William Orpen (1878-1931) Irland/Storbritannien

Sir William Orpen var framträdande under den edwardianska eran som porträttkonstnär bland societeten men är idag mest känd för de verk han producerade som krigskonstnär på västfronten.
 
Utbildad vid Dublin Metropolitan School of Art och i London vid Slade School of Art, öppnade han sin privata atelje i Chelsea med sin vän Augustus John. Efter första världskrigets utbrott fortsatte Orpen måla av framstående personer, inklusive Winstion Churcill, men blev 1917 utnämnd till tjänstgörande krigskonstnär samt hedersmajor i den brittiska armén och reste till Frankrike. På fronten målade han porträtt av generaler men också vanliga soldater, självporträtt och scener från skyttegravarna samt en serie porträtt av hans älskarinna som han döpte till "The Spy" men var tvungen att döpa om till "The refugee" efter problem med militären. Idag hänger 125 av hans verk på Imperial War Museum.
 
2010 dök en okänd version av "The Refugee" upp på BBC Antiques Roadshow och blev värderad till ett värde av 250 000 pund.

Annons