1. Qatarfamiljen

Den kungliga Qatarfamiljen beräknas ha spenderat cirka en miljard dollar de senaste 20 åren på västerländsk konst, vilket gör dem till några av de största samlarna världen över. Deras köpvilja har bidragit till att toppa priserna på konstmarknaden och de har stått som köpare till några av de dyraste konstverken som någonsin sålts, så som Paul Gauguins, Nafea Faa Ipoipo (1892), för närmre 300 miljoner dollar och Paul Cézannes, The Card Players (1890-92), för 250 miljoner dollar. Qatars tidigare premiärminister, med släktband till den kungliga familjen, shejk Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani sägs ha varit den som 2015 köpte Pablo Picassos, Les Femmes d'Alger ("Version O"1955) för 179 miljoner dollar, vilket är det högsta belopp som betalats för en målning på auktion.

I samlingen finns även verk av Louise Bourgeois, Damien Hirst, Jeff Koons och andra mer traditionella inhemska konstverk. Personen som står bakom många av dessa inköp är Sheikha Mayassa Al Thani som är ordförande för Qatar Museum. Hon anses vara en av de mäktigaste och mest inflytelserika inom konstvärlden och påstås årligen ha en budget på nära en miljard dollar att spendera på konst världen över.

 

2. Ezra och David Nahmad

Bröderna Nahmad har tillsammans en enorm konstsamling och de påstås ha den största privata samlingen med verk av Pablo Picasso. Bröderna äger tillsammans mellan 4000-4500 verk från olika konstnärer, som de förvarar i en skattefri lokal i Genéve i Schweiz, när de inte används i olika utställningar. Bröderna är kända för att flitigt både sälja och köpa sina verk på auktioner. Helly Nahmad, son till David Nahmad, driver Helly Nahmad Gallery i New York där verk av Monet, Picasso, Kandinsky, Matisse och många fler finns representerade. Sonen köpte tidigt Damien Hirsts konstverk och sålde verken fem år senare med en vinst på 500% av inköpspriset, dessa konstsamlare har med andra ord stenkoll på marknaden. Ett av deras senaste inköp var ett verk av Alberto BurriBianco Plastica 1 (1961), köpt för 2.6 miljoner pund (drygt 34,3 miljoner Sek).

 

3.Wang Jianlin

Kinesiska samlare har under de senaste åren legat bakom flera av de prisrekord som synts i auktionsvärlden och då inte enbart inom konst. Wang Jianlin, Kinas rikaste man, äger flera stora konstverk däribland Claude Monets Bassin aux Nymphéas, Les Rosiers, som köptes för 20,4 miljoner dollar på Sotheby's i maj 2015 samt Pablo Picassos Claude et Paloma, som inhandlades för drygt 28 miljoner dollar hos Christie's i november 2013. Jianlin får dock lite hjälp med sina konstköp av Guo Qingxiang, som säger att de arbetar med att bygga upp en samling innehållandes viktiga nyckelverk genom konsthistorien.

 

4. Liu Yiqian och Wang Wei

Liu Yiqian och Wang Wei hör också till några av världens främsta konstsamlare. Detta par har ett öga för konst och köpte i november 2015 världens näst dyraste målning Nu Couché (1917) av Amedeo Modigliani för 170,4 miljoner dollar (ca 1,4 miljarder Sek) hos auktionshuset Christie's. Liu Yiqian skapade även rubriker när han i april 2014 köpte en 500 år gammal skål från Mingdynastin för 36.3 miljoner dollar (närmare 313 miljoner Sek). Paret öppnade år 2012 The Long Museum i Shanghai där de visar sin samling som idag innehåller över 200 kinesiska konstverk.

 

5. Steven A. Cohen

Sedan 2002 har amerikanen Steven A. Cohen varit en nyckelspelare på konstmarknaden. Han har bland annat listats på Art Magazine's top 10-lista över de mest spenderande konstsamlarna och Forbes Magazine's lista över "Top Billionaire Art Collectors". Cohen är även aktieägare av auktionshuset Sotheby's vilket har getts som en förklaring till hans välvilja till att spendera sin förmögenhet på just auktioner. Hans samling har på senare år främst inriktat sig på modern konst och i samlingen kan exempelvis Turquoise Marilyn (1964) av Andy Warhol ses, som han köpte år 2007 av konsthandlaren Larry Gagosian för 80 miljoner dollar (närmre 697 miljoner Sek). Han påstås gilla så kallad "trofékonst", från konstnärer och bland dessa verk kan exempelvis Damien Hirsts konstverk The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living nämnas som han köpte år 2004 av Charles Saatchi för åtta miljoner dollar (närmre närmre 70 miljoner Sek), vågat kan tyckas då verket senare visade sig behöva restaureras, då den 4,3 meter långa hajen börjat ruttna.

