Gerda Wegener & The Danish Girl på Millesgården

Gerda Wegeners verk har uppmärksammats på senare tid tack vare filmen The Danish Girl som skildrar Gerdas äktenskap med landskapsmålaren Einar Wegener, idag även känd som transkvinnan Lili Elbe. Som kvinnlig konstnär målade hon ofta sensuella och eleganta kvinnor utifrån ett annorlunda perspektiv, där Lili ofta figurerade som modell. I Millesgårdens utställning tas frågeställningar kring traditionella könsrelationer mellan målaren, musan och modellen upp.

Gerda Wegener & The Danish Girl pågår fram till den 14 maj.

Läs mer om utställningen här!

 

Ren Hang - Human Love på Fotografiska

Fotografiska erbjuder ett unikt tillfälle att se den världskända och något kontroversiella fotografen Ren Hangs fantastiska verk, som skildrar intima porträtt av unga människor i dagens Kina. Ren Hang utforskar nakenhet, naturalism, mänsklighet och kärlek i sina provocerande och utmanande bilder, som ofta inkluderar människor och djur. Inför invigningen av utställningen var Hang på plats på Fotografiska, men en vecka senare nåddes vi av budet att han valt att ta sitt liv, blott 29 år gammal.

Human Love pågår fram till den 2 april.

Läs mer om utställningen här!

 

Tove Jansson - Lusten att skapa och leva på Göteborgs Konstmuseum

Tove Jansson är en av Nordens mest folkkära konstnärer som utöver teckning och illustration var en skicklig kolorist och målare. Jansson kommunicerade sin nyfikenhet och kärlek till mänsklighetens mångfald genom de världsberömda Muminfigurerna. I utställningen Lusten att skapa och leva vidgas perspektivet till Tove Janssons färgstarka liv och arbete.

Tove Jansson - Lusten att skapa och leva pågår fram till den 21 maj.

Läs mer om utställningen här!

 

Barn av sin tid på Hallwylska Museet

Fotografen och författaren Jens S. Jensen dokumenterade Göteborgsförorten Hammarkullen under fyra decennier, med start 1973, och genom hans bilder får vi lära känna de ungdomar som växte upp i en av miljonprogrammets betongförorter. Som utbildad arkitekt var Jensen intresserad av att granska samhällsstrukturer och hur de storskaliga lösningarna påverkade människornas vardag och drömmar. Utställningen Barn av sin tid ger en inblick i barnens liv i det Hallwylska hemmet på 1800-talet i kontrast till vardagen för barn i 1970-talets svenska förorter.

Barn av sin tid pågår fram till den 13 augusti.

Läs mer om utställningen här!

Marina Abramovic - The Cleaner på Moderna Museet i Stockholm

Europas första, stora retrospektiva utställning med Marina Abramovićs verk äger rum på Moderna Museet i vår. Abramović har varit verksam i över 40 år och är en av vår tids mest omtalade konstnärer. Genom åren har hon chockat, utmatat och berört många människor med sin konst. Utställningen innehåller mer än 120 verk i form av film, videoinstallationer, live performance, scenografier och fotografier där flera verk nu visas för första gången.

Marina Abramovic - The Cleaner pågår fram till den 21 maj.

Läs mer om utställningen här!

 

Urban Larsson - Lanskap, stilleben & porträtt på Sven Harrys Konstmuseum

Urban Larsson är den samtida konstnären som valt att vända ryggen till modernismen. Larsson skapar realistiska landskap, stilleben och porträtt enligt klassisk disciplin. I vår bjuder Sven Harrys Konstmuseum oss att ta del av Urban Larssons tekniskt avancerade och vackra verk.

Urban Larsson - Lanskap, stilleben & porträtt pågår fram till den 16 april.

Läs mer om utställningen här!

 

Annika Eriksson - The Social på Moderna Museet i Malmö

Utställningen The Social innefattar ljusskyltar, video, diabildsspel, dokumentation av performance samt skulptur av en av Sveriges internationellt mest uppburna konstnärer, Annika Eriksson. Återkommande i verken är förhållandet mellan framtiden och det förflutna, och upplevelsen av en cirkelrörelse i tiden. Annika Erikssons samhällsanalytiska verk behandlar mänskliga relationer och samspelet mellan människor och djur.

Annika Eriksson - The Social pågår fram till den 4 juni.

Läs mer om utställningen här!

 

Åker du utomlands i vår? Ta tillfället i akt att besöka några av Europas många fantastiska museer! Vi har här valt att lista tre unika konstupplevelser som är ett givet stopp om du befinner dig i Köpenhamn, London och Paris. 

 

William Kentridge - Thick Time på Louisiana

På andra sidan Öresund huserar hyllade Louisiana, där Skandinaviens första soloutställning med den sydafrikanska konstnären William Kentridge visas. I sina verk bearbetar Kentridge människans förtryck, flykt och drömmar med humor och empati. Kentridge har skapat en överväldigande utställning med installationer, rörlig bild, musik och skulptur.

William Kentridge - Thick Time pågår fram till den 18 juni.

Läs mer om utställningen här!

 

The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection på Tate Modern

I vår ställer Sir Elton John ut modernistiska verk från sin egen samling på Tate Modern i London. Utställningen består av porträtt av Matisse, Picasso och Breton tagna av Man Ray samt fotografier av bland andra Brassai, Imogen Cunningham och Lorothea Lange. Det här är ett unikt tillfälle att se en av världens mest storslagna privata fotografi-samlingar.

The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection pågår fram till den 21 maj.

Läs mer om utställningen här! 

 

Vermeer och genremåleriets mästare på Louvren

Kökspiga som häller upp mjölk av Vermeer. Foto: metmuseum.org Kökspiga som häller upp mjölk av Vermeer. Foto: metmuseum.org

Har du vägarna förbi Paris i vår ska du absolut göra ett stopp vid Louvrens utställning med verk av Vermeer och andra genremålare. Utställningen betonar Johannes Vermeers relation med andra målare verksamma under 1600-talet, såsom Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Jan Sten, Pieter de Hooch m. fl. Den dynamiska rivaliteten mellan de nederländska genremålarna utmanade Vermeer att tänja på sina gränser och utvecklas som stilistisk innovatör.

Vermeer och genremåleriets mästare pågår fram till den 22 maj.

Läs mer om utställningen här!