Antika Rom har till stor del format dagens politik, konst, ingenjörsvetenskap, arkitektur, religion, språk och mycket mer. År 117 var imperiet som allra störst och innefattade då 20% av jordens befolkning.

Tidiga romerska nycklar gjordes med finess och förfining. En nyckel var en statussymbol som visade att man hade dyra ägodelar att skydda.

Romarna hade ett öga för design, vilket syns bland annat på det här knivskaftet i form av en hare som blir uppäten av en orm.

Idag har vi en bild av antika Grekland och Rom som imperier uppförda i vit marmor, men faktum är att antiken var en mycket färgglad tid då tempel och statyer var ofta målade i starka färger.

statues-apollo statues-apollo

De här två smyckena i brons har en yta som bär spår av ett mönster som var färgglatt en gång i tiden.

Genom att erhålla kunskap om sjukvård från grekerna, etruskerna, egyptierna och perserna kunde romarna utveckla en god medicinvetenskap. Valetudinaria var institutioner byggda hundra år innan vår tideräkning, som huserade vård för sjuka slavar, gladiatorer och soldater. Här är några medicinska verktyg som användes för att bota människor för tvåtusen år sedan.

Hängsmycken med fallossymboler användes av romerska soldater som symbol för styrka, makt och fertilitetsguden Priapus.

Trots de nästan tvåtusen åren som gått ser de här örhängena ut att vara tillverkade av en samtida guldsmed:

Romarna var mycket skickliga konstnärer, vilket deras vackra mynt bevisar. Varje mynt är ett konstverk i sig, och ger en bild av hur de olika kejsarna såg ut.