Bröderna Ian och Lukas Lundins diamantbolag Luckra Diamonds hittade nyligen världens näst största diamant någonsin, i Botswana på hela 1 111 carat. Det var i förra veckan som företaget stolt skickade ut ett pressmedelande om att man hittat tre diamanter i Karowegruvan i Botswana. Lucara Diamond köpte gruvan så sent som förra året av världens största diamantproducent, de Beers, som troligtvis ångrar sig rejält idag. Värdet på de tre diamanterna överstiger en miljard kronor, och jag skulle tro att det är flera kinesiska kunder som utan problem skulle hala upp lädret för att få äga ädelstenen, med tanke på höstens rekordnoteringar för diamanter på auktion. Här hittar du diamanter på Barnebys just nu!

Den enda diamanten som varit större, som man känner till, är den mytomspunna Cullinandiamanten, även kallad  "Afrikas stjärna" på otroliga 3106,75 carat. Diamanten hittades 1905 av Frederick Wells, även om det var gruvans ägare Sir Thomas Cullinan som fick ge namn till den ärbara diamanten. "Afrikas stjärna" är fortfarande den största slipbara sten som hittats med vikten 3106,75 carat. Diamanten köptes 1907 av regeringen i Transvaal för 750 000 dollar som i sin tur gav den i födelsedagspresent till kung Edward VII av Storbritannien. Stenen delades i nio stora och 96 mindre diamanter.

Idag kröner "Afrikas stjärna" med sina närmare 600 carat den engelska drottningens spira, medan de "mindre" diamanterna är placerade i drottningens krona. Upphittaren Frederich Wells gick inte helt lottlös även om han bara fick en bråkdel av summan, närmare bestämt 17 000 dollar i dåtidens värde.

"Afrikas stjärna" har även inspirerat till spelet "Den försvunna diamanten" där historien om hur den transporterades från Afrika till London i England står nedskriven. Bevakningen var rigorös med all tänkbar säkerhet och inhyrda detektiver ombord som bevakade lådan när den skeppades med båt mot England. Samtidigt gick en vanlig man till postkontoret och skickade iväg ett rekommenderat litet paket frankerat med ett treshillings frimärke. Vilket förstås innehöll världens dyrbaraste sten.

Amsterdams främsta diamantslipare, bröderna Asscher, förberedde sedan klyvningen i ett halvår. Beräkningarna lyckades och det sägs att personen som avslutade sliparbetet svimmade av lättnad när arbetet var klart.

Förra veckans fynd fick inte bara bröderna Lundin att jubla, utan även börsen som såg till att Lucara Diamonds aktiekurs steg med närmare 35% på en dag. Frågan är vad upphittaren får den här gången?

Vem vet, kanske blir det, det egna auktionshuset som får äran att auktionera ut diamanterna?

Här kan du läsa tidigare blogginlägg om diamantrekorden på auktion!