Pärlor är First Ladyns bästa vän

blog (16) blog (16)

Årtionden innan Jackie Kennedy (senare Onassis) blev USA:s första dam gjorde Coco Chanel pärlor till ett måste inom modet i Europa.

Den här livliga bilden på Jackies son John Kennedy Jr när han leker med sin mammas oäkta pärlhalsband, tagen i augusti 1962, fångar hela Jackies stil: enkel, elegant med en dramatisk touch. Landets första dam blev synonym med fuskpärlor när hon fick dem att se lika exklusiva och lyxiga ut som den äkta varan.

1996 samlade Sotheby's auktion av Jacqueline Kennedy Onassis ägodelar budgivare från hela världen - alla verkade vilja ha en liten bit av den legendariska Jackie O. Auktionen slutade efter fyra dagar på 34 miljoner dollar, varav pärlhalsbandet som Jackie bär på fotografiet klubbades för 211 500 dollar. Det är nog bara Jackie O som kan få pärlor för 65 dollar att nå sådana summor.

Smaragddrottningen

Elizabeth Taylor var den okrönta drottningen av smaragder. Hennes smyckesamling stod oöverträffad under 1900-talet och långt in på 2000-talet. 2011 såldes en del av Taylors samling hos Christie's i New York, med en total slutsumma på svindlande 100 miljoner pund.

blog (18) blog (18)

En av auktionens glittrande höjdpunkter var ett par örhängen med smaragder och diamanter från Bulgari, som Elizabeth Taylor fick i gåva av Richard Burton. Hon bar örhängena vid särskilda tillfällen, bland annat premiären för Lawrence av Arabien och vid välkomnandet av den brittiska drottningen i Washington 1976.

blog (1) blog (1)

Här bär Elizabeth en brosch med smaragder och diamanter i håret, även den tillverkad av Bulgari och en gåva från Burton.

blog (2) blog (2)

Elizabeth Taylors kärlek till smaragder var påtaglig och hon bar dem ofta i örhängen, broscher eller halsband. På bilden ovan bär hon ytterligare ett smaragdsmycke från Bulgari som hon fick av sin make 1958. Hon bar det till den gula brudklänning hon var klädd i när hon gifte sig med Burton 1964.

Den kallades Yellow

Legenden om The Tiffany Yellow Diamond har nästan blivit lika synonym med juveleraren som The Little Blue Box. Den gula diamanten tros ha hittats i Sydafrika 1877. Med sina 128.53 carat är det en av de största gula diamanter som någonsin hittats. Charles Tiffany köpte den för 18 000 dollar och fick den slipad i Paris av Tiffanys gemologist George Kunz till 82 fasetter.

blog (22) blog (22)

Smycket har troligtvis bara burits av två kvinnor: av en mrs. Sheldon Whitehouse vid en Tiffanybal 1957 och av Audrey Hepburn för fotograferingen till Frukost på Tiffanys 1961.