Siri Derkert (1888-1973) Sverige

Siri Derkert föddes i Stockholm och är känd som grafiker, bildkonstnär och skulptör. Derkert utbildade sig vid Althins målarskola, Konstakademien i Stockholms samt vid den Kvinnliga medborgarskolan driven av Fogelstadgruppen. Hon kom även att studera utomlands i Italien, Spanien och Frankrike.

Derkert är berömd för att arbeta i alla typer av material och stilen var expressionistisk samtidigt som den var kubistisk och fauvistisk. Kubismen mötte konstnären under sin utbildning i Paris 1913, efter denna utbildning målade Derkert porträtt och stilleben i fasettkubistisk stil. Målningarna är ljusa, svala och eleganta, medan fasetterna i tavlorna målades i mörkare nyanser.

I tio år lät Derkert konsten vila. Först i mitten av 20-talet började hon måla igen, nu i en realistisk stil som skiljde sig från det tidigare måleriet. Modellerna för målningarna var konstnärens tre barn och de avbildades i olika hemsituationer, både stillsamma och livliga. År 1933 tar konsten en ny form där formspråket är otryggt och ängsligt. Målningarna blev allt mer abstraherade och blev till få streck. Denna formförintelse ersattes efter hand med ett nytt intresse för skulptur under krigsåren. År 1944 slog Derkert igenom efter mötet med FogelstadgruppenKvinnliga medborgarskolan. Gruppen inspirerade Derkert och gav konstnären ny experimentlusta. Konsten blev återigen kubistisk och Derkert började nyttja nya material så som collage och primitiv teckenkonst som ristades i metall eller blästrades i betong. På Östermalms tunnelbanestation i Stockholm finns Derkerts blästrade betongkonst att begrunda. År 1960 hade Moderna Museet i Stockholm sin första separatutställning med en kvinna som kommit att bli en av Sveriges viktigaste konstnärer, nämligen Siri Derkert.

Annons