionerna fått en allt större betydelse för intresset för mode samt att titta efter kläder på nätet.

Vad skulle du säga är auktionens trendplagg?

Vårens trendfärg är rosa och även leopardmönstrat, som fortsätter vara stort i vår. Jag skulle nog säga att Alïakappan är ett plagg att satsa på samt klassiska väskor med striktare och mer stilrena former.

YVES SAINT LAURENT, Paris, handskar, svart mocca med leopardmönstrat foder. Utropspris: 1,000 SEK.

GUCCI, Florens, Rom, axelbandsväska, 2012, svart mocca, kantad med cognacsfärgat skinn, dekorativt spänne i blank vitmetall mitt fram, fickspegel. Utropspris: 6,000 SEK.

HERMÈS, handväska Kelly 35 cm i svart Box kalvskinn, rundade sömmar utåt s.k retourné, spänne och lås i gulmetall. Utropspris: 12,000 SEK.

HERMÈS, handväska Trim 34 cm i naturfärgad canvas och Barenia kalvskinn med vita stickningar, spänne och lås i Palladium vitmetall. Utropspris: 8,000 SEK.

CHLOÉ, Paris, axelbandsväska, kanelbrunt skinn, bruna stickningar, lås i blank gulmetall. Utropspris: 5,000 SEK.

Kan du tipsa om en klassiker som bör finnas i allas garderober och som går att hitta på auktionen?

Här skulle jag säga en Chanelväska. Vi har även ett par charlestonklänningar från 20 – talet som är tidlösa och klassiska. I och med intresset för Downtown Abbey får man väl säga att de har fått sig ett uppsving just nu.

CHANEL, Paris, axelbandsväska "Flap bag 2.55", svart quiltat lammskinn, monogramprytt lås och länk i blank gulmetall med tvinnat skinnband. Utropspris: 18,000 SEK.

CHARLESTONKLÄNNING, 1920-tal, cremefärgad helsidenchiffong, broderade transparenta och silverfärgade stavar samt strass, guldfärgat band i midjan med rosett. Utropspris: 4,000 SEK.

Vad skulle du säga är auktionens accessoar?

Hermèsväskan! De är klassiska väskor som är ganska ovanliga på auktion. Vi har även mönstrade armband från Hermès, i emalj samt roliga solglasögon från Pucci och Dior.

HERMÈS, Paris, armband, tryckt dekor med djur i emalj på gulmetall. Utropspris: 2,000 SEK.

EMILIO PUCCI, Florens, solglasögon, klassiskt Puccimönster, grå linser. Utropspris: 800 SEK.

Sist men inte minst, undrar vi förstås vilket smycke du skulle vilja tipsa om?

Det måste nog bli denna ring i vitguld med en stor akvamarinsten, som en gång inhandlades hos Lydia Courteille i Paris.

RING, 18 k vitguld, akvamarin, briljanter i blomformationer runt om. Utropspris: 50,000 SEK.

Tack för pratstunden Beata! Nu ser vi med stor förväntan fram emot auktionen.

Här hittar ni Barnebys egna topplista med fashion och accessoarer från Stockholms Auktionsverk.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

06 mars 2014

Topp 10 fashion hos Stockholms Auktionsverk

Stockholms Auktionsverk har precis dragits igång visningen av sin kommande auktion Fashion. Barnebys har tagit sig en titt i deras katalog och valt ut våra 10 fashion-favoriter som vi hoppas kunna inspirera med till vårens och sommarens outfit. Auktionen går av stapeln den 11 mars men fram till dess har ni alltså möjlighet att besöka deras lokaler på Nybrogatan 32 och ta en närmare titt på de olika föremålen.
FENDI, klänning, blomstermönstrad bomull, puffärm, nätt axelvadd. Utropspris: 1,600 SEK.

ISSA, London, axelbandslös sommarklänning, silkejersey, turkost, blått och grönt mönster på vit botten. Utropspris: 2,000 SEK.