 

6. Charles Saatchi

En annan mycket välkänd samlare är den brittiska konstsamlaren Charles Saatchi. Redan i 20-årsåldern inhandlade han sitt första konstverk av den amerikanska konstnären Sol Lewitt och femton år senare slog han upp portarna till sitt första galleri där han visade upp sin samling. Trots att hans samling består av flera stora namn så som Andy Warhol, Julian Schnabel, Donald Judd och Anselm Kiefer är det främst hans kärlek för the Young British Artists med bland andra Damien Hirst och Marc Quinn i spetsen som uppmärksammats stort. Flera verk av dessa brittiska konstnärer ingick i Saatchis samling som i slutet av 90-talet turnerade runt i den uppmärksammade utställningen Sensation. Att Saatchi har känsla för såväl affärer som bra konst är knappast en underdrift. Han har gjort flera affärer där han köpt konst av stora namn relativt tidigt i deras karriärer och därefter auktionerat ut dessa och därmed gjort en god vinst, nu senast 2013 då han sålde 50 skulpturer och installationer från sin samling på Christie's.

7. Dmitry Rybolovlev

Den ryske affärsmannen och investeraren Dmitry Rybolovlev äger inte bara Monaco Fotball Club han har även en hel del anmärkningsvärd konst i sin samling. Ett av hans kändaste verk är Salvator Mundi (1490-1519) av Leonardo da Vinci, målningen tros vara den sista målningen av konstnären som fortfarande ägs privat. Prislappen för Da Vincis konstverk, som såldes privat låg på 127,5 miljoner dollar (närmre 1.1 miljarder Sek).

 

8. Philip Niarchos

Arvtagaren Philip Niarchos är en grekisk konstsamlare som efter sin far Stavros Niarchos, besitter en enorm konstsamling med många enastående verk av bland annat Degas, Cezanne, Renoir med flera. Samlingen påstås vara en av de största privata samlingarna idag med verk av Vincent Van Gogh. Familjen beskrivs dessutom ha ett genuint intresse för konstnären och under 1990-talet gav de fem verk till Van Gogh Museet i Nederländerna för att hedra konstnären. Ett av familjens senaste köp för att utöka samlingen är bland annat Green Burning Car I (1963) av Andy Warhol som köptes för 17 miljoner dollar (närmre 148 miljoner Sek).

 

9. Eli Broad

Född i USA med med föräldrar med rötter i Litauen har entreprenören Eli Broad sedan 1970-talet gjort Los Angeles kulturliv rikare och är på fritiden en mycket ambitiös konstsamlare. Hans konstintresse sägs ha väckts till liv efter ett möte med en målning av Van Gogh och i hans samling hittar man främst modern konst. Jasper Johns, Cindy Sherman, David Smith och John Baldessari är några av de främsta namnen i samlingen. Kuriosa är att när han år 1994 köpte I...I'm Sorry (1965-1966) av Roy Liechtenstein för $2,5 miljoner (ca 21,8 miljoner Sek) ska han ha gjort detta med sitt American Express kreditkort för att få bonuspoäng och därmed ha fått 2,5 miljoner poäng efter deras bonussystem.

 

10. Ryoei Saito

Den något anonyma Ryoei Saito är grundaren till Daishowa Paper Manufacturing, Japans största företag för papperstillverkning. Hans konstsamling är inte direkt lika anonym, han är nämligen ägare till några av de dyrast sålda målningarna i världen. Saito köpte år 1990 två stora verk via Sotheby's och Christies i New York, Bal du moulin de la Galette (1876) av Pierre-Auguste Renoir, för 78,1 miljoner dollar (ca 681 miljoner Sek) och Portrait of Dr. Gachet (1890) av Vincent van Gogh, för 82,5 dollar (ca 719 miljoner Sek). 

 

För fler topplistor:

10 dyraste kvinnliga konstnärerna på auktion

10 dyraste manliga konstnärerna på auktion

9 kändisföremål vi sett på auktion

8 händelser som skakade om auktionsvärlden