29 mars 2014

Dagens Wristshot: Frederique Constant(and the Riva Historical Society)Limited Ed. Moonphase!

Dagens Wristshot: Frederique Constant FC-330RM6B6, 43mm(O), 38h powerreserve, guilloché, moonphase, 28.800 Vph

För någon vecka sedan hörde en gammal vän av sig och ville ha några tips inför ett stundande klockköp. Det slutade med att det blev denna limiterade modell nr.1579/1888 inhandlad i Paris. Skicka gärna in ditt bidrag till"Dagens Wristshot" på: info2ttf@gmail.com och följ TTF på instagram!
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

26 mars 2014

Storåkers lämnar som vd på Bukowskis

Han blev en rubrikernas man när han 2010 klev in genom dörren till Bukowskis, och vände upp och ner på en bransch där dammet låg tungt över de förgyllda rokokoramarna. Nu är den omvälvande förändringen i huvudsak gjord och förlustsiffror har vänts till vinst, försäljningen har ökat och de tidigare så höga trösklarna har filats ner rejält. Bukowskis vd, Michael Storåkers, tycker det är dags att gå vidare.

Michael-Storåkers_Bukowskis_Auktioner_Lukas-LundinMichael Storåkers lämnar över vd-stolen

– Jag vill rikta ett stort tack till Michael Storåkers för det imponerande arbete han utfört under de senaste fyra åren, säger Lukas Lundin, styrelseordförande för Bukowskis i en kommentar.
Samtidigt passar företagets styrelseordförande på att välkomna Anna-Karin Laurell som ny vd efter Storåkers. Laurell kommer närmast från vd-posten på Salus Ansvar.
Michael Storåkers fortsätter som vd fram till augusti.
I Barnebys nyhetsbrev på söndag kan ni läsa en längre intervju med Michael Storåkers.

Vill ni prenumerera på Barnebys nyhetsbrev med intressanta intervjuer och nyheter inom auktionsvärlden fyller ni i er mailadress på Barnebys.se.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

15 mars 2014

3x Dagens Wristshot: Breitling Emergency

Wristshot 1. Breitling Emergency Offshore.

Klockor som räddar liv, tål tuffa tag och passar till de flesta tillfällen är ovanliga, men Breitlings Emergency klarar av det mesta. Dagens bidrag kommer från Jonathan Belvér som till vardags arbetar som förste styrman på ett dyk/ROV fartyg utanför Kongos kust.

Breitling Emergency

- Mitt klockintresse föddes nog redan med min första klocka jag hade på armen, ett alldeles för stort Seiko digitalur som jag fick ha ett svettband under för att den skulle passa! Men det var ju det glada 80-talet så det gick an! Sedan köpte jag en Lorus som jag hade länge.

Wristshot 2. Breitling Emergency saftey-on-board!

- När jag gick i drömmar om Seiko som värst fick det bli en ny Lorus chronograf då jag fick veta att Seiko äger Lorus och det är samma urverk. Denna klocka hade jag länge o väl och fick till och med en urmakare att måla två av visarna röda för att få den att bli mer speciell! Jag fick en Citizen Aqualand II i present när jag tog examen och där föddes ett Citizenintresse och en kärlek för dykarur, berättar Jonathan.

Wristshot 3. Breitling Emergency in the controlroom.

Emergencyn köpte Jonathan för en månad sedan och använder den ofta.

Förra året skrev TTF om G+B watches där Jonathan tillsammans med Oskar Gydell arbetade på ABC-klockan Endure. Nu håller de på med ett nytt projekt- följ deras framfart på instagram. Ha en fortsatt trevlig helg och kika gärna in på TTFs instagram.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

08 december 2013

Det svenska auktionsåret avslutades starkt med flera spektakulära prisrekord

När vi summerar de tre ledande svenska auktionshusens klassiska auktioner så kan vi konstatera att trenden håller i sig; det högkvalitativa, unika och föremål med intressant proveniens tycks kunna kosta hur mycket som helst. Många konstverk handlas för rekordbelopp. Ett kännetecken för högkonjunktur i branschen (förvisso även för värsta lågkonjunkturen) är när alla husen kan triumfera med ett eller flera verk av de så kallade ABC-målarna, det vill säga Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson. Vilket var fallet under höstens klassiska auktioner. Trots avsaknad av riktiga dyrgripar bland möbler och konsthantverk bjöds det på höga priser för det som stack ut på grund av hög kvalitet och intressant proveniens.

Alfred-Sisley_Stockholms-Auktionsverk_auktionsrekord_Bukowskis_Uppsala-Auktionskammare_Anders-Zorn,-Bruno-LiljeforsNicklas Forsman, nöjd auktionsutropare klubbar iväg Stockholms Auktionsverks näst dyraste föremål genom tiderna

En intensiv vecka i december för såväl kunder som auktionshusets personal har avslutats. Barnebys bjuder här på en kortfattade summering av auktionerna. Jag börjar med att summera Uppsala Auktionskammare som ropade ut dryga 1 000 föremål till ett värde av 28,8 miljoner kronor den gångna veckan. Försäljningarna resulterade i klubbade priser som kunde summeras till 45,8 miljoner kronor inklusive köparprovision när auktionen var över (38,8 miljoner kronor exklusive provision). Uppsala Auktionskammare inledde sin auktion starkt med det orientaliska konsthantverket, vilket i vanlig ordning bjöd på flera höga priser. Överraskade gjorde en figur i så kallad Blanc de Chine, som klubbades för 860 000 kronor mot utrop 15-20 000 kronor. Liksom två olika vaser från 1900-talet med dekor av polykroma emaljfärger föreställande figurscener, vilka klubbades för 330 000 kronor respektive 230 000 kronor.

