Henri de Toulouse-Lautrec föddes i staden Albi i södra Frankrike. Han växte upp med en allvarlig skelettsjukdom vilket gjorde att hans ben avstannade i växten redan som barn, något som skulle komma att ligga som en mörk skugga över hela Toulouse-Lautrecs liv. Hans dekadenta livsstil orsakade en alltför tidig död vid 36 års ålder, men trots det producerade han många storslagna verk inom måleri och grafik under sin livstid. Mest känd är han för affischerna han gjorde för kabaréernas högborg Moulin Rouge.

Visste du att...

1. Hela sitt vuxna liv bodde Toulouse-Lautrec i Paris och hans konst inspirerades av det vardagliga livet på stadens barer, restauranger och nöjesklubbar.

2. Toulouse-Lautrec var bosatt i stadsdelen Monte-Martre under tiden Moulin Rouge öppnade 1889, och fick då uppdraget att illustrera ett antal affischer åt kabarén, däribland med dansarna Jane Avril och Louise "La Goulue" Weber. Det var inte det mest prestigefulla arbetet för en konstnär, men dög väl åt Toulouse-Lautrec som fick en given plats hos många av Paris nattklubbar.

3. På grund av sin kortväxthet (142 cm) gjorde Toulouse-Lautrec ingen succé i sällskapslivet, vilket försatte honom i alkoholism. Cocktailen "Earthquake" är inspirerad av konstnären och innehåller till hälften absint, till hälften konjak. Han ska även ha gröpt ur sin promenadkäpp och fyllt den med sprit, för att ständigt ha alkohol till hands.

4. I Toulouse-Lautrecs födelsestad finns ett museum tillägnat hans verk, vilket hans mamma anordnade efter hans bortgång 1901. Toulouse-Lautrec Museum innehar den absolut största samlingen av hans verk.

 

Pågående auktioner med Henri de Toulouse-Lautrec hittar ni här!