För någon som inte är så insatt, vad gör Hasselbladsstiftelsen?
Vi jobbar med att främja fotografi och naturvetenskap. På den fotografiska sidan delar vi ut Hasselbladpriset, som anses vara världens främsta pris i fotografi. Sedan 1989 driver vi Hasselblad Center, som är Sveriges äldsta utställningsplats för fotografi. Här visar vi t ex internationellt kända fotokonstnärer som aldrig visats i Sverige tidigare, eller svenska etablerade konstnärer som Annika von Hausswolff som visas just nu (pågår till 15 maj). Vi delar ut stipendier till unga fotografer och bedriver forskning om aktuella fotografiska frågor – vår sommarutställning WATCHED! handlar om övervakning som är en av vår tids största ämnen. Sen har vi också landets enda fotobibliotek. Det är full aktivitet här!

Vad gjorde Stan Douglas till årets pristagare?
Priset delas ut till personer som bidragit till att utveckla fotografiet som medium på olika sätt. Stan Douglas gör det bland annat genom att förena fotografi med rörlig bild, teater och historieberättande på spännande sätt. Han arbetar med iscensatta bilder som väver samman rätt komplexa narrativ och ofta handlar det om frågor kring postkolonialism, rasism och klass men också om foto- och filmhistoria. Det är ett mångbottnat konstnärskap.

Två anledningar att ta sig till Göteborg och Hasselbladsstiftelsen?
Våra fantastiska utställningar på Hasselblad Center så klart! Här kan man alltid se några av de mest intressanta, samtida fotokonstnärerna. Den 18 oktober öppnar Stan Douglas utställning, som blir den första solopresentationen av hans arbeten i Sverige. I höst installerar vi dessutom en permanent utställning med föremål från vårt historiska arkiv, som t ex kameran som använts under den första månlandningen och sedan donerats till Erna och Victor Hasselblad av Neil Armstrong och Buzz Aldrin. Det blir första gången vi visar den och andra unika objekt offentligt. Mycket spännande!

Dina tre favoritfotografer?
Jättesvår fråga. Jag har haft turen att jobba med flera av de vars arbeten jag verkligen uppskattar, däribland Tuija Lindström och Annika von Hausswolff. Det som intresserar mig är arbeten med ett socialt engagemang och andra konstnärer som utmärker sig inom den genren är Martha Rosler eller Carrie Mae Weems. En yngre fotokonstnär som jag tycker ska bli spännande att fortsätta följa är Taryn Simon. Vi visade hennes uppmärksammade serie An American Index of the Hidden and Unfamiliar på Hasselblad Center 2013.

Vilken konsthändelse i år ser du mest fram emot?
Stan Douglas utställning på Hasselblad Center som öppnar den 17 oktober och pågår till början av februari 2017.