Den 6 december 1917 utropade sig Finland som självständig stat efter att det finska folket fört en lång kamp. I år, 2017, firas nationens 100-årsjubileum världen över och inte minst har nationens konst- och designhistoria uppmärksammats med sina skickliga konstnärer, flitiga hantverkare och innovativa formgivare.

Finlands historia kantas av ockupationer och krig i århundraden. Under 1200-talet blev landet en del av det svenska kungariket och förblev så fram till 1809 då stora delar av det finsktalande Sverige blev ryskt och det ryska Storfurstendömet Finland bildades. Under 1800-talet började en finsk nationalism att växa som grundade sig i de gemensamma kulturella traditionerna, folklore och inte minst språket inom det geografiska område som skulle komma att bli det moderna Finland.

Men motsättningarna var många i och med områdets olika ockupationsmakter och en självständighet var inte självklar. Efter att ha utropat sin självständighet utbröt ett inbördeskrig mellan den socialdemokratiska "röda" sidan med stöd från den bolsjevikiska regimen i Ryssland och den "vita" konservativa finländska senaten som stöttades av Tyskland och till viss del Sverige. Den vita sidan segrade.

När Finland blev självständigt påbörjades även en intern uppbyggnad av kulturellt och estetiskt kapital. Man la ny kraft på att skapa en identitet i konst, arkitektur och formgivning som gick i enlighet med nationens naturalistiska traditioner som influerats av både Sverige och Rysslands ockupationstider.

1880-talet var en guld-era för finländsk konst när nationalromantik dominerade. Akesli Gallen-Kallela och Albert Edelfelt är två av Finlands stora nationalromantiska mästare som än idag anses vara två av Finlands viktigaste konstnärer genom tiderna. De två konstnärerna träffades i Paris på 1880 talet och den 11 år äldre Edelfelt skulle komma att bli en stor influens för Gallen-Kallela.

Edelfeldt var den första finska konstnären att bli riktigt känd i den internationella konstvärlden. Hans tid i Paris var väldigt framgångsrik, på världsutställningen 1889 i Paris blev han tilldelad en guldmedalj och därefter fortsatte den internationella karriären. Hans verk bestod av flera portätt av kända människor och kungligheter och i Finland anses han vara fadern till den realistiska rörelsen.

Den 3 december i år slog en oljemålning av Albert Edelfelt ett finskt online-rekord då den såldes för 6 337 000 kronor. Baserad på konstnärens "Ett barns likfärd" skapades "Dopfärd" 1880 av Edelfelt. Enligt Stockholms Auktionsverk var det den amerikanske konstsamlaren Joseph Bulla som tyckte att det sorgliga motivet med en likfärd inte skulle gå att sälja och beställde istället motivet utan kista, en dopfärd, efter att ha sett några skisser Edelfelt gjort. Även Bukowskis sålde "Skeppsbyggare" från 1886 av Edelfelt på deras Important Winter Sale 605 Stockholm igår, den 5 december för 4 900 000 kronor.

Akseli Gallen-Kallelas verk anses väldigt viktiga för den finska nationalidentiteten och han är mest känd för sina illustrationer i det finsk-karelska nationaleposet Kalevala. Gallen-Kallelas nationalromantik fick även genomslag internationellt. År 1900 målade han fresker i den finska paviljongen på världsutställningen i Paris där hans politiska ideal och önskan om ett självständigt Finland gestaltades av huggormar prydda med den ryska kronan som avlägsnades från ett fält av Ilmarinen, en av huvudpersonerna i Kalevala. Gallen-Kallela fick i uppdrag av general Mannerheim att utforma flaggor, officiella utmärkelser och uniformer för det självständiga Finland efter att generalen fått reda på att Gallen-Kallela tillsammans med sin son stridit i det finska inbördeskriget.

Pekka Halonen, Elin Danielson-Gambogi och Helene Schjerfbeck är tre andra finska konstnärer som blivit högt eftertraktade världen över med sina landskapsmålningar, porträtt och stilleben i realistisk stil och som bidragit till den finska nationalidentiteten.

Krig och förödelse fortsatte när andra världskriget kom och Finland låg i krig med Sovjet Unionen under det så kallade Vinterkriget och Fortsättningskriget. Nationen lyckades försvara sig i det första kriget men förlorade Karelia och andra delar till Sovjet i Fortsättningskriget.

Efter andra världskrigets slut skulle Finland byggas upp som nation och under 1970-talet rådde en ekonomisk boom vilket ledde till att landet sedan dess haft bland de högsta BNP per capita i världen.

Inte bara har Finland att stoltsera med dessa konstnärer som var med och la grunden för det självständiga Finlands identitet, utan det finns ett stort antal internationellt erkända senare konstnärer, arkitekter och formgivare som fortsatt forma och utveckla den finska identiteten. Några av de mest framstående namnen som vi känner igen direkt är Alvar Aalto, Paavo Tynell, Ilmari Tapiovaara, Rut Bryk, Tapio Wirkkala, Eero Saarinen och Timo Sarpaneva.

Glasbruk, porslinsproducenter, möbelfabrikanter och designföretag som representerats av några av de här formgivarna och som tagit sig in i våra hem under 1900-talet är bland annat Iittala, Arabia, Marimekko och Artek.

Vi på Barnebys säger grattis till Finland som konst- och designnation och ser med höga förväntningar fram emot de århundraden av konstnärlig skicklighet och kreativitet vi har att vänta.

På Barnebys kan du hitta tusentals finska skatter på auktion dagligen.