Priserna på afrikansk samtidskonst har ökat drastiskt de senaste åren, men även äldre afrikanska verk slutar numera på höga summor. Intresset för afrikansk konst stiger i och med konstvärldens globalisering och kontinentens ekonomiska tillväxt.

picasso-in-his-studio-post-colonial-thoughts picasso-in-his-studio-post-colonial-thoughts

Under tidigt 1900-tal hade afrikansk konst stort inflytande över europeisk konst. Pablo Picasso och Henri Matisse blandade influenser från afrikanska verk med post-impressionistiska måleritekniker. Avantgarde-konstnärerna och deras umgängen var tidiga med att se det estetiska värdet i afrikansk konst och de var därför bland de första i Europa att samla på dessa verk. Det var afrikansk konst som enligt Picasso hjälpte honom att förstå sitt syfte som konstnär, under sin så kallade  ‘afrikanska period’ mellan 1906 och 1909.

Nedan har vi plockat ut sju afrikanska konsthantverk från tre olika länder att beundra och bjuda på.

Elfenbenskusten

Den här vackra träskulpturen kommer ifrån Baulefolket, som med olika tekniker skapar traditionell konst vars träskulpturer är särskilt utmärkande.

Gourofolket är kända för sina trämasker, som masken här nedan, och har en lång historia av ritualer där maskerna är av stor vikt.

Kongo-Kinshasa

Bantufolket Luba (eller baluba) har ett välutvecklat jordbruk, som till största delen sköts av kvinnorna. Männen i stammen ägnar sig istället främst åt konsthantverk, som karakteriseras av en rikt varierad konstnärlig form med snidade skulpturer i trä.

Chokwefolkets hantverk består bland annat av korgar, keramik, skulpturer och nyttoföremål. Skulpturerna är ofta inspirerade av Chokwefolkets mytologi och sagor.

image_147181 image_147181

Mali

En Chiwara är ett föremål som används vid ritualer hos Bambarafolket i Mali. Bambara är berömda för sin rikliga konstnärliga produktion, framförallt sina träskulpturer utformade som gaseller och antiloper, som används som toppstycke på dansdräkter.

image_147700 image_147700

Chiwaramask i form av antilop, Mail, omkring år 1900.

Alla föremål i artikeln finns på auktion hos Duran Subastas, som har flera vackra afrikanska masker och skulpturer ute till försäljning.

Här hittar du hela katalogen!