Vas från Qingdynastin Vas från Qingdynastin

1. Vas från Qingdynastin

Den dyraste antikvitet som någonsin sålts på auktion är en sällsynt kinesisk vas från Qingdynastin. Vasen är smyckad med motiv av blommor och fiskar och bär dessutom det sigill som vittnar om att den skapats för kejsare Qianlong, regent 1736-1795. Än idag vet man inte hur vasen tog sig från Kina till London, men enligt legenden ska det ha varit en upptäcksresande som tagit med sig vasen hem som en souvenir någon gång under 1920-talet, andra hävdar dock att vasen togs i beslag under det så kallade opiumkriget mellan Storbritannien och Kina under 1860-talet.

Från början trodde man att vasen var en replica och värderade den till 1000 dollar, motsvarande ca 9000 kronor. När den sedan visade sig vara autentisk omvärderades den istället till närmare nio miljoner kronor. År 2010 auktionerades vasen ut på det lilla auktionshuset Bainbridges, utanför London, för otroliga 43 miljoner pund (491 miljoner kronor) vilket var ett nytt världsrekord för ett asiatiskt föremål på auktion. Köparen, som enligt uppgift var en kinesisk miljardär, var dock ovillig att betala den tillhörande provisionen vilket skulle ha medfört ett totalt pris om 53,1 miljoner pund (606 miljoner kronor). Två år senare var affären fortfarande ouppklarad och vasen såldes därför genom en privat försäljning hos auktionshuset Bonhams för motsvarande 285 miljoner kronor. Ett pris som auktionshuset hävdar bättre motsvarade föremålets egentliga värde.

aptr_cabinet aptr_cabinet

2. Badmintonskåpet

Det så kallade Badmintonskåpet har två gånger sålts hos Christie's som den dyraste möbeln någonsin. Det tillverkades 1726 på beställning av hertigen av Beaufort, Henry Somerset-Scudamore, och uppkallades efter dennes hem som hette just Badminton House. Det 3,6 meter höga ebenholtskåpet tog sex år att skapa och inte mindre än 30 florentinska hantverkare arbetade med det. Första gången skåpet ropades ut var 1990, då det såldes för 16,6 miljoner dollar (146,7 miljoner kronor) vilket var nytt prisrekord för en möbel. År 2004 var det dags igen, då såldes skåpet för drygt 318 miljoner kronor, och skapade åter sensation genom sitt rekordpris. Enligt det värdeprognoser som finns beräknas skåpet vara värt en miljard dollar år 2064.

Leonardo da Vincis manuskript 'Codex' Leonardo da Vincis manuskript 'Codex'

3. Leonardo da Vincis handskrivna manuskript 'Codex'

Världens dyraste manuskript, om 72 sidor, är skapat av Leonardo da Vinci och skrivet i hans speciella signaturspegelstil. Manuskriptet består av skisser, diagram och ritningar vilka avhandlar vetenskapliga ämnen som vattnets egenskaper, astronomi och teorier om att månens yta är täckt av vatten. Den brittiske greven Thomas Coke köpte 1719 dokumentet och det är efter honom som det fått namnet 'Codex-dokumentet'. År 1994 såldes det på auktion hos Christie's för 30,8 miljoner dollar (272 miljoner kronor). Köparen var Bill Gates, som lät göra hela dokumentet digitalt och tillgängligt online. Originalsidorna finns idag att se på olika museer runt om i världen, då det ständigt är ute på turné.

