Julio Romero de Torres (1874-1930) skapade med en blandning av realism och impressionism många enastående porträtt av kvinnor från olika sociala bakgrunder i Córdoba och Madrid, där han tillbringade större delen av sitt liv. Med mörka bakgrundsfärger, liderliga poser och oskarpa penseldrag fick kvinnoporträtten en mystisk atmosfär.

 

Ignacio Pinazo Camarlench (1849-1916) var en av de mest framstående impressionisterna från Valencia under 1800-talets slut och skapade många porträtt av samtida kvinnor.

Han var särskilt förtjust i mörka färger som svart, grå och brun. I Maja con abanico från 1892 ger hans snabba penseldrag, omväxlande varma och kalla toner i kombination med kvinnans genomträngande blick en otrolig intensitet till målningen.

José Cruz Herrera (1890-1972) var en spansk målare som främst skapade landskaps- och genremålningar, men är mest känd för sina stämningsfulla skildringar av vardagslivet i Marocko.

Kvinnorna i hans målningar porträtteras ofta med stor sensualitet, och med hjälp av snabba och energiska penseldrag och en enorm känsla för ljus gav Herrera porträtten ofta en tidlös känsla.

 

Gabriel Morcillo Raya (1887-1973) skapade landskapsmålningar och porträtt med starka influenser från Orienten. Lekfullheten, sensualiteten och färgerna är slående i Joven junto al Espejo som han målade under den första delen av sin karriär.

 

Edouardo Leon Garridos (1856 - 1949) impressionistiska stil får många att tänka på Edouard Manets verk. Garridos målningar är ofta tillägnade traditionella teman, bland annat porträtt av kvinnor i eleganta kläder under La Belle Epoque. Under sin livstid nådde han stora framgångar och ställde ut i Paris, London och München. Idag kan hans målningar ses på flera museum runt om i världen.

Alla verken i artikeln säljs på auktion hos Dúran Subastas.