Om det är något som vårens FASHION-kataloger bevisar är det att historien definitivt upprepar sig. Bukowskis och Stockholms Auktionsverk visar en rad designikoner och moderna klassiker som idag är lika aktuella som när de först skapades.

Modeauktion på Bukowskis. Foto: Bukowskis. Modeauktion på Bukowskis. Foto: Bukowskis.

Stockholms Auktionsverk upplaga blir den största Fashion någonsin med ca 900 föremål från legendariska designhus som Bottega Veneta, Chanel och Céline. Bukowskis är inte sämre –huset auktionerar ut en framstående samling vintage-sjalar från Hermès, hela 70 stycken. Barnebys har skannat modeveckorna och sammanställt en lista på 7 trender du borde satsa på i vår.

1. Lila

En av vårens absolut trendigaste färger är faktiskt lila. Allt från ljuv syren till rivig magenta. På vårens auktioner hittar du hela spektrat.

HERMÈS, axelbandsväska Trim II 38 cm i plommonlila Taurillon Clémence kalvskinn. Bild: Stockholms Auktionsverk HERMÈS, axelbandsväska Trim II 38 cm i plommonlila Taurillon Clémence kalvskinn. Bild: Stockholms Auktionsverk

Hermès har gjort fler väskor än Kelly och Birkin, bland annat denna mer avslappnade axelbandsväskan Trim II i plommonlila.

Även Bukowskis bjuder på lila pjäser, bland att Riessue, double flap mini bag. Väskan är gjord i lila kalvskinn och med spänne i silverfärgad metall.

För den som uppskattar exklusiv sömnadskonst återfinns denna kappa från Augusta Rodin. Kappan i lila och beige brokad är från tidigt 1900-tal med handtryckt foder.

BOTTEGA VENETA, korthållare i lila flätad nappa. Bild: Stockholms Auktionsverk BOTTEGA VENETA, korthållare i lila flätad nappa. Bild: Stockholms Auktionsverk

Men visst är det syren som är vårens egentliga stjärna. Känns det lite vågat för din smak? Börja med de mindre accessoarerna. Som till exempel denna korthållare från Bottega Veneta gjord i syrenfärgad, flätad nappa. Nappa är en slitstark och slätare typ av mocka.

2. Orange

Finns det någon gladare färg än orange? I vår kan du lämna höstens röda bakom dig och istället slå till på en apelsinorange färgbomb från Balenciaga eller ett mer diskret armband från Hermès så är du på helt rätt spår.

HERMÈS, handväska Kelly 32 cm i orange Epsom kalvskinn rigid med guldpläterat spänne och lås, handtag med tvinnad twilly i foulardsiden. Bild: Stockholms Auktionsverk HERMÈS, handväska Kelly 32 cm i orange Epsom kalvskinn rigid med guldpläterat spänne och lås, handtag med tvinnad twilly i foulardsiden. Bild: Stockholms Auktionsverk

Kellyväskan från Hermès är ju en riktig klassiker, här i en uppdaterad mjuk orange med handtaget virat i voulardsiden. En perfekt balans mellan damigt och kaxigt.

BALENCIAGA, handväska Giant Silver City i orange mjukt lammskinn med nitar och spännen i vitmetall. Bild: Stockholms Auktionsverk BALENCIAGA, handväska Giant Silver City i orange mjukt lammskinn med nitar och spännen i vitmetall. Bild: Stockholms Auktionsverk

Vill du ha något med lite mer riv? Balenciagas Giant City Bag i grällt orange är nog Fashions vårigaste väska, men också väskan med mest attityd i.

Modeintresserad? Läs vidare om Haute Couture här!

Den riktigt modiga kan lägga krut på både färg och material med denna pälskappa från Sonia Rykel, i orange fårskinn med hak-knäppning och huva.

3. Vita detaljer

Ju mindre slask desto mer sugna blir vi på vitt. Vill du satsa på helvitt eller bara några vita detaljer och accessoarer - Fashion på Stockholms Auktionsverk har båda delarna.

CÉLINE, handväska Trapeze large i nougatfärgat och vitt slätt skinn med lock i svart mocka. Bild: Stockholms Auktionsverk CÉLINE, handväska Trapeze large i nougatfärgat och vitt slätt skinn med lock i svart mocka. Bild: Stockholms Auktionsverk

Céline levererar stilsäkra väskor med rena linjer. Här kan du fynda Célines handväska Trapeze i svart mocka och nougatfärgat skinn med vita detaljer på sidorna.