Moonflask-in-Pink-and-Blue Moonflask-in-Pink-and-Blue

4. Månvas i blått och rosa

Denna så kallade moonflask i blåvitt porslin med rosa emalj kommer ifrån Qingdynastin (1736-1795) och bär motiv föreställande en flammande pärla och två fenixfåglar. Det finns även en exakt likadan vas på Matsuoka Art Museum i Tokyo, vilket gör att man tror att de tillverkades i par. Just detta exemplar såldes på Christie's auktion i Hongkong för 145,8 miljoner kronor till en anonym köpare.

mng3ertg mng3ertg

5. Kinesisk behållare i guld och ädelstenar med vackra inskriptioner

Mingdynastin pågick 1399-1435 då kejsaren Xuande var regent och under denna tid blomstrade konsten och porslinshantverket i Kina. Under den här perioden tillverkades även denna behållare i guld och ädelstenar. Idag finns endast åtta kända exemplar kvar och på Sotheby's auktion 2008 såldes detta kärl för 132,5 miljoner kronor till en anonym västerländsk köpare.

Emerald-and-Diamond-Tiara-Formerly-in-the-Collection-of-Princess-Katharina-Henckel-von-Donnersmarck-2 Emerald-and-Diamond-Tiara-Formerly-in-the-Collection-of-Princess-Katharina-Henckel-von-Donnersmarck-2

6. Dyrbar tiara med kunglig proveniens

Denna tiara bär på en minst sagt spännande historia. Dekorerad med elva sällsynta colombianska smaragder beställdes tiaran år 1900 av den tyska prins Guido Henckel von Donnersmarck som en gåva till sin hustru prinsessan Katherine Henckel. Enligt myten ska tiaran tidigare har ägts av Kejsare Napoléon Bonaparte III:s hustru, den spanska grevinnan Eugénie de Montijo e Guzmán. Smycket såldes 2011 på Sotheby's auktion i Geneve för drygt 112 miljoner kronor.

3-11381320.77 3-11381320.77

7. Antikt skrivbord

Detta handgjorda antika skrivbord/skåp från 1760 är tillverkat i mahogny och närmare tre meter högt. Möbeln är tillverkad av familjerna Goddard-Townsend, som tillhörde den amerikanska shaker-rörelsen, och som gjorde sig kända för att utveckla en mer minimalistisk design. Skåpet tillverkades i endast nio exemplar och just denna såldes 1989 på auktion hos Christie's för närmare 107 miljoner kronor. Det var då det högsta belopp som betalats för en amerikansk möbel och rekordet står sig faktiskt än idag.

Germain-Royal-Soup-Tureen Germain-Royal-Soup-Tureen

8. Tysk silverterrin

Med tydliga drag från rokokon, tillverkades denna terrin 1733. Serveringsskålen skapades av hovsmeden Thomas Germain åt franska kung Louis XV och bär motiv av fåglar, skaldjur och grönsaker. I samband med den franska revolutionen och det sjuåriga kriget förstördes många silverföremål, varför detta exemplar är mycket ovanligt och den antas vara en av få återstående silverterriner från denna tid. Den såldes 1996 på Sotheby's för drygt tio miljoner dollar, motsvarande ca 90 miljoner kronor.

Napoleon’s-Gold-Encrusted-Sword Napoleon’s-Gold-Encrusted-Sword

9. Kejsare Napoléon Bonaparte I:s svärd

Detta antika och gyllene svärd brukades av kejsare Napoleon Bonaparte i slaget vid Marengo år 1800 samt under dennes fälttåg i Egypten. I juni 2007 ropades svärdet ut hos det franska auktionshuset Osenat för 57,5 miljoner kronor och blev därmed det dyraste vapen som sålts på auktion.

Olyphant-Battle-Horn Olyphant-Battle-Horn

Bubblare: Olifant från 900-talet

Den dyraste antikvitet som någonsin sålts på auktion i Skandinavien är ett arabiskt stridshorn i snidat elfenben, en så kallad olifant. Hornet tillverkades under 900-talet och bär motiv av olika djur så som kaniner, ankor och rådjur. Det existerar idag bara sex liknande stridshorn och just detta exemplar såldes år 1999 på Bukowskis för 17 miljoner kronor.

 

Barnebys listar de 10 dyraste verken av kvinnliga konstnärer på auktion

 

Källa: http://www.ancient-origins.net/