ALAÏA, Paris, kappa, leopardmönstrat koskinn, klockad modell, avskuren midja, raglanärm, nylonfodrad. Utropspris: 50,000 SEK.

CÉLINE, Paris, sommarklänning, helsidenchiffong, violetta blåklockor på vit botten, båtringad. Utropspris: 1,000 SEK.

PRADA, Milano, asymmetrisk klänning med intrikat skärning, svart helsidentaft, draperat omlottliv, höger axel bar, dubblerad på helsidenorganza, ateljésydd. Utropspris: 10,000 SEK.

EMILIO PUCCI, Florens, cocktailklänning, klassiskt Puccimönster i svart, grått och vitt beströdd med dekortaiva runda silverfärgade och transparenta paljetter på dubblerad chiffong, a-linjemodell. Utropspris: 4,000 SEK.

GIANOFRANCO FERRÉ, kappa, nudefärgad ull- och cashmereblandning, slag i lammskinn, viskosfodrad, intrikat skärning, loose fit, rak modell, fickor i sidan, öppna ärmhål. Utropspris: 4,000 SEK.

EMILIO PUCCI, klänning, Florens, 2013, 1920-talsinspirerad modell, helsidenchiffong, klassiskt Puccimönster, dekorativa broderier, pärlor och koraller, dubblerat liv, losefit. Utropspris: 4,000 SEK.

CHARLESTONKLÄNNING, 1920-tal, turkos siden med broderade blommor i vita och guldfärgade stavar. Utropspris: 4,000 SEK.

YVES SALOMON, Paris, skinnjacka, kolafärgad, acetetfodrad. Utropspris: 4,000 SEK.

Här hittar ni Barnebys topp 10 lista över accessoarer hos Stockholms Auktionsverk.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

06 mars 2014

Barnebys välkomnar Norges största och äldsta auktionsverk, Blomqvist!

Blomqvist är med sina 140 år i branschen, Norges äldsta och största auktionsverk. De håller årligen fem större auktioner där klassisk och samtida konst säljs, liksom smycken, möbler och antikviteter. De har dessutom ständigt pågående nätauktioner för att alla som vill ska ha möjlighet att buda på auktionsföremålen, även de som inte har möjlighet att vara i Oslo.

Fotografi av Ole Andreas Buenget "Kangia, Grønland" 2007/2013. Hämtad ifrån höstens samtida auktion.

Förutom auktioner håller Blomqvist årligen sin utställning Norweigan Icons, där de visar Skandinavisk design från 1940 - 1975. Norweigan Icons är tänkt att vara en upplevelsebaserad utställningsserie som varje år visas i olika städer i världen. Nästa utställning öppnar i New York i maj och genom dessa utställningar hoppas de kunna uppmärksamma svensk, norsk och dansk design hos internationella köpare.

Muslinestolen från 1944 av den dansk designern Philip Arctander.

Blomqvist kan stoltsera med en av de bästa utställningslokalerna i Norge. Under sin tid var Edvard Munch, en flitig besökare som ofta ställde ut och sålde sin konst här. Det känns därför roligt att Blomqvist till sommaren ordnar en specialauktion med verk av Munch, som de tror kommer få uppmärksamhet ifrån framförallt brittiska och amerikanska köpare.

Edvard Munch "Det syke barn I" / "The sick child I" 1897

Barnebys har tagit en titt i deras nätauktion och kan här tipsa om några av våra skandinaviska favoriter…

''Uno lav'', J. Ekornes Fabrikker A/S. 1970-tallet. Est: 1,200 NOK.

Bernhard Folkestad "Lesende kvinne i interiør" Est: 30,000 - 35,000.

Olli Mannerma ''Kilta'', Martela Oyj eller lisensproduksjon. Formgitt 1955. EST: 1,500 - 2,000 NOK.

Bordslampa Art deco. Est: 1,000 NOK.

Johan Verde ''Loop'', ForaForm. Formgitt 2002. Est: 6,000 - 8,000 Nok.

