William Hogarth är en brittisk 1700-talskonstnär som gjort sig känd för sina målningar och gravyrer med satiriska inslag. Hans förmåga att kombinera äldre och nyare tekniker, har bidragit till att han anses vara en av de mest originella konstnärerna för 1700-talet i England. Motiven var inte sällan kritiska avbildningar av samhällets olika klasskillnader och han fick snabbt ett rykte som konstnären vars konstverk alla talade om.

1. Det ska inte bara ha varit Hogarths motiv som tycks ha präglats av en humanitär baktanke. Hogarth var även aktiv som guvernör för två sjukhus. The Foundling Hospital var namnet på det ena och det fungerade som ett sjukhus och barnhem för utsatta och hemlösa barn. Tillsammans med sin fru ska Hogarth frivilligt hjälpt till att uppfostra barnen.

2. Hogarth ägde flera mopsar i livet och ska ha sagt att hunden påminde om honom själv. Hunden på bilden ska förövrigt ha gått under namnet Trump.

3. Under en kort vistelse i Frankrike efter det spända österrikiska tronföljdskriget, blev Hogarth arresterad och anklagad för att vara en engelsk spion. För att bevisa att han var konstnär och inte spion, ska han ha ritat några väldigt oförskämda karikatyrer på just fransmän.

4. Hogarth ska inte bara ha haft ett intresse för konst och humanitära frågor, han ska även ha tyckt om att festa till det. Som medlem i den slutna herrklubben "The Sublime Society of Beefsteaks" ska de ha träffats regelbundet och tillsammans ätit och druckit in på sena natten. På dessa möten ska de även ha burit blåa rockar med gravyren "Beef and liberty" på mässingsknapparna.

5. Konstnärens sommarhus i förorten Chiswick i västra London är helt öppet för allmänheten och mullbärsträdet som står beläget på framsidan av huset har funnits där ända sedan Hogarth och hans fru använde huset på 1700-talet.

Konst av William Hogarth finner ni på auktion här!