Tre av auktionsvärldens giganter, Sotheby's, Christie's, och Phillips har de senaste veckorna annonserat det ena toppverket efter det andra inför deras stora auktioner som äger rum nu i maj. I deras kataloger hittar vi bland andra Brancusi, Twombly, Basquiat och Doig till ett gemensamt utropspris av hundratals miljoner kronor. Frågan är dock om inte Sotheby's kan stoltsera med det absoluta toppnumret av dem alla.

En tidig målning av Egon Schiele i art nouveaustil, som också var en av de senaste verken att komma in till vårens auktion med impressionistisk och modern konst. Konstverket målades 1909 och föreställer den mytologiska figuren, Danae, dränkt i guldmynt. Sotheby's beskriver målningen som Schieles "första mästerverk" och kom till när konstnären bara var 19 år gammal under Gustav Klimts inflytande. Verket har ett utropspris på mellan 30-40 miljoner dollar och ropas ut på Sotheby's auktion i New York den 16 maj.

Kudzanai Chiurai, Genesis [Je n’isi isi] XI (2016). Collection Fondation Louis Vuitton. © Kudzanai Chiurai. Courtesy of Goodman Gallery, Johannesburg. Kudzanai Chiurai, Genesis [Je n’isi isi] XI (2016). Collection Fondation Louis Vuitton. © Kudzanai Chiurai. Courtesy of Goodman Gallery, Johannesburg.
JEAN MICHEL-BASQUIAT, UNTITLED, 1982. Sotheby's JEAN MICHEL-BASQUIAT, UNTITLED, 1982. Sotheby's

En konstnär som satt nya prisrekord varje år är Jean Michel-Basquiat, och 2017 tycks inte bli något undantag. På Christie's auktion i fiol såldes verket Untitled (1982) för otroliga 57,3 miljoner dollar något som Sotheby's hoppas kunna bräcka på sin samtida auktion den 18 maj. Då ropas ännu ett mästerverk med samma namn ut, för hisnande 60 miljoner dollar. Om målningen inbringar ett nytt prisrekord har samtliga tre målningar i pristoppen av Basquiat målats år 1982. En tidpunkt då han ännu var tämligen okänd. Samma vecka auktionerar även Christie's ut en verk av Basquiat med ett uppskattat värde av 28 miljoner dollar. Målningen har fram tills nu funnits i ägo hos den kända konstsamlaren Steve Cohen.

Auguste Rodin 'Andromeda' Artcurial 30 maj 2017. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Auguste Rodin 'Andromeda' Artcurial 30 maj 2017. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

En sedan länge glömd marmorskulptur av Auguste Rodin ropas ut hos det franska auktionshuset Artcurial den 30 maj. Skulpturen förställer Andromeda och beställdes 1887 av en chilensk diplomat som blivit bekant med Rodin under tiden denne bodde i Paris. Året därpå, 1888, köptes skulpturen av den släkt som fram tills idag haft den i sin ägo. Under de 130 år som gått sedan skulpturen köptes är det ingen som vetat var den har befunnit sig. Det tog därför experterna nästan fyra år att säkerställa att skulpturen var autentisk och den har nu fått ett utropspris på 880,000 till 1,320,000 dollar. Den franska regeringen har dock förklarat att verket är en nationalklenod och förbjudit den att lämna Frankrike under de närmaste 30 månaderna.

[vimeo id="214677128"]

H.C. Andersen tillbringade hösten 1868 med att i avskildhet skriva, klippa och klistra. Resultatet blev en fantastisk illustrerad, 184-sidig resebok, som han gav till den lilla flickan Marie Henriques på ​​hennes tredje födelsedag år 1869. Nu finns denna bilderbok till försäljning hos Bruun Rasmussen den 30 maj. Andersen hade en unik berättartalang både vad det gäller text och bild. Genom åren gjorde han flera böcker till sina vänners barn men just denna, tillägnad lilla Marie, är en av de allra sista och kanske också en av de finaste han gjorde, eftersom hon var hans favorit bland alla barnen. Boken är den sista av sitt slag och har aldrig tidigare varit ute på auktion.

 

Det händer på auktionsmarknaden i Sverige i maj

Taggar