Victor Vasarely (1908–1997) Ungern

Victor Vasarely, med det ungerska namnet Győző Vásárhelyi, var en ungersk bildkonstnär och grafiker som framförallt var verksam i Frankrike. Han påbörjade sin akademiska karriär som läkarstudent på Budapests Universitet 1927 men hoppade av sina läkarstudier kort därefter och började istället utbilda sig inom måleri. Han studerade vid Podolini-Volkmann i Budapest och sedan vid Alexander Bortnyiks akademi Mühely. Vasarely är bland annat utbildad under László Moholy-Nagy. Efter Vaserelys första separatutställning 1930 på Kovacs Akos Gallery i Budapest, flyttade han till Paris.

Vasarely ses och benämns ofta som "fadern av Op Art". Op Art var populärt på 1960-talet och kännetecknas genom de dramatiska visuella effekterna med färger och kontraster som ibland gör det svårt för ögat att se vad motivet är. 

Vaserely var fascinerad av linjära mönster och under 1930-talet ägnade han sig åt grafiska studier. Verk från denna tid var ofta abstrakt mönstrade och figurativa vilket är tydligt i hans serier av zebror och tigrar. Han slog igenom internationellt 1965 med utställningen "The Responsive Eye" på New York's Museum of Modern art.

Victor Vaserely levde fram till 1997 och hans verk finns representerade världen över. 

Annons