William Turner (1775–1851) Storbritannien

William Turner föddes 1775 i London och har gjort sig känd som "ljusets konstnär". Turner bestämde sig redan som fjortonåring för att bli konstnär och antogs ett år senare till Royal Academy of Arts. Det var främst akvareller han målade under den här tiden och hans teckningar antogs till akademins sommarutställning trots att han då bara hade hunnit studera under en kort tid. Under sitt liv reste Turner runt en hel del. Han besökte bland annat Frankrike, för studier på Louvren, Schweiz och Italien.

Turners konstnärskap kännetecknas framförallt av romantiska landskapsmålningar, vars uttryck och stil sägs ha varit förgrunden till impressionismen. Han sägs även vara en av grundarna till det engelska landskapsmåleriet i akvarell och det är dessa som han har fått störst erkännande för.

Turner är en av de högst värderade konstnärerna i världen. Hans målning "The Temple of Jupiter Panellenius" såldes 2009 för 103 miljoner kronor, vilket då var det näst högsta som någonsin betalats för en brittiskt konstverk.

Annons