Vas_Kina_Porslin_Uppsala-Auktionskammare_emaljfärgEfterfrågan ändras från säsong till säsong. Nu verkar det vara polykrom dekor som gäller

De höga priserna på Axel Einar Hjorths furumöbler fortsatte något överraskande, men det visar att efterfrågan inte minskat, och att vi kanske har en ny designklassiker i sikte, åtminstone internationellt. Samtliga Muslingestolar(exemplaren som tillskrivits Philip Arctander eller i vissa fall Viggo Boesen) klubbades iväg mellan 30-50 000 kronor. Bland det moderna utbudet så var det den rumänske konstnären Dimitri H. Chiparus figurin från 1920-30-talet som tog hem priset. Figurinen "Starfish" klubbades för 780 000 kronor mot utrop 400-500 000 kronor.

dimitri_h_chiparus_Uppsala Auktionskammare_Klassisk AuktionTack vare internationella köpare får man internationella prisnivåer även i Uppsala

Uppsala Auktionkammre har alltid varit duktiga på att sälja ryskt till trogna köpare. Så även denna gång när det framför allt var måleriet som stod för de högsta priserna.
De klassiska möblerna höll sig i stort sett kring utrop med undantag för exempelvis ett par högklassiga sengustavianska taburetter av Ephraim Ståhl som klubbades för 50 000 mot utrop 12-15 000 kronor. Den i våra dagar svårsålda möbeltypen Poudreusen, som visades på Grand Antiquesmässan förra hösten återropades, trots en Hauptsignatur.

Taburetter_ett_par_Uppsala Auktionskammare_Ephraim Ståhl_auktion_BarnebysDe typiska fotavslutningarna av Ephraim Ståhl ger spänst åt sittmöblerna.

Måleriet leddes av två skandinaviska toppnamn; Edvard Munch och Carl Larsson. Carl Larssons "Lisbeth och körsbärsblom" från 1899 förvärvades samma år av Charles Deering från Chicago, genom Anders Zorn. Efter det har målningen varit kvar på andra sidan Atlanten och har därmed, mer eller mindre varit bortglömd, åtminstone för den svenska marknaden fram till nu. Akvarellen klubbades för 2, 5 miljoner kronor, vilket kostar köpare 3,1 miljoner kronor. Dyrast på auktionen blev dock verket "Vårdag på Jeløya" av den norske konstnären Edvard Munch. Målningen återropades i våras men såldes nu för 4,7 miljoner kronor(5,8 miljoner kronor inklusive köparprovision).

Carl-Larsson_Uppsala-Auktionskammare_auktion_Barnebys"Upphittad" Carl Larsson hittade ny ägare efter dryga 100 år i Amerika

Bukowskis  presenterade en auktion med ett samlat utrop av 98, 5 miljoner kronor. Efter fyra intensiva auktionsdagar som avslutades med den orientaliska avdelningen kunde man summera ihop 106 miljoner kronor inklusive köparprovisioner för den klassiska konsten och konsthantverket. Totalt räknade man ihop 10 miljonnoteringar inkluderade köparprovision. Fler miljonnoteringar är att vänta på tisdag då Bukowskis i Helsingfors håller kvalitetsauktion där bland annat Helene Schjerfbecks "Flicka i grön dräkt" ur Gösta Stenmans samlingar har miljonförväntningar. Liksom "Ung flicka" utförd 1945 av samma konstnär kan kliva över miljonstrecket. Dessutom skulle jag bli mycket förvånad om inte Ivan Konstantinovich Aivasovskys "Storm på sjön" från 1881 gör det.

Bruno-Liljefors_Bukowskis_Barnebys_klassisk-auktion_Räf-som-lurar-på-trastarEtt av konstnärens favoritdjur skildrade med den briljans som gjort Bruno Liljefors till en av världens främsta djur och naturmålare

I topp kom förstås konsten med de klassiskt svenska namnen med de typiskt svenska motiven; Anders Zorns "Dalaröklippor II" som klubbades för 11 miljoner kronor, vilket medför ett slutpris på 13 687 500 kronor, följd av Bruno Liljefors "Räv som lurar på trastar" som klubbades för 4 miljoner kronor, vilket blir 5 145 000 kronor inklusive köparprovision. Även Bukowskis sålde en oljemålning av Alfred Sisley, vilken kostade köparen dryga 3, 9 miljoner kronor att hämta ut. En konstnär som håller en generellt hög prisnivå är Helmer Osslund. Av säsongens totalt 21 målningar av konstnären sålde Bukowskis 11 av dem. Högsta noteringen uppnåddes för "Höstmotiv från Torneträsk med Lapporten", som sig bör målad på smörpapper uppklistrad på pannå. Slutpriset blev närmare 760 000 inklusive provision kronor mot utropet 350-375 000 kronor.

Helmer-Osslund_Bukowskis_auktioner_Barnebys_LapportenHelmer Osslund i större format Lapporten i bakgrunden. I förgrunden färgas fjällbjörkarna gula av den starka höstsol som tränger igenom de tjocka molnbankarna

Möbelavdelningens paradnummer var en möbel av Georg Haupt, som uppmärksamma auktionsbesökare kände igen sedan tidigare, medan hantverksavdelningen stoltserade med parspeglar i rokoko med infällda blåa spegelglas från 1760. Speglarna bar etiketter på bakstyckena som avslöjade att de var tillverkade av Ehrart Göbel som var mästare i Stockholm fram till 1764. Speglarna ropades ut för 200-300 000 kronor. Köparen fick betala 245 000 kronor.

