Hur kommer det sig att ditt uttryck blev fotografi och skulptur?

- För mig låg fotografi nära till hands och det var ett begripligt uttryck att börja arbeta konstnärligt med. Skulptur är det medium som ligger närmast kroppen (tre dimensioner) vilket gör det logiskt för mig att använda mig av.

Var finner du inspiration till dina verk?

- I upplevelser och från minnen.

Dina anhöriga har flera gånger kommit att porträtteras i din konst, varför?

- Jag är intresserad av livet självt. Familjen är en stor del av livet så det är naturligt för mig att arbeta med anhöriga.

Du bestämde dig relativt sent för att bli konstnär, hur kommer det sig?

- Efter en turbulent uppväxt så var det inte min första prioritet att arbeta med konst utan snarare att få en stabil tillvaro. Det var först i slutet av tjugoårsåldern som jag insåg att jag faktiskt kunde leva i och av konsten.

Sedan hur länge och varför bor du i New York?

- Jag flyttade hit sommaren 2014. Gillar verkligen New York och känner mig hemma här. Jag samarbetar även mycket med ett gjuteri up-state NY och det förenklar processen att min ateljé ligger nära gjuteriet.

Är det viktigt att som konstnär nå internationellt?

- Det bestämmer man ju själv, det beror på vad man har för mål. Vill man vara aktiv internationellt så är det väl viktigt. Det betyder inte att man som jag måste flytta utomlands, det finns många som är framgångsrika internationellt och som bor i Sverige.

 

Utställningen SWEDISH ART:NOW! pågår den 20 april - 6 juni på Sven-Harrys Konstmuseum.

Läs relaterade artiklar:

Stockholm Art Week för Gästbloggen

Vimmel från vernissagen av Swddish Art: Now!

Konstnyheter - Intervju med Emanuel Röhss

Konstnyheter - Intervju med Jim Thorell