Våga fråga!

Ålder, inte bara en siffra

Åldern får bland annat betydelse då ett föremål från 1600-talet "får" ha en vis del sprickor och stoft kvar från bränningen utan att det påverkar dess värde speciellt mycket medan ett porslinsföremål från 1700-talet förväntas ha en högre standard och där enbart mint condition gäller för en del köpare. Är kvalitén god kan även priserna på föremål från den republikanska tiden kring 1912 stiga högt.

Form & Mönster

För varje dynasti har formen kommit att förändras och utvecklas liksom dess motiv och det är därför bra att skaffa sig kunskap om dessa skillnader. Under Songdynastin 960-1279 var naturen en återkommande inspirationskälla med dekorativa former. En stor del av porslinet som tillverkades för export var under 1600-talet (den s.k. Mingdynastin) starkt influerat av arabvärlden sett till form och motivval.

Färg & Glasering

Inte sällan lät man i 1700-talets Sverige beställa mönster efter europeiska träsnitt och allians- och vapensköldar vilka tillverkades i det blå-vita porslinet.

Stämplar

Viktigast av allt

 

På 90-talet började kineserna alltmer köpa tillbaka porslinet och detta tog sen verklig fart i början av 2000-talet vilket är anledningen till de höga priserna. Förhoppningvis har vi inom kort nya rekord att se fram emot då Sotheby's håller auktion med orientaliskt porslin och konsthantverk den 10 juni följt av Uppsala Auktionskammares  auktion den 12 juni.

 

Kinesiskt porslin finns att hitta på auktion här!