Parspeglar_blått-glas_rokoko_Bukowskis-Klassiska-auktion_BarnebysParspeglar är alltid populärt även om köparna är begränsade i anta, eftersom de kräver sin miljö

Utöver speglarna var det en enorm Rhytonvas av brännförgylld brons tillskriven någon av Paris främsta gelbgjuterier som imponerade på auktionspubliken. Rhyton som är periska och fritt översatt betyder smyckat konformat dryckeskärl. Formen förekom flitigt under empiren då vurmen för antikens formspråk eskalerade i alla välpolerade och dyrbara dekorationsföremål som prydde slott och herrgårdar på början av 1800-talet. Prislappen landade på 612 500 kronor. Troligt är att den dock kommer ut på marknaden snart igen, men i antikhandeln. Vem vet kanske ser vi den på Maastrichtmässan i mars. En skön känsla var det nog för Bukowskis smyckeintendent när man lyckades sälja den den enorma baguetteslipade diamanten på 9,30 carat för dryga 2,1 miljoner kronor. Det visar att det går att sälja riktigt dyrbara stenar även i Sverige, även om köparen troligtvis var från utlandet.
Stockholms Auktionsverks framgångar har jag redan berört i min blogg, men en glädjens dag var det nog på det anrika auktionshuset när klubban föll efter en lång och intensiv budgivning då Alfred Sisleys målning "Le Parc" klubbades för 14,1 miljoner kronor. Den näst högsta prisnoteringen (inflation ej inräknad) Stockholms Auktionsverk uppnått i auktionshusets nästan 340-åriga historia. Det var ett tag sedan man fick smälla konkurrenterna på fingrarna gällande miljonnoteringar, men i höst gjorde man det med besked. Totalt såldes föremål för 93 miljoner kronor provision inkluderad mot utrop 73 miljoner kronor, varv 16 föremål sprängde över miljongränsen, provision inräknad.

Det-Mannerheimska-Konsolbordet_Stockholm-Auktionserk_auktion_Gustaviansk_Stockholmsarbete_MasreliezSäsongens kanske vackraste möbel på auktion. Åtminstone är det sällan man påträffar ett sådant skick som bordet var i

Stockholms Auktionsverk som inleder sina auktioner med möbler och konsthantverk för att inte konkurrera om konstkundernas gunst, hade en ovanligt stark dag. Inte minst då greve Carl Erik Mannerheims konsolbord tillskrivet Jean Baptiste Masreliez och dessutom i så gott som originalskick bidrog till skrytlistan över miljonnoteringar. Bordet klubbades för 960 000 kronor, vilket räknas som en miljonnotering sedan några år då man började att addera köparprovisionen i slutpriset auktionshusen kommunicerar. Totalt inklusive köparprovision landade bordet i ett nytt hem, inte helt omöjligt i Finland, för 1 180 000 kronor.

Grande-Coupe_Pierre-Phillipe-Thomires-verkstad_Stockholms-AuktionsverkEtt precisionsarbete under empirens guldålder gick hem hos auktionsbesökarna

Vidare klubbades ett par byråer ett par höggustavianska byråer av stockholmsmästaren Gustaf Foltjern för 540 000 kronor, och en så kallad grande coupe i skinande brons. Det rörde sig om ett högklassigt parisarbete i empire, tillskriven en av Frankrikes oerhört skickliga och produktiva mästarverkstäder, Pierre-Phillipe Thomires verkstad. Klubban föll på 520 000 kronor mot utropet 250-300 000 kronor. Köparen får betala 640 000 kronor för att kunna möblera sitt hem med en världsantikvitet.
På konstsidan hade Stockholms Auktionsverk valt att göra en liten specialavdelning med kvinnliga konstnärer (troligen inspirerade av Millesgårdens välbesökta utställning). Avdelningen bjöd på en riktig överraskning när ett sommarlandskap av Ida Gisiko Spärck från 1892 klubbades för  260 000 kronor mot utrop 20-25 000 kronor.

Stockholms-Auktionsverk_kvinnliga-konstnärer_auktion_Ida Gisiko Spärck_auktion"Nya" namn tar täten när det nordiska måleriets guldålder tar revansch på auktionsscenen. Fler höga priser på kvinnliga konstnärer som var i Paris under 1880-talet är att vänta

Ida Gisiko som gifte sig Spärck, tillhörde generationen kvinnor som tillsammans med bland andra Helene Schjerfbeck, Maria Wik, Julia Beck och Eva Bonnier åkte till Paris under 1880-talet. Väl där målades många fantastiska dukar av det franska blommande landskapet. Möjligen kan jag tycka att det känns lite omodernt att bunta ihop de kvinnliga konstnärerna i en kategori för sig, även om jag förstår poängen. Tycker dock att deras individuella konstnärskap står på egna ben.
Bland det äldre måleriet gick det trögare, och delvis även med det utländska. Det hela vägdes dock upp av Alfred Sisleys parklandskap som Stockholms Auktionsverk kommer att försöka leva på så länge det bara går. Men, som en antikhandlare sa till mig på den tiden jag arbetade på auktion, man är aldrig bättre än sin senaste auktion...
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

19 september 2013

Vintagevimmel på Bukowskis Fashionvernissage

Under onsdagskvällen höll Bukowskis sitt Vintagevernissage som självklart var fyllt av moderiktiga kvinnor och män. På denna visning gällde inte det vanliga ajabaja-ordet "se men inte röra". Istället hade väggar och fönster prytts med budskapet "Try me" för att uppmuntra besökarna att gå lös på plaggen. Damsidan bjöd som vanligt på vintagekläder i absoluta världsklass men även herrsidan med Fredrik af Klercker i spetsen hade utökat antalet objekt samt kvalitén på dessa. Så här såg det ut!

Pontus Frankenstein och Cajsa Bratt med vän

Folk krigade om kläderna

Hermes-sjalar

Malin Sveholm och Julie Helgesen låg bakom visningen. Om det var glädjeskratt eller bara nervöst fnitter var desto svårare att urskilja...

Tallriksmodellen?...

