Fernand Léger (1881-1955) Frankrike

Fernand Léger född i Argentan i norra Frankrike och anses vara en av den moderna konstens stora pionjärer. Redan i tidig ålder utmärkte sig Fernand Léger som en duktig tecknare och gjorde som mycket ung praktik på ett arkitektkontor i Caen. Han studerade därefter på Konstakademin i Paris.
I början av 1900-talet utvecklade han sin egen stil med inspiration från Cezanne, George Braque och Pablo Picasso. Det kubistiska måleri Fernand Léger utvecklade under denna period byggde på kontrast mellan färg och form.1920-talet var Légers stora kreativa decennium där han inspirerades av det nya "moderna livet" och utvecklade den "nya realismen". Det industriella samhället inspirerade också, så som maskiner, byggnader och tekniska föremål vilka framställdes som skönheter. Människan formades som en geometrisk figur.
Fernand Léger var även filmmakare och skapade år 1924 filmen "Le Ballet Mechanique". På 1920-talet grundade han sin egen konstakademi, "Academie Moderne". Ett decennium senare flyttade han till New York, vilket kommit att bli ett dynamiskt konstcentrum under andra världskriget, för många stora europeiska konstnärer.
Fernand Léger var verksam till slutet av sitt liv och förärades strax efter sin bortgång med ett eget museum, Musée Fernand Léger/Biot. Han finns representerad i de flesta stora museisamlingar världen över.

Annons