CHANEL, solglasögon i vitt med quiltade skalmar med monogram i vitmetall och gråa linser. Bild: Stockholms Auktionsverk CHANEL, solglasögon i vitt med quiltade skalmar med monogram i vitmetall och gråa linser. Bild: Stockholms Auktionsverk

Chanels solglasögon med vita bågar och quiltade skalmar är ett utmärkt exempel på en uppdaterad klassiker. De stora chanel-monogrammen kommer definitivt imponera på uteserveringarna i vår.

4. Trenchcoaten

Termometern tickar stadigt uppåt och det är dags att damma av trenchcoaten. Trenchcoaten är alltid lika aktuell. Oavsett om du är sugen på en uppdaterad variant eller den mer klassiska modellen bör du investera i god kvalitet. För trenchen kommer du använda år efter år.

BURBERRY, fodrad trenchcoat. Bild: Stockholms Auktionsverk BURBERRY, fodrad trenchcoat. Bild: Stockholms Auktionsverk

När det kommer till trenchcoats är Burberry nära ikoniska. Som tur är har både Stockholms och Bukowskis ett helt gäng trenchcoats från Burberry i varierande längder och modeller. Vi gillar denna något längre variant!

Den som gillar kortare modeller har också flera trenchcoats att välja mellan.

5. Örhängen

Det finns inget enklare sätt att festa till utstyrseln än med ett par maffiga örhängen. Fram med det tunga artilleriet, här ska man inte fega! Det ska vara stort, tungt och färgglatt. Tänk Edie Sedgwick cirka 1965 så är du på rätt spår.

CHRISTIAN LACROIX, clips i guldfärgat trä med asymetriska speglar, längd 13 cm. Bild: Stockholms Auktionsverk CHRISTIAN LACROIX, clips i guldfärgat trä med asymetriska speglar, längd 13 cm. Bild: Stockholms Auktionsverk

Dessa extravaganta clips från Christian Lacroix i guldfärgat trä och asymmetriska speglar är inte direkt blygsamma. Med sina 13 centimeter är det ett par riktiga statementörhängen.

MERCEDES ROBIROSA, clips i gulmetall med vita droppformade imiterade pärlor, längd 6 cm. Bild: Stockholms Auktionsverk MERCEDES ROBIROSA, clips i gulmetall med vita droppformade imiterade pärlor, längd 6 cm. Bild: Stockholms Auktionsverk

Pärlor kommer funkar alltid. Barnebys rekommenderar dessa uppdaterade clips i guldmetall med droppformade imiterade pärlor från Mercedes Robirosa.

Lara Bohinc har skapat dessa hängande gulddrömmar.

6. Scarfen

Scarfen behöver inte vara damig. Knyt den om halsen, i håret eller runt väskhandtaget. Välj gärna en i färg!

HERMÈS, sjal “Grr”, designad av Alice Shirley för Hermès, i cashmere- och sidenblandning, 100 x 100 cm. Bild: Stockholms Auktionsverk HERMÈS, sjal “Grr”, designad av Alice Shirley för Hermès, i cashmere- och sidenblandning, 100 x 100 cm. Bild: Stockholms Auktionsverk

Hermès är lika välkända för sina scarfs som sina orangea askar. Trots virrvarret av färger, mönster och motiv är det svårt att misslyckas i ditt val. Men för att göra saken lite enklare har vi valt ut våra favoriter från katalogerna.

Pistagegrönt talar om evig vår. Den här sidenscarfen från Hermès designades av Caty Latham år 1978 och påminner oss om Askungens pumpvagn.

Skira blommönster vittnar också om vår – med denna scarf formgiven av Anne Gavarani år 1960 kan du inte misslyckas.

7. Plast

Ja, detta kanske inte är den mest miljövänliga trenden. Perfekt då att köpa redan använt via Barnebys på Bukowskis och Stockholms Auktionsverk. Där kan du till exempel hitta denna HermèsKelly Vinyli PVC med vita stickningar och tryckt text. Väskan skapades i samband med en utställning i Japan 1997.

Hermès handväska Kelly Vinyl i PVC. Bild: Stockholms Auktionsverk
Hermès handväska Kelly Vinyl i PVC. Bild: Stockholms Auktionsverk

Är du ute efter något lite mer praktiskt? Lägg ett bud på Chanels ikoniska gummistövlar istället och var riktigt chic i vårregnet.

Vårtrender åsido. Stockholms Auktionsverks och Bukowskis respektive fashionauktioner bjuder på en hel del dyrgripar. Dessa köp ska man inte basera på impulser eller säsongens trender. Men det bästa med att köpa ett plagg, en väska eller en accessoar via Fashion är att du investerar i god kvalitet och tradition. Vi garanterar att du kommer kunna, och vilja, använda din Célineväska eller din Hermèsscarf år efter år.

Här hittar du hela Barnebys utbud av fashion och vintage!