"Jag lovar, dom är jätte bekväma!"

Den där Louis Vuitton hade fått en egen hörna

Det minglades för fullt

lite bling bling har ingen dött av

Vintageansvarig på herrsidan, Fredrik af Klercker kunde sin sak

Har man en lång hall kan man hänga upp sina rockar på detta viset...

Försökte sno med två rockar och en dunjacka men blev stoppad i dörren….

Skolmaterial...

En text för dom med sämre syn
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

20 maj 2013

Rottingmöbler fortfarande i ropet!

Vi såg det även förra året men i år är intresset ännu större för vintage korgmöblerna. Även Ikea har hakat på trenden och producerar modellerna Storsele och Älmsta som har fått mycket exponering i inredningsmagasinen. Sedan har vi klassikern nr 311 från Svenskt Tenn som Josef Frank ritade på 1930-talet.

Korgstol 1940-tal inköpt på auktion

På bilden ser ni en fin kombination med elefantkudde från Svenskt Tenn, Gotlands fårskinn, citronträd och Mårbackapelargon. Rottingmöbler kan stå ute men gärna under tak.
För att hitta liknande sök på Bukowskis Market, Stadsauktion och Metropol m f l. Finns det inga just nu så ge inte upp, fortsätt att leta!

 

Have a nice day!

Anna & Hedvig

Vill ni veta mer om oss gå gärna in på vår hemsida Duett interior.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

24 april 2013

Världsrekord på Bukowskis


Det internationella måleriet räddade upp dagens auktion på Bukowskis.
Bland annat så såldes den uppmärksammade målningen "Columbus landet i Indien" av Friedenreich Hundertwasser med utrop 1800 000 - 2 000 000 till ett världsrekordpris. Efter en livlig budgivning klubbades mästerveket tillslut för 3 932 000 kronor.

Lustig målning av Enrico Baj, klubbat för 65 000 kr.

MILJONNOTERINGAR DAG 1 OCH 2
1. Friedensreich Hundertwasser "Columbus landet in Indien", slutpris 3 932 000 kr
2. Marc Chagall "Nature morte", slutpris 3 130 000 kr
3. Ragnar Sandberg "Måspredikan", slutpris 2 266 000 kr
4. Marc Chagall "Le Bouquet au-dessus de Vence", slutpris 2 080 000 kr
5. Friedensreich Hundertwasser "Bain pour les yeux" ("Das Augenbad"), slutpris 1 640 000 kr
6. Isaac Grünewald "Den Flygande Holländaren" (Soluppgång), slutpris 1 470 000 kr
7. Ola Billgren "Triptyk", slutpris 1 450 000 kr
8. Olle Baertling "Irua", slutpris 1 264 000 kr
9. Pablo Picasso "Tête de Pierrot", slutpris 1 163 000 kr
10. Friedensreich Hundertwasser "Vier männer auf sesseln - ...", slutpris 1 013 000 kr
11. Ragnar Sandberg "Poeten", slutpris 1 012 000 kr
(slutpriser inkluderar köparprovision och följerätt)
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

16 april 2013

Bukowskis Moderna

Våren är här och det kan bara betyda en sak; det är dags för vårens Moderna auktion! Bukowskis bjöd in till en trevlig afton och Barnebys deltog såklart i festiviteterna! I lokalen rymdes alltifrån möbler till konsthantverk av alla dess slag och vi spanade Pablo Picasso, Josef Frank, Svensk Tenn, Isaac Grünewald, Märta Måås-Fjetterström och Olle Baertling och många fler.

Kvällens kanske mest omtalade verk var Pablo Picasso´s Francoise.

En annan favorit var Nils von Dardels Återkomsten till ungdomens lekplatser.Felix Engström med vännen Victor

Målningen Sina av Albert Johansson och skulptur av Hans Edberg i form av ett par körsbär.

Journalisten och IT-entreprenören Daniel Nyhlén och Lina Fahlman, här framför Olle Baertlings Force Spatiale Blanc Noir Bleu.Christian Högstedt och Marja Valtonen framför Friendensreich Hundertwasser Columbus landet i Indien.

Allas vardagsrumsdröm?

Beatrice, Claes och Ebba Bagge.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

04 mars 2013

6 Vintagefavoriter på Bukowskis


Både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk kommer att hålla en så kallad vintageauktion nu i mars. De två auktionshusen bjuder på en mängd läckra kläder, accessoarer och andra prylar. Jag har tagit ut mina favoriter från båda ställena. Först ut, 6 favoriter som kommer ropas ut på på Bukowskis vintageauktion.

LOUIS VUITTON, koffert, sekelskiftet 1800/1900. Utrop 25000kr-30000kr.

LOUIS VUITTON, KOFFERT. Brunt läder med mässing skodda kanter. Träribbor samt läderband märkta LV. Rester av diverse reseetiketter. På hjultrissor. Möjlig ägarmärkning "E.C. Ld W". Läderrem med lås märkt "L.VUITTON", lås märkt "LOUIS VUITTON". Invändigt fodrad med grön sammet samt bomullstyg. Stämpelnumrering "208488", etikettmärkt "Rue Scribe Paris LOUIS VUITTON LILLE 34 RUE FAIDHERBE NICE 4 JARDIN PUBLIC LONDON 149 NEW BOUND ST". Inredning. 68 x 32 x 40,5 cm.

A.W. BAUER, ytterrock. Utrop: 4000kr- 5000kr.

A.W BAUER, YTTERROCK. Grå merinoull. Två fickor med lock, baksida med enkel slits. Fodrad i brun nutria päls. En innerficka, placerad längs med fodret. Etikettmärkt "A.W. BAUER & Co.A/B Kungl. Hovleverantör Stockholm Oktober 1961 Direktör Johan Söderberg". Rygglängd mitt bak ca 117 cm, bystvidd ca 120 cm, yttre ärmlängd ca 69 cm. x

Valentino, solglasögon. Utrop: 1000kr.

