Personer från allmänheten var tillåtna att gå in i hissen samtidigt som de blev filmade när de gick in och därefter lämnade den. Projektet fick dock en oväntat vändning när en av personerna i hissen bad LaBeouf att slå honom i ansiktet med motiveringen; "-Jag är performancekonstnär, kan du hjälpa mig med slutförandet av min konstinstallation genom att slå mig i ansiktet?", varpå Shia LaBeouf svarar: "-Oh man - vill du att jag ska slå dig i ansiktet?"

LaBeouf var inte helt med på förslaget om att slå den för honom främmande mannen, som så småningom väljer att lämna hissen efter att LaBeouf sagt; "Jag vill inte slå dig hårt. Jag vill inte göra så mot dig. Jag har precis träffat dig".

[youtube id="FYw3VBnbq6w"]

Transformers-stjärnan har de senaste åren vänt ryggen åt Hollywood för mer okonventionella roller samt för att ägna mer tid till sina konstprojekt. Barnebys har här valt att lista sex performanceprojekt utförda av LaBeouf.

#IAMSORRY

I februari 2014 iscensatte LaBeouf sitt första projekt med titeln #IAMSORRY. Titeln var troligen inspirerad av hans kärlek för teknisk kommunikation, då skådespelaren har de tre prickar som uppstår på en iPhone när någon skriver ett meddelande, tatuerad på sin hand.

Under #IAMSORRY poserade han med en papperspåse över huvudet på Cohen Gallery i Los Angeles. Fans och konstentusiaster hade blivit inbjudna att träffa stjärnan, men projektet tog en mörk vändning då LaBeouf senare hävdade att han blivit sexuellt trakasserad av en kvinna under framförandet.

I am not famous anymore

Samma år skapade han uppmärksamhet i media då han valde att gå på premiären av Lars von Triers kontroversiella film Nymphomaniac med en papperspåse över huvudet med texten "I am not famous anymore." Innan premiären deltog dessutom LaBeouf i en presskonferens med skådespelarkollegorna Christian Slater och Uma Thurman där han på frågan om hans beslut att delta i en film med ett stort antal sexscener, svarade med ett något förbryllande uttalande; "-När måsarna följer trålaren är det för att de tror att sardiner kommer att kastas i havet. Tack så mycket."

#Metamarathon

I september 2014 sprang LaBeouf runt Amsterdam Stedelijk museum 144 gånger iklädd lila leggings. Inne i museet pågick samtidigt en "maratonkonferens" där Hendrik Folkerts, intendent på Stedelijk museet, berättade hur världen skulle ha uppfattats av barn på 1980-talet om de haft tillgång till sociala medier och levt med den kändiskultur som vi gör idag.

#ALLMYMOVIES

År 2015 satte sig LaBeouf i Angelika Film Center i Greenwich Village, New York för att titta på samtliga 27 filmer han medverkat i. Sittningen, som direktsändes, tog totalt 60 timmar då han såg filmerna från början till slut i omvänd kronologisk ordning.

Sia "Elastic Heart" musikvideo

[youtube id="KWZGAExj-es"]

År 2015 släppte sångerskan och låtskrivaren Sia musikvideon till sin singel "Elastic heart", som LaBeouf medverkar i. Videon, som utspelar sig i en bur, skulle illustrera två sidor av Sias personlighet men väckte upprörda känslor då somliga menade att videon gränsade mot pedofili eftersom LaBeouf och den tolv-åriga dansaren Maddie Ziegler utför en dans där de brottas med varandra. Sia bad senare om ursäkt till fans som blivit upprörda.

#TOUCHMYSOUL

I december 2015 medverkade LaBeouf tillsammans med konstnärerna Nastja Säde Rönkkö och Luke Turner i projektet #TOUCHMYSOUL. Projektet gick ut på att LaBeouf och de andra tog emot telefonsamtal från allmänheten genom att ställa frågan "Hur kan du beröra min själ?". Även detta direktsändes.

Nu återstår det att se vad 2016 bjuder på för projekt.