Ni hittar fler föremål här!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

06 mars 2014

Vernissage för Fashion & Diamonds på Bukowskis

Bukowskis höll igår vernissage för sin Fashion & Diamonds - auktion. Ryktet gjorde gällande att över 800 personer tackat ja till att besöka visningen och visst var det många där, vilket skapade en härlig stämning i lokalerna. Bland auktionsföremålen fanns det mycket fint att botanisera i, däribland Louis Vuittonväskor, smycken och kläder av Micael Bindefeldt som visades upp av honom själv.

Leone Serrander & Susanna Lindeborg

Camilla Thulin

Micael BindefeltLisa Läckgren

Hanna Wärman, Travis Wayne & Louise HanssonMinna Saominen & Sara Harjunen

Carolina Eriksson & Malin Källström

Mikael Kjersen & Noe AuveliusBernice Glimberg, Emelie Bergslätt & Julia TryggTherese & Märta

Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

04 mars 2014

Adolf Hitlers "Mein Kampf" auktioneras för flera hundratusen

Ett signerat exemplar av Adolf Hitlers nazistiska manifest "Mein Kampf" har sålts på auktion i Los Angeles. Diktatorns delvis självbiografiska bok i två band beräknades gå för omkring 25 ooo dollar, men gick för betydligt mer. Böckerna som var en julgåva från Hitler till Josef Bauer, officer i ett SS-förbund under andra världskriget gick istället för 64 850 dollar, drygt 420 000 kronor.
Auktionsfirmas ägare Nate D Sanders sa innan budgivningen att han tyckte det var avskyvärt, men att det samtidigt är en minnessak och en del av historien. Vad tycker du?
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

04 mars 2014

Att röka med stil

Det har varit cigarrfestival i Havanna och under avslutningsgalan var det dags för auktion. Det kanske inte är någon överraskning att det mestadels var cigarrer som gick under klubban, men vad prissummorna landade på var nog få som hade räknat med.Objekten som delvis auktionerades ut var sex handgjorda cigarrlådor av märket Cuba humidor. Boxarna som är unika var fullpackade med cigarrer av det exklusiva cigarrmärket Montecristo och såldes för 7 miljoner kronor.
Är du sugen på en humidor men har inga miljoner över, spana in de här:
Humidor i valnöt av märket Dunhill

Humidor i valnöt med fuktare och hygrometer

Humidor i valnöt
Kommentera / Läs kommentarer (3)
0 kommentarer

28 februari 2014

Trendkoll med Bukowskis fashionspecialist Johanna Fock om kommande auktion

Den 10 mars slår Bukowskis upp dörrarna för sin auktion, Fashion & Diamonds. Barnebys har fått sig en pratstund med Bukowskis fashionspecialist, Johanna Fock, som för fem år sedan var med att skapa fashionauktionen i dess nuvarande format hos Bukowskis. För Barnebys berättar hon mer om kommande auktion samt om vilka höjdpunkter man bör hålla utkik efter.

Johanna Fock

Vad har vi att se fram emot i kommande auktion?

På vårens auktion för Fashion & Diamonds finner man ett fantastiskt utbud av smycken, väskor och accessoarer från alla stora modehus som Chanel, Louis Vuitton, Hermès och mycket mer. Både klassiska damiga märken och lite yngre tuffare från 1980-talet och framåt. Den här auktionen har vi en stor samling med väskor från Louis Vuitton, alltifrån äldre koffertar, bagar, stora säckar, resväskor till handväskor av olika slag. Kanske behöver man hotta upp sin tvättkorg hemma? Då rekommenderar jag den här varianten med ett utrop på 8-10 000 SEK.

422. LOUIS VUITTON, WEEKENDBAG "SAC MARIN". Utropspris: 8,000 - 10,000 SEK.

Man finner även en samling från festixaren Micael Bindefelds garderob. Det är kaxiga kostymer, skor och jackor. Bland rariteterna finns byxor i reflextyg från Helmut Lang och en spektakulär kappa från Shoemaker. Kostymen från Prada använde han vid samma tillfälle som Lasse Hallström och Lena Olin möttes för första gången. När han provade kappan från Paul Harnden Shoemakers i butiken Maxfield i Los Angeles stod Arnold Schwarzenegger i provhytten bredvid.