VALENTINO, SOLGLASÖGON. Pilotmodell. Skalmar i svart metall samt båge delvis i guldfärgad metall. Tonat glas i grönt. Skalmar märkta "valentino Made in italy" samt "MOD. 601 L NR 140"

CHRISTIAN DIOR, portfölj. Utrop: 1500kr-1800kr.

CHRISTIAN DIOR, PORTFÖLJ. Logomönstrad i mörkbrunt med bruna skinndetaljer i läderimitation. Ett ytterfack med dragkedja. Fodrad med brun canvas, ett fack. Etikettmärkt "Christian Dior MADE IN FRANCE". 42 x 29 x 6 cm.

GUCCI, herrskor. Utrop: 1000-1500kr.

GUCCI, HERRSKOR. Brunt skinn, dekor av knutet band och guldfärgad metall logo. Innersula i beige skinn, etikettmörkt "GUCCI MADE IN ITALY". Enligt märkning storlek 45. Innermått ca 29 cm.

LOUIS VUITTON, resväska, "Sirius". Utrop: 3000kr-4000kr.

LOUIS VUITTON, RESVÄSKA. Monogram canvas med bruna skinndetaljer. Fodrad med beige canvas samt med inredning. Tillhörande lås med sifferkod, märkt "LV". Adressetikettmedföljer. Invändigt stämpelmärkt "LOUIS VUITTON PARIS made in france". 57 x 43 x 20 cm.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

04 december 2012

Rekordpriser på Bukowskis!

Eric Grate, Silvatica. Såldes för 1 600 000 kronor.

Första dagen av Bukowskis klassiska auktion är avslutad och det blev flera nya rekord och många miljonnoteringar.

Den berömda Tänkaren av Auguste Rodin var förmodligen kvällens höjdpunkt. Det slutade med att utropspriset fyrdubblades och skulpturen landade på 12 500 000 kronor.

En tusen år gammal Ganesha-skulptur sjudubblades i slutpris och hamnade på 3 700 000 kronor. En rekordnivå för indisk äldre skulptur.

- Det är en historisk händelse för auktioner i Sverige, säger vd Michael Storåkers på Bukowskis hemsida. Först rekord för en skulptur och sedan att på en enda dag sälja konst och konsthantverk för 83,8 miljoner kronor, det är helt enkelt en sensation.

Familjen Throne-Holst skulptursamling såldes för totalt 39 miljoner kronor.

Köpare från hela världen har legat på med bud hela kvällen, säger Anna-Karin Pusic, chef för konstavdelningen på Bukowskis hemsida.

 

Priser inklusive avgifter:

The Marabou Collection
Auguste Rodin, "Le Penseur", såld för  15 125 000 kr
Auguste Rodin "L'enfant prodigue" såld för 6 370 000 kr
Jean (Hans) Arp, "Amphore de Muse" såld för 4 732 000 kr
Ganesha, sten. Indien, Karnataka, Hoysala-perioden 1000/1100-tal e. Kr, såld för 4 532 000 kr
Henri Laurens, "La Banderole" , såld för 3 378 000 kr
Eric Grate, "Silvatica" såld för 2 160 000 kr.
Giacomo Manzù, "Busto di Emy", såld för  1 703 000 kr
Lynn Chadwick, "Pair of sitting figures", såld för 1 264 000 kr
Aristide Maillol, "Jeune fille agenouillée", såld för 1 013 000 kr
Francois Pompon, "Hibou", såld för 612 500 kr
Gió Pomodoro, "Guscio II", såld för 40 800 kr

Övriga miljonnoteringar, konstavdelningen
Carl Fredrik Hill, "Familjen - variation I", såld för 9.800.000 kr
Carl Fredrik Hill, Mörka moln över Falaiserna, Luc-sur-Mer såld för 8 200 000 kr
Helene Schjerfbeck, Hyresvärden I, såld för 6 820 000 kr
Anders Zorn, På terrassen, Alger, såld för 4 655 000 kr
Carl Fredrik Hill 1849-1911 "Landskap från Bois-le-Roi" / "Landskap med träd och bondgård", såld för  1 837 000 kr
Elsa Beskow, "Petters och Lottas Jul", såld för 1 238 000 kr

Ganesha, sten. Såld för 3 700 000 kronor.

Ganesha, sten. Såld för 3 700 000 kronor.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

28 november 2012

The Marabou Collection

Bukowskis har inför sin klassiska auktion fått den stora äran att sälja den uppmärksammade Marabousamlingen. En samling skulpturer gjorda av mästare som Auguste Rodin, Jean Arp, Lynn Chadwick, Henri Laurens, Aristide Maillol och Arnaldo Pomodoro. Skulpturerna som en gång ägdes av familjen Throne-Holst, grundarna av chokladfabriken Marabou uppgår till ett värde av ca 20 miljoner kronor.

Guldkornet bland bronserna är Tänkaren, "Le Penseur" av August Rodin.

Samlingen säljs på Bukowskis Klassiska Auktion den 4 december.

Auguste RodinTänkaren av Auguste Rodin. En betydande skulptur med utropspris SEK 3 000 000 - 4 000 000
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

22 november 2012

Behind the scenes på Bukowskis

Det är auktionstider och Sveriges tre största auktionshus öppnar i helgen dörrarna till sina visningar. Just nu slås de sista tavelspikarna i väggarna och röda mattan rullas ut för förhandsvisningarna. Alla tre auktionsjättarna har ett antal riktigt bra objekt. Som jag skrev i förra inlägget har Uppsala bland annat en trevlig Edward Munch och en Hauptbyrå. Stockholms Auktionsverk lockar med en Bruno Liljefors och Bukowskis med den intressanta Marabousamlingen. Så här såg det ut i dagarna när Bukowskis gick från samtidsvisning till klassisk visning.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

12 november 2012

Högt i tak på samtida auktionerna

Närmsta dagarna är det dags för Stockholms Auktionsverk och Bukowskis att klubba iväg sina auktioner med samtida konst och design. Inte mindre än tre, på olika sätt, viktiga samlingar kommer att byta ägare.

