Edvard Munch anses vara Norges främsta konstnär genom tiderna och hans målning Skriet (1895) har gjorts i fler parafraser än vad som går att räkna. Munch verk har gjort honom till en konstnär av internationell betydelse och hans verk finns bland annat att beskåda på Tate Modern i London och Nationalgalleriet i Oslo.

 Visste du att...

1. Edvard Munch hade egentligen planer på att utbilda sig till arkitekt men han hoppade av utbildningen på Christiania Tekniske Skole efter ett år. Hans nya mål var att bli målare.

2. Inspiration till målningen Den sjuka flickan(Originaltitel Det syke barn, 1907) fann Munch i sin svårt sjuka syster Sophie som dog i tuberkulos. Originalmålningen finns att ses på Nationalgalleriet i Oslo.

3. När målningen Skriet(1863) år 2012 såldes för 120 miljoner dollar på Sotheby's New York, blev det den dyrast sålda målningen på auktion.

4. Av målningen Skriet, som finns i totalt fyra olika exemplar, har två stycken blivit stulna vid två helt skilda tillfällen. Första stölden skedde på Nationalgalleriet i Oslo år 1994 och andra stölden skedde på Munch Museum år 2004. Bägge verken lyckades efter mycket detektivarbete komma tillbaka och har kunnat restaureras till dess tidigare skick.

5. Edvard Munch kan tyckas spä på myten om den lidande konstnären med sina mycket expressionistiska och ofta melankoliska målningar. In på tidiga 1900-talet var Munch även tvungen att ta till professionell hjälp på grund av sina alkoholproblem och sin mentala ohälsa.

Se aktuella auktioner med Edvard Munch här!