Imponerande tillväxt

Världens två ledande auktionshus ökade sin omsättning med 18% (Sotheby´s) respektive 17%(Christie´s) under 2014 och prisrekorden stod som spön i backen redan tidigt på året. Efterkrigstidens konst och det samtida segmentet ökad hela 34% jämfört med året innan.

Samtidigt har bägge husens verkställande direktörer mer eller mindre frivilligt lämnat sina tjänster, och trycket har aldrig varit större på ledningen att tjäna mer pengar och öka lönsamheten.

Den ökade närvaron på nätet är en stor del av förklaringen till framgångarna. Internationellt har man varit sen, långt efter Sverige, att ta till sig omvärldens "onlinebeteende" på allvar. När man väl öppnat dörren till den globala marknaden så kan konstateras att utvecklingen varit dramatisk.

Sothebys´s presenterar en ökning av köpare över nätet med närmare 25% samt 20% nya budgivare online under året. Samtidigt visar den brittiska branschorganisationen IMRG att Storbritannien under det gångna året nådde en historisk milstolpe då e-handeln ökade med 14% och för första gången omsatte 100 miljarder pund. E-handeln står för 24% av den totala detaljhandeln i landet, vilket indikerar ett tydligt beteendemönster hos såväl konsumenter som företag.

Viktigaste skyltfönstret

Med tanke på att vart fjärde pund spenderas på nätet så är det numera otänkbart för de flesta företag att inte ha ett skyltfönster på nätet. Idag är butikshyrorna på New Bond Street väl motiverat i varumärkesbyggande syfte om inte annat. Medan andra aktörer, även i auktionsbranschen, enbart fokuserar genom närvaro på nätet. I Sverige vet vi att 8 av 10 i åldern 16-25 börjar sitt köp, oavsett vad som ska inhandlas, på nätet. Vikten av att möta människors sök och köpbeteende samt att ha ett välfungerande skyltfönster är inte längre en fråga om, utan när.

Rekordår trots felbedömd marknad

Trots ett rekordstarkt 2014 finns fortfarande stor tillväxtmöjlighet hos en av världens mest eftersatta och mest konservativa branscher. Barnebys kan konstatera att andrahandsmarknaden för konst, design, antikviteter och samlarföremål såsom vin, veteranbilar och klockor är kraftigt underskattad. Branschen brukar uppskattas till 50 miljarder euro.

Den siffran tycks vara synnerligen lågt räknad. Barnebys kan nu presentera helt nya sensationella siffror från branschen. Bara utbudet hos de 510 auktionshus som är anslutna till Barnebys en dag i mitten på januari har ett samlat värde av 10 miljarder kronor, vilket ger en indikation på hur mycket marknaden egentligen är värd. Och det innan auktionssäsongen kommit igång på allvar.

Problemet är att siffrorna i de flesta rapporter från auktionsbranschen sedan många år endast omfattar Fine Art d v s de högre segmenten av kvalitetsföremål och konst i avsaknad av information.

Trenden håller i sig

Under förra året kunde vi läsa om en mängd nya rekord.

När det kommer till avdelningen smycken summerade Sotheby´s 2014 de högsta omsättningstalen någonsin för smyckeauktioner. För tredje året i rad.

Totalt sålde man 3 900 smycken under 2014 för 603 miljoner dollar vilket kan översättas till i runda slängar närmare 5 miljarder(!) vilket är rekord i auktionshusets historia. Drygt en fjärdedel av antalet försäljningar avgjordes online när 77 juveler nådde över 1 miljon dollar.

En annan kategori som tycks ha slagit alla tidigare rekord är marknaden för klockor. Det ökade intresset är något som Barnebys kan intyga, då en av våra mest eftersökta kategorier på samtliga sajter är just klockor, och då gärna armbandsur av olika slag, som till exempel Rolex, Omega och Patek Philippe.

Rysk kyla och indisk värme

Frågan är nu om det är möjligt för marknaden att hålla i sig år efter år. De flesta "förstår sig påare" ser ljust på auktionsåret 2015, om än med en viss försiktighet och avmattning inom synhåll, och pekar förutom på volymsegment och ökad närvaro på nätet även med nya tillväxtregioner såsom Indien, Mellanöstern, Nordafrika. USA med stärkt dollar, allmänt bättre ekonomisk situation och ökad efterfrågan på lyxprodukter som konst, design och antikviteter och rollen som kugge i världsmarknaden för auktioner tror man kommer bidra starkt till årets resultat. Trots Kinas växande över- och medelklassen är man något avvaktande. Kanske kommer en stärkt dollar och hårt regelverk begränsa intäkterna från superekonomin, liksom den oroliga situationen i Ryssland med omnejd är direkt avgörande för hur det kommer att gå för de ryska auktionerna. Min känsla säger mig att vi kommer se ett ganska radikalt jack i kurvan trots att de flesta av de tunga ryska och även Ukrainska köparna bor utanför Ryssland och Ukrainas gränser. Här handlar det främst om skiftat fokus, snarare än pengar.

Vi lär snart bli varse vart det barkar, om den extrema kurvan fortsätter uppåt eller om investerarna flyr fältet för andra mer attraktiva placeringar.

Utbudet är det åtminstone inget fel på. Det kan jag intyga efter att ha besökt de stora auktionshusen visningar i London i veckan som gick. Sotheby´s kommande auktioner är minst sagt ett styrkebesked. Åtminstone sett till utbud.