Först ut är PO Ultvedts samling som klubbas den 13 november på Stockholms Auktionsverk. PO Ultvedt skrev in sig i den svenska konsthistorien en gång för alla när han tillsammans med Tinguely och Niki de Saint Phalle 1966 skapade den legendariska utställningsinstallationen HON - en katedral. Flera av utropen har anknytning till verket, som för många är mer eller mindre synonymt med Moderna Museet i Stockholm, varav ett är en skiss av den liggande kvinnokroppen. Utropen varierar men de flesta av verken håller museal klass, även om just Moderna Museet förmodligen innehar en del verk av konstnären i sina samlingar redan.

P-O-Ultvedt_Mannen-i-Stolen_Stockholms-Auktionsverk_auktion


PO Ultvedt, Mannen i stolen - från HON, Rörelseobjekt. Bemålat trä och metall. Utförd 1966. Utrop 70-90 000 kronor.


En av mina samtida favoritkonstnärer är långt ifrån den mest hypade, men har en fantastisk produktion bakom sig med flera samtida "klassiker". En av dem är de rutiga, så kallade vaxdukarna. Glömska är målad 1992 och har varit utställd på Liljevalchs Konsthalls separatutställning över konstnären.


Anders-Widoff_Stockholms-Auktionsverk_Glömska


Oljemålningen Glömska av Anders Widoff från 1992. Utrop 250-300 000 kronor.


Vad man får anse vara årets två paradverk är båda målade av en av vår tids mest hyllade svenska konstnär, Cecilia Edefalk. Hennes måleri är starkt och kommer nära utan att bli påträngande. Måleri som berör betraktaren genom en sinnesupplevelse som är svår att sätta fingret på. Att konstnärinnans tankekraft översatts i måleriet är uppenbart. Målningarna CU och Untitled tycker jag båda håller måttet som konst som jag tror kommer att stå sig över tid.


Cecilia-Edefalk_CU_Stockholms-Auktionsverk_konst-på-auktion


Cecilia Edefalks Glömska från 1988 ropas ut för 4-5 miljoner kronor.Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

08 juni 2012

Nu klubbas den tredje tapeten av fyra ursprungliga från Hörningholms Slott

Det är lustigt med auktioner. Förra året auktionerade Stockholms Auktionsverk ut två av fyra tapeter från Atelier de la Chaise, Faubourg St Germain i Paris från 1600-talet. I år dyker den tredje tapeten upp på auktion, men denna gång på Bukowskis med ett utrop 400-500 000 kronor.

Vävd-Tapet_Bukowskis-Auktioner_Klassiska

På Stockholms Auktionsverks Klassiska auktion i fjol kostade de osedvanligt vackra tapeterna med förhållandevis välbehållna färger, närmare en miljon kronor styck. Då var det franska staten genom Centre des Monuments Nationaux som köpte den ena för 735 000 kronor inklusive provision. Medan den andra större tapeten, såldes till en svensk privatsamlare för 890 000 kronor inklusive provision. Jag undrar vad hela sviten skulle ha kostat om den kommit ut på auktion? Med stor sannolikhet hade det varit flera museer som skulle vänt upp och ner på spargrisen för att ha råd att lägga beslag på dem.

De vävda tapeterna från 1600-talet som hängt på Hörningsholms slott i Södermanland kommer från Atelier de la Chaise i Paris, en verkstad som bedrev sin verksamhet 1628-1668. Motivet till tapeterna är hämtade ur Ovidius Metamorfoser och föreställer Apollon och Daphnes komplicerade kärlekshistoria. Tapeten som säljs på Bukowskis Klassiska auktion tisdag 12 juni föreställer sittande nymfer.

Frågan är när, var och hur den fjärde tapeten når ut på marknaden?
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

01 juni 2012

Klassiska auktionerna med klassiska inslag

Sveriges tre största auktionshus - Bukowskis Auktioner, Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare - annonserar ut de klassiska auktionerna med dragplåster av de stora skandinaviska konstnärerna. I topp syns flera fina oljemålningar av Anders Zorn, Helene Schjerfbeck,  August Strindberg, Carl Fredik Hill och Carl Larsson med flera. Högst utrop, 8-10 miljoner kronor, har Bukowskis målning Röd Strumpa som Zorn målade i Gopsmor 1910, tätt följd av Stockholms Auktionsverks Sol i skogen som målades 1907.

Anders-Zorn_Bukowskis-Auktioner_akvarell

Att jämföra med ett smycke är den lilla akvarellen Reveil, Boulevard Clichy från 1892. Utropet är ordentligt tilltaget, 5-7 miljoner kronor, även om målningen visar Zorns sällsynta begåvning och mästerliga förmåga att måla ögonblicksbilder som få andra. Inte minst genom ljusets skiftningar och skuggornas effektfulla spel.

Bålskål_Bukowskis-Auktioner_orientaliskt-porslin

Samtliga auktionshus satsar stort på det orientaliska konsthantverket. Förklaringen är det oerhörda intresset från den kinesiska marknaden som visats de senaste åren, då prisutvecklingen fullkomligt exploderat. Nya restriktioner gällande import och export av noshörningshorn och elfenben borde dock visa sig på några av föremålens slutpriser, även om utropen sänkt rejält från tidigare år. Bålskålen ovan med dekor av famille rosefärger förställer faktorierna i den kinesiske handelsstaden Kanton. En av handelsstationerna tillhör det Ostindiska Kompaniet, vilket illustreras genom en svensk flagga. Utropet är 400 000 kronor.