256. SHOEMAKER, KAPPA/ROCK, STORLEK XL. Utropspris: 6,000 - 6,500 SEK.

Det förekommer många accessoarer, väskor och skor i katalogen. Hur kommer det sig att ni får in så mycket av detta?

Ja, det är väldigt mycket skor på den här auktionen. Så nu ska man passa på att fynda! Vi är i regel väldigt restriktiva vad det gäller skor, då det är ganska svårsålt. Men är de i nyskick och spännande märken är det ju värt att ta med! Accessoarer och väskor har vi alltid mycket av då det är väldigt eftertraktat på våra auktioner. En väska kan ju alla bära. Det är svårare med kläder och skor då det kräver att man har just den storleken. Våra kunder har nog lärt sig att väskor och accessoarer säljer bra och därför får vi också in mycket av det till auktion. Men återigen, de måste vara av kända märken och i fint skick!

Hur skiljer sig fashionauktionerna i Sverige jämfört med de större auktionshusen i England och USA?

Det är fortfarande relativt billigt att handla på Fashionauktioner i Sverige. Sedan har vi inte de här samlingarna i Sverige som finns utomlands. Då tänker jag t.ex. på Kerry Taylor i London som sålde en samling av Audrey Hepburns kläder och accessoarer eller Elisabeth Taylors Collection som gick på Christie`s.

Finns det något man bör tänka på då man handlar kläder, väskor och accessoarer på auktion?

Har man möjlighet att komma till visningen är ju det bästa, då kan man prova, känna och undersöka på plats. Vi har ju gjort urvalet vad vi tycker passar på auktionen och vi är kräsna vad det gäller skick. Sedan skriver vi noggranna beskrivningar över skicket i våra texter. Som kund ska man också känna sig trygg när man handlar på våra auktioner, då det finns en uppsjö av kopior på de flesta märken.

Har du någon personlig favorit i auktionen?

Jag har många favoriter! Jag älskar en klänning från REDValentino, men tyvärr är den alldeles för liten för mig…

684. RED VALENTINO, "HAZY GARDEN" KLÄNNING. Utropspris: 1,500 - 1,800 SEK.

Jag gillar också stora accessoarer som det här halsbandet från Chanel.

360. CHANEL, HALSBAND. Utropspris: 3,000 - 4,000 SEK.

Är det svårt att värdera kläder och vad tittar man efter då man gör värderingen?

Nu har vi väldigt mycket erfarenhet över vad som säljer och inte säljer så nej, det är inte så svårt att värdera kläder. Men skulle det komma in något man aldrig sett förut, då skulle det så klart vara knepigare. Vi tittar på märket, skicket och om plagget är modernt. Det går alltså inte att sälja ett plagg bara för att det är Chanel. Det måste vara i fint skick och bra design. Våra kunder köper för att använda, vi har få samlare i Sverige. Vidare måste vi ju följa marknaden över vad våra kunder efterfrågar.

Om man är på jakt efter ett trendigt plagg i vår, vad kan du då rekommendera?

Vet inte hur trendig den här baddräkten är, men garanterat snyggast på baddstranden blir du i den här baddräkten från Missoni. Italienska Missoni grundades 1953 och är framförallt kända för sina färglada geometriska mönster.

662. MISSONI, BADDRÄKT, ITALIENSK STORLEK 44. Utropspris: 1,000 - 1,200 SEK.

Nämn en klassisk favorit på auktionen?

En klassiker på våra auktioner är ju Chanels ”Double Flap”. Nu när våren närmar sig har vi lägligt nog en rosa variant. Modehuset Chanel startade 1910. Den quiltade väskan med axelrem i form av en kedja i olika modeller och storlek är alltid lika populär på auktion. Coco skapade den quiltade och för märket ikoniska väskan 2:55, som fick sitt namn efter det att den lanserades i februari 1955 och som än i dag representerar märket. Alla modeller av väskor från Chanel är poppis på auktion.

