Med inspiration från den nordiska naturen skapar det finska varumärket Lapponia smycken med skulpturala former. Lapponias grundare, skulptören och smyckesdesignern Björn Weckström, inspirerades av det finska Lapplands karga landskap och guldklimpar som hittades i floderna när han började skapa sina smycken. Än idag har naturen en stor betydelse för Lapponias formgivning.

Men Lapponia var långt ifrån först med att låta naturen stå modell för sina smycken. Under den viktorianska tiden i Storbritannien (1837-1901) var växter och djur populära och vanligt förekommande motiv i smyckesformgivningen. Och ofta hade varje blomma och djur sin egen symbolik. Att ge bort ett smycke med motiv av blommor och blad var exempelvis ett sätt att uttrycka kärlek och vänskap. Blommor som förgätmigej, penséer och rosor avbildades i guld och silver med diamanter och turkoser på både ringar, halsband, örhängen och broscher.

 

viktorianskblomma viktorianskblomma

Ring i guld med turkosa stenar och markasit, från mitten av den viktorianska tiden. Utropspris: 560 kronor.

Halsband med granater, tidig viktoriansk tid. Utropspris: 3400 kronor.

Ring i guld med pärlor, senviktoriansk tid. Utropspris: 790 kronor.

Storbritanniens dåvarande drottning Viktoria fick vid sin förlovning en ring med motiv av ett ormhuvud av sin blivande man Prins Albert. Smycken med ormdekorationer blev därefter vida efterfrågade, och ormen kom att symbolisera evig kärlek och visdom. Fåglar och insekter och även mytologiska djur såsom Gripen förekommer också som motiv på viktorianska smycken.

Art Nouveau, eller jugend, är kanske den stilinriktning som främst förknippas med blomdekor och naturalistisk ornamentik. Slingrande växter, stora blomblad och böljande vågor stod förebild för både smycken, arkitektur och konst.

Den norska silversmeden Aksel Holmsen (1873-1962) blev berömd för sina vackra emaljsmycken, som de här två vackra broscherna som fått formen av blommor.

aksel aksel

Brosch med blå emalj, Aksel Holmsen. Utropspris: 670 kronor.

Brosch med grön och gul emalj, Aksel Holmsen. Utropspris: 560 kronor.

Även danska Georg Jensen har hämtat mycket inspiration ifrån växtriket. Silverörhängena nedan föreställer stiliserade blad formade i en halvmåne, och slipsnålen har fått dekor av en blomma.

 

Alla föremål i artikeln finns på auktion i Fellows & Sons smyckesauktion den 13 mars. Här hittar du alla smycken i katalogen!