Diadem_Bukowskis-Auktioner_smyckenAtt proveniensen har blivit allt viktigare har nog sin förklaring i att vi människor är intresserade av att sätta saker i sammanhang och få en större förståelse kring föremålen och dess historia. Ett föremål som har en imponerande proveniens är diademet med, inte mindre än, 83 antikslipade diamanter, granater och orientaliska pärlor. Enligt säljarens information så har diamantdiademet tillverkats av den danske hovjuveleraren Dragsted på beställning av Prins Viggo(1893-1970) i början av 1930-talet. Diademet var en gåva till hans hustru Eleanor Green, Grevinna av Rosenborg och dansk prinsessa. Då paret inte fick några barn har det diademet gått i arv via den svenska prinsessan Margaretha som genom giftermål blev dansk prinsessa. Därefter ärvde greve Fleming Valdemar af Rosenberg, som hade det i sin ägo fram till sin död 2002. Bukowskis utrop är 1 400 000 - 1 600 000 miljoner kronor.
Kommentera / Läs kommentarer (1)
0 kommentarer

22 maj 2012

Dags för marknaden att säga sitt om den samtida konsten och slitna 60-talsfåtöljer

Det är ingen lätt gissningslek att försöka pricka in vad som kommer att stå sig på sikt av samtidskonsten som bjuds ut på auktionerna. När Bukowskis klubbar iväg design och samtidskonst så finns det både legendariska konstnärers verk, såväl som relativt oprövade kort. Mest medial uppmärksamhet har dock Harry Scheins möbler fått. Vem vet, kanske har Olof Palme suttit och groggat in på småtimmarna i Harry Scheins vita Ox-Chair från 1960-talet(utrop 15-20 000 kronor).

Harry-Schein_Ox-Chair_BUkowskis-Auktioner_Samtida_auktion_Bukowskis

När jag går runt i visningen känner jag en tilltro till beprövade konstnärskap som Öyvind Fahlström, Dick Bengtsson och Ulrik Samuelson. Men även till flertal verk av den produktive och föränderliga konstnären Ola Billgren som toppar auktionens avdelning över svenskt måleri med bilden Tarragona från 1989. En personlig favorit är målningen Vittnet, Rondellen från 1966, Ola Billgrens fotorealistiska period(utrop 175-200 000 kronor).

Ola-Billgren_Bukowskis-Auktioner_Vittnet,-Rondellen
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

11 maj 2012

Bukowskis vänder förlust till vinst

I nummer 16 av tidningen Perfect Guide, kunde man i helgen läsa ett reportage om auktionsbranschen skrivet av journalisten Jonas Leijonhufvud. Han konstaterar krasst att Bukowskis Auktioner har vänt en negativ trend. Förra året är det första året sedan 2008 som företaget visar vinst. Med en ökad nettoomsättning med 13 procent till 159 miljoner kronor och en vinst på 7 miljoner hör man till de mer lönsamma auktionshusen i Sverige. Det medan huvudkonkurrenten Stockholms Auktionsverk minskade omsättningen och gick med 3,5 miljoner kronor i förlust 2011, något som inte hänt på 16 år.

Bukowskis Market_Auktionskompaniet_nätauktioner

En stor del av förklaringen ligger i den ökade omsättningen av både föremål och provisioner som Bukowskis Market omsatt det senaste året genom nätauktioner. Men även verkar det som det strategiska varumärkesbyggande av Bukowskis som för ett par år sedan paralyserade hela branschen, gett resultat. Kanske har Michael Storåkers offensiv lyckats. Det får året 2012 utvisa. Målsättningen är i vart fall hög.

Bukowskis Auktioner_NK_auktioner_nätauktioner

- Vi ska växa till en omsättning på 200 miljoner kronor och ha en marginal på 10 procent 2012, säger Michael Storåkers i intervjun med Perfect Guide. Chanserna är goda med tanke på den senaste tidens köpintresse för, inte minst konst.

Jag citerar en av Sveriges mest efterfrågade konstnärer, August Strindberg, som nyligen ställdes ut på just Bukowskis -  Sikta mot stjärnorna så når man högsta graden av det möjliga.
Kommentera / Läs kommentarer (6)
0 kommentarer

06 december 2011

Högkvalitativt måleri ger miljonnoteringar på Bukowskis

De så kallade ABC-målarna med sällskap av Carl Fredrik Hill bjöd på miljonregn över Bukowskis på klassiska auktionens första dag. Senaste tidens Zorn-feber verkar fortsätta. Dagens dyraste verk var Anders Zorns En Eva från 1902 som klubbades för 9 miljoner kronor.

Anders Zorn, En Eva, Bukowskis Auktioner, miljonnoteringar på auktion, svensk konst, ABC-målarna, Carl Fredrik Hill, Fanny Brate

I övrigt kan vi konstatera en del tunga återrop i form av för högt värderade målningar som t e x Fanny Brates Konstvänner som hade skyhöga förväntningar. Nog för att målningen var insmickrande men frågan är om man inte missbedömde marknaden rejält denna gång. Personligen tycker jag att halva utropspriset hade varit mer än tillräckligt även om den var klart kommersiell. Nu återstår att se om det finns någon Sleeping Beauty bland det äldre måleriet. Om inte annat har vi en spännande dag framför oss imorgon med ett par föremål av världsklass.
Kommentera / Läs kommentarer (2)
0 kommentarer

06 december 2011

Sista rundan på kvalitetsauktionerna

Igår tog jag en sista tur till Bukowskis innan det s k hopplocket började och personalen ställer tavlorna i nummerordning inför dagens auktion som börjar med konsten kl 13.00. I vanlig ordning hinner smaken förändras och jag upptäcker nya föremål. Idag var det bland annat en uppfodrad oljemålning tillskriven den italienska konstnären Giovanni Migliara som drog till sig min uppmärksamhet. Det är inte säkert att säljaren får de 40-50 000 kronor som efterfrågas, men det är åtminstone en av de målningar som jag tyckte om på dagens runda.