305. CHANEL, HANDVÄSKA, "DOUBLE FLAP". Utropspris: 10,000 - 12,000 SEK.

Vilket klädesplagg tycker du bör finnas i allas garderober?

En svart cocktailklänning. Med den som bas kan du gå loss på massa häftiga accessoarer, skor, Hermèsscarves, väskor eller diamanter. På denna auktion har vi t.ex. en stilren klassisk omlottklänning från Diane von Furstenberg.

517. DIANE VON FURSTENBERG, KLÄNNING. Utropspris: 1,200 - 1,500 SEK.

Auktionens accessoar?

Ett par orange handskar från Hermès sätter färg på tillvaron och piffar upp vilken grå vardag som helst. Hermès grundades 1837 av Thierry Hermès och var från början helt inriktade på sadeltillverkning. Kvalitet och hantverk har sedan starten utmärkt alla Hermès produkter och det är därför vi tror att de är så populära på våra auktioner. Klassisk design och kvalitet som håller lockar alltså även här.

665. HERMÈS, ETT PAR SKINNHANDSKAR. Utropspris: 1,200 - 1,500 SEK.

Vårens smycke?

Här har jag tagit hjälp av vår specialist på smycken, Sophia Åkerlund

Tanzaniten är en fantastisk blåviolett, transparent sten med vacker och djup färg som man i USA ofta kan höra jämförelser med Elisabeth Taylors ögonfärg.

Den är döpt efter Tanzania i östra Afrika, där den för första gången hittades av Maasai folket. De såg små blå stenar glittra i gräset och tog med sig dem till en man som var i trakten och sökte efter rubiner. Man trodde först att det var ovanligt intensivt blå safirer som de hittat, men vidare tester skulle visa att det var en helt ny ädelsten som sett dagens ljus.

De bryts i Merelani hills, i skuggan av Kilimanjaro, i norra Tanzania och finns endast där. Eftersom stenen bara finns på ett enda ställe i världen så anses den vara både exklusiv och ovanlig. Tanzaniten är cirka 1000 gånger mer ovanlig än vad diamanten är.

Man tror att den gruvan kommer att vara kommersiellt gångbar i ca 15 år till och om man inte hittar fler gruvor snart så kommer tanzaniten då att ta slut. Större stenar är ovanliga då de flesta stenar man finner är relativt små.

När stenen först hittades i mitten av 1960-talet, så presenterades den först till det berömda företaget Tiffany & co i New York som tyckte att stenen var en sensation. Men det tyckte att det första namnet som man gett den, ”blue zoisite”, påminde för mycket om det Engelska ordet ”suicide” så de döpte om stenen till tanzanit istället. Två år efter upptäckten tog de med stenen i sin kollektion av smycken. Man stoltserade bland annat i sina annonser med att ”de enda två ställena i världen där du kan köpa en tanzanit är i Tanzania eller på Tiffany’s”. De gick även ut med att det var den vackraste ädelstenen som hittats på över 2000 år.

Tack vare Tiffany’s stora reklamkampanj 1968, ökade intresset stort för tanzaniten. Fortfarande idag så är priset på tanzaniter utomlandsmycket högt. I Sverige så har vi inte riktigt hängt med i den prisutvecklingen på andrahandsmarknaden, så här kan man fortfarande hitta tanzaniter till väldigt bra priser.

Tanzaniten har, av många i branschen, kallats ”1900-talets ädelsten”.

113. RING MED DROPPSLIPAD TANZANIT 4.29 CT SAMT BRILJANTSLIPADE DIAMANTER TOTALT CA 0.73 CT. Utropspris: 12,000 - 15,000 SEK.

Stort tack Johanna och Sophia, för att ni har delat mer er av spännande kunskap om fashion och diamonds. Nu ser vi med stor förväntan fram emot auktionen på Bukowskis, den 10 mars.

 

Här hittar ni Barnebys 10 i topplista med fashion och diamonds.
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer