Dora Budor

Dora Budor, ursprungligen från Kroatien, bor och är verksam i New York. Som barnbarn till en av de allra första kvinnliga tv-regissörerna har hennes konst kommit att influeras av den tid hon spenderat i filmvärlden. Budor samlar på filmprylar som hon hittat på auktion, vilka hon använder till sina skulpturer, däribland kan nämnas en bröstprotes som robotversionen av Bruce Willis hade på sig i filmen Surrogates från 2009. Budor har även använt sig av rekvisita och scenografi från den ikoniska filmen Hungerspelen i sitt verk Action Paintings, vilket belönade henne med priset Rema Hort Mann Foundation New York Emerging Artist Grant år 2014.

Under 2015 visades dels en soloutställning med Budor på New Galerie i Paris, dels höll hon sin första institutionella soloutställning på Swiss Institute, i vilken hon använt sig av rekvisita från ikoniska 1