Italiensk konstnär, Bukowskis Auktioner, Bukowskis Klassiska, auktioner
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

08 november 2011

Nationalmuseum ägare av Ture Rybergs pall på Bukowskis

När Bukowskis framgångsrikt klubbade iväg avdelningen Swedish Grace trodde nog de flesta med mig att de riktiga höjdpunkterna skulle gå utomlands. Men det visade sig att Nationalmuseum gick segrande ur striden om Ture Rybergs taburett från 1923 tack vare Axel Hirsch stiftelse. Med andra ord finns det möjlighet att få se den igen.

Ture Ryberg, Swedish Grace, Bukowskis Auktioner, Bukowskis Moderna, Nationalmuseum

Anders Bengtsson på Nationamuseum(tidigare delägare till Uppsala Auktionskammare) berättar att Nationalmuseum redan är stolta ägare till byrån som stod mellan taburetterna på Göteborgsutställningen 1923 där de visades för första gången. Byrån kom till museet genom en donation redan 1928, när möblerna var senaste trend. Enligt Anders Bengtsson finns en lucka i samlingarna över det svenska konsthantverket från 1920-30-talet, som nu ska ses över. På grund av att man tyckte stilen var dekadent och ointressant har tidigare intendenter ägnat 1920-30-talets möbeltillverkning alldeles för lite energi. Det i sin tur har varit en bidragande orsak till att föremålen länge undervärderats av den svenska marknaden och istället sålts för dyra pengar utomlands. Nytt i Nationalmuseums samlingar är även en fåtölj och ett bord som Uno Åhrén formgav till den svenska paviljongen på internationella konst- och industriutställningen i Paris 1925.

Uno Åhrén, Nationalmuseum, Art Déco, Parisutställningen, Göteborgsutställningen, Bukowskis Auktioner, Swedish Grace


Även den ljuskrona i brons och glas som formgavs av Carl Bergsten, och tillverkades av Nordiska Kompaniets verkstäder, för att hänga i mottagningshallen i paviljongen i Paris har köpts in genom Nationalmuseum. Förvärvet av både ljuskronan och de två möblerna har kunnat genomföras tack vare Barbro Oshers fond Pro Suecia Foundation.

Carl Bergsten, Parisutställningen, 1925, Art Déco, Swedish Grace, Bukowskis Auktioner, Nationalmuseum
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

01 november 2011

Skolkamrat på bild

Det är alltid lite konstigt när en gammal skolkamrat dyker upp i nya oväntade sammanhang. Inte för att jag missat att hon blev modell med internationell karriär, men att våra vägar skulle korsas igen i min bransch var mer överraskande...

Mikael Jansson, Mini Andén, fotokonst, Bukowskis Auktioner, Stockholms Auktionsverk,


Silvergelatinfotogafiet är taget av modefotografen Mikael Jansson vars fotografi av Julia Roberts prydde Stockholms Auktionsverks fotokatalog i våras. Bilden av Mini Andén säljs på Bukowskis Conemporary & Design den 16 november.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

25 oktober 2011

Prisrekord på Bukowskis Moderna

På Bukowskis är första auktionsdagen alltid den största utmaningen eftersom man börjar med konsten, som anses mest konjunkturkänslig. Tempen visar på att trenden fortsätter - det högkvalitativa har en tendens att kosta mycket medan övrigt är tämligen svårsålt idag. Den så kallade" bulken" har fått ge vika på auktionerna sedan något år tillbaka. Istället för att tapetsera väggarna med halvdant måleri så anstränger man sig för att presentera de mer exklusiva objekten på ett förtjänstfullt sätt. Ett knep som delvis tycks ha lyckats. För vem missade Baertligs färgkaskad på de mest centrala platserna i visningen. Och framför allt vem missade Bukowskis nya prisrekord för konstnären - 2,63 miljoner kronor inklusive provisioner.

Olle Baertling, Bukowskis Auktioner, Barnebys, Michael Storåkers, Moderna

Bukowskis vd, Michael Storåkers summerar: - Jag tror att de här prisnivåerna på Baertling visar att tiden har hunnit ifatt honom. Han är hetare än någonsin och allt fler förstår sig på hans storhet och originalitet.

Trots ett par imponerande prisrekord fanns det inte bara anledning att fira. Mycket av konsten, såväl den svenska som den utländska gick åter till säljarna eller såldes mot pressade bevakningspriser.
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer

19 oktober 2011

Dags för Moderna!

In i det sista har auktionshusen stångats genom flotta annonser för att dra in de mest spektakulära konstverken och designföremålen till de moderna auktionerna. Både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk presenterar relativt välfyllda visningar, även om man har förstått att det sparsmakade ofta är det mer tilltalande. Särskilt spännande är den fint exponerade samlingen med Swedish Grace på Bukowskis.

Bukowskis, Swedish Grace, Barbnebys, Moderna, Pontus Silfverstolpe

Auktionsverket visar flera fina verk av de svenska modernisterna. Paradnummer som möter i entrén är Isaac Grünewalds Anna från de, för konstnären, så viktiga åren 1917-18.

Stockholms Auktionsverk, Bukowskis, Moderna, Barnebys, Pontus Silfverstolpe

Jag återkommer igen med fler russin senare i veckan. Ska bara smälta intrycken och välja dem med omsorg;).
Kommentera / Läs kommentarer (0)
0 kommentarer