10. Statue of Liberty (1962) 

pblot (1) pblot (1)

Såldes hos Christie's 2012 för 43,7 miljoner dollar.

Warhols "Statue of Liberty" är ett banbrytande verk från konstnärens mest inflytelserika period och en av de mest betydelsefulla målningarna av Warhol som någonsin kommit ut på marknaden. Den avväpnande enkelheten i upprepandet av New Yorks mest berömda landmärke är inte bara ett monument över Warhols konstnärliga förmåga, utan också en komplex berättelse om vad det innebar att vara amerikan under en av de mest påfrestande tiderna i landets historia.

9. Coca-Cola [3] (1962)

pblot (2) pblot (2)

Såldes hos Christie's 2013 för 57,2 miljoner dollar.

Såväl som den är en varaktig symbol för hela USA, är Coca-Colaflaskan också en fascinerande, om än oroväckande, modernistisk ikon för masskonsumtionen. "Coca-Cola [3]" målades av Warhol under det tidiga 1960-talet och skulle snart få sällskap av flera andra välkända varumärken på hans dukar.

8. Mao (1972)

pblot (3) pblot (3)

Såldes hos Sotheby's 2015 för 47,5 miljoner dollar.

Den storskaliga målningen "Mao" från 1972 skapades strax efter kulturrevolutionens mest intensiva fas. Målningen föreställer Mao Zedong med rödmålade läppar och gula kinder, som står i kontrast till hans karakteristiska stålblå uniform.

7. Men in Her Life (1962)

pblot (4) pblot (4)

Såldes hos Phillips 2010 för 63,3 miljoner dollar.

"Men in Her Life" är en av Andy Warhols tidigaste silkscreenverk, och kombinerar på en och samma duk flera av de centrala teman som var återkommande i hans oeuvre: berömmelse, rikedom, skandaler, sex, död, Hollywood, och amerikanska ikoner.

6. Colored Mona Lisa (1963)

pblot (6) pblot (6)

Såldes hos Christie's 2015 för 56,1 miljoner dollar.

Efter att Leonardo da Vincis legendariska porträtt av världens kanske mest välkända kvinna varit på turné i USA 1963 skapade Warhol en serie på sju dukar föreställande Mona Lisa. Utställningen av da Vincis verk organiserades av Jaqueline Kennedy och innehöll alla element som fascinerade Warhol: berömmelse, skönhet och överklass. Det mångfärgade screentrycket av da Vincis mästerverk är ett tidigt exempel på Warhols långa krönika där masskonsumtion och konst blev för evigt och oupplösligt förenade.

5. Race Riot (1964)

pblot (5) pblot (5)

Såldes hos Christie's 2014 för 62,8 miljoner dollar.

Under de första dagarna i maj exploderade den långa, men ofta osynliga, kamp som förts för medborgerliga rättigheter i USA för offentligheten. Plötsligt fylldes medierna med upprörande och starka bilder på unga, amerikanska svarta män, kvinnor och barn som attackerades av polisen med hundar och vattenkanoner på gatorna i Birmingham i Alabama. Det som hade börjat som en fredlig protest övergick snabbt till att bli ett våldsamt upplopp. Fotot som är grund till "Race Riot" togs av fotografen Charles Moore under upploppet och publicerades i Life Magazine samma år. Warhols tankeväckande verk ställer viktiga frågor om mediernas karaktär och funktion, hur vi reagerar på nyheter och hur bilder kan användas för att provocera och manipulera nyhetskonsumenten.

4. Four Marlons (1966)

pblot (8) pblot (8)

Såldes hos Christie's 2014 för 69,6 miljoner dollar.

Denna dramatiska skildring av Marlon Brando med skådespelarens mörka, och outgrundliga ögon som nonchalant kikar fram under kepsen tillhandahåller en i det närmaste oöverträffad bild av en av 1900-talets största kulturella ikoner. Fotografiet som ligger till grund för verket föreställer Brando i filmen The Wild One från 1953. Porträttet återger den upproriskhet som i allmänhetens ögon genomsyrade den amerikanska tonåringen, och Brando blev på så sätt en slags antihjälte för en hel generation av missförstådda ungdomar.

 

3. Green Car Crash (Green Burning Car I) (1963)

pblot (7) pblot (7)

Såldes hos Christie's 2007 för 71,7 miljoner dollar.

Warhols målningar förställande bilolyckor utgör de mest varierande och omfattande bilderna i hans nyskapande serie Death and Distaster. De xex fotografierna som föreställer sex separata, fruktansvärda och bisarra dödsolyckor utgör en av de mest kraftfulla och provocerande bildserierna som skapats av någon konstnär under 1900-talet.

2. Triple Elvis [Ferus Type] (1963)

pblot (9) pblot (9)

Såldes hos Christie's 2014 för 81,9 miljoner dollar.

För Warhol, som var djupt fascinerad av populärkulturen, celebriteter och kändisskapet i sig, var Elvis mer eller mindre det perfekta motivet. Verket "Triple Elvis [Ferus Type]" är över två meter högt och tornar upp sig framför betraktaren. Med en självsäker pose blickar Elvis ut från duken med sina berömda ljusblå ögon. På en enda duk har Warhol tryckt upp bilden tre gånger och för varje gång skapat en bild av Elvis som är anmärkningsvärd för sin exceptionella skärpa och djup.

1. Silver Car Crash (Double Disaster) (1963)

Såldes hos Sotheby's 2013 för 105,4 miljoner dollar.

När det verk av Warhol som hittills klubbats för den högsta summan på auktion skapades ägde 44 procent av alla amerikaner ett motordrivet fordon. Då hade 620 000 människor omkommit i bilolyckor de senaste arton åren, med ett genomsnitt på omkring hundra personer per dag - fler än antalet amerikaner som dog i första och andra världskriget tillsammans. Svävande som ett ständigt närvarande och tillsynes urskillningslöst hot mot USA:s nya guldålder av ekonomiskt välbestånd hade trafikolyckorna blivit det främsta och mest förödande hotet mot en hel livsstil.

 

Warhol var nästintill överdrivet fixerad vid livets bräcklighet, och i "Silver Car Crash (Double Disaster)" utforskar han allmänhetens inblick i personliga katastrofer och ifrågasätter varför anonyma offer ofta får kändisstatus genom sitt oväntade möte med döden.

Källor: Christie's, Sotheby's, Phillips.