Isaac Grünewald (1889-1946) Sweden

Isaac Grünewald var sedan debuten på ”De ungas” samlingsutställning 1909, en ledande gestalt inom den svenska moderniströrelsen och deltog flitigt i den svenska konstdebatten fram till sin död år 1946. Grünewald var förutom konstnär och keramiker också professor vid Stockholms Konstakademi under åren 1932-42.
Han var elev på Konstnärsförbundets skola för att därefter studera hos Henri Matisse i Paris. Det nya århundradets expresståg, bilar och flygplan gav människan möjlighet att under korta tidsrymder inhämta en mängd olika intryck i höga hastigheter vilket inspirerade Grünewald att skildra det pulserande stadslivets interiörer och utsikter såsom som det upplevdes av dess närvarande aktörer. Han antog därför ofta oväntade vinklar och undersökte med sin kulörta mångfald växelspelet mellan ljus och mörker som den nya elektriska stadsbelysningen bidrog till. I likhet med stämningsmålarna, vilka ingick i Konstnärsförbundet, målade Grünewald ofta från minnet men under 20-talet (i samband med flytten tillbaka till Paris) förändrades hans stil och han var inte längre lika inspirerad av Matisse. Landskapsmotiv, stilleben och nakenmodeller målades nu istället direkt inför motiven och han närmade sig därmed ett mer realistiskt måleri.
Grünewald var gift med konstnären Sigrid Hjertén åren 1911-1937 och han uttryckte ofta sin stora beundran för hennes konstnärskap. 

Annons