"I want my work to be accessible to people" sa Jeff Koons inför lanseringen av hans samarbete med H&M 2014. Koons lät då designa en väska med motiv av hans klassiska ballonghund, som såldes i limiterad upplaga för en femhundralapp i några utvalda Hennes & Mauritz-butiker. Snart steg dock priserna väsentligt på E-bay.

 

[youtube id="TgIi-g5vNK8"]

Under 2013 inledde performancekonstnären Marina Abramovic ett samarbete med hip hop-ikonen Jay Z. Artisten spelade in musikvideon till sin låt "Picasso baby", i vilken han namndroppar konstnärer som Jeff Koons, Andy Warhol och Jean-Michel Basquiat, på Pace Gallery i New York och Abramovic medverkande i videon under villkoret att Jay Z skulle hjälpa henne att finansiera ett nytt konstcenter. Trots att de båda råkade i luven på varandra kort därefter, tycks de nu ha blivit sams efter att det hela uppdagades ha varit ett missförstånd och kanske kan vi hoppas på ännu fler samarbeten framöver.

 

En konstnär som gärna gör samarbeten med stora varumärken är den japanska konstnären Takashi Murakami. Konstnären har bland annat designat skidkorten i snöparadiset Aspen, en Louis Vuitton-väska och tyget till en limiterad upplaga av Skate-skon Vans, det senare vilket han kommenterade så här:

"For me, there are no other shoes that are so comfortably wearable that let me focus on producing my artwork. I also feel extremely strong empathy for Vans' brand concept and creative stance"

 

Damien Hirst har liksom Jeff Koons och Takashi Murakami också samarbetat med olika modemärken. 2013 lät han göra en limiterad upplaga med scarfs åt Alexander McQueen. Hirst lät designa sina scarfs med fjärilar, spindlar och andra insekter, vilka bildade ett geometriskt mönster i form av en dödskalle som blivit synonymt med McQueen. Hirst har även samarbetat med jeansmärket Levis, för vilka han lät göra åtta par jeans som prissattes till närmare 230,000 kronor styck.

 

En av 2013/2014 mest uppmärksammade konstnärer var Hilma af Klint, som syntes i utställningar på såväl Moderna Museet som Louisiana. Konstnärinnans verk syntes dessutom i det svenska klädmärket Acnes kollektion för 2014. Acnes designchef Jonny Johansson kommenterade samarbetet med Hilma af Klints stiftelse såhär; "Det är en stor ära att göra denna kollektion baserad på några av hennes viktigaste verk".

 

Ett av de senaste konstnärssamarbeten vi fått ta del av YBA-konstnären Tracey Emins smyckekollektion vid namn "I Promise to Love You" tillsammans med smyckedesignern Stephen Webster. Kollektionen lanserades nu i februari och består av manschettknappar, halsband och armband, vilka tar sig formen av Emins ikoniska neonverk med meningar som "Promise to Love You", "With You I Breathe", "Love" och "More Passion".

 

Street art-konstnären Shepard Fairey har gjort flera samarbeten ihop med en av USA:s främsta producenter och Dj:s Z-Trip, däribland en rad shower år 2008 i syfte att stötta Obama. Samma år lät han även göra en poster föreställande Obama själv och orden "Hope" samt "Change". Det var ursprungligen inte ett samarbete med Obamas presidentkandidatur men det dröjde inte länge innan de gav sitt godkännande och kort därefter var det en av kampanjens mest framstående symboler.

 

FLER LISTOR FRÅN BARNEBYS

6 dyrast sålda fotografierna på auktion

Barnebys listar konstsveriges 51 mäktigaste

10 största konstsamlarna världen över

10 dyraste kvinnliga konstnärerna på auktion

10 dyraste manliga konstnärerna på auktion

9 kändisföremål vi sett på auktion

8 händelser som skakade om auktionsvärlden

Taggar