Anders Zorn (1860-1920) Sverige

 
Anders Zorn var en svensk konstnär född 1860 i Mora. Han visade tidigt konstnärlig begåvning och skrevs som 15 åring in på Konstakademien i Stockholm. Till en början var tanken att bli skulptör men han kom kort därefter in på akvarellmåleri, vilket kom att bli hans främsta medium resten av hans liv.
 
Zorn kom under 1880-talet att bli djupt beundrad för sin porträttkonst och var under sekelskiftet en av världens mest erkända levande konstnärer. Under lång tid vistades han utomlands i länder som Frankrike, Spanien och USA. I USA nådde han en ofattbar framgång och bankirer, industrimagneter och politiker betalade höga belopp för att Zorn skulle måla deras porträtt. Bland beställarna fanns till och med presidenter som Grover Cleveland och William Taft, vars porträtt idag finns uppsatta i Vita huset. En tredje president, Theodore Roosevelt, porträtterades av Zorn i en etsning.
 
År 1896 flyttade Zorn hem till Sverige där Zorngården i Mora hade börjat byggas. I och med detta kom Zorn att allt mer avbilda sin hembygd i sitt måleri. En av de målningar som gjordes under denna tid var Midsommardansen (Nationalmuseum) vilket var den målning som Zorn själv värderade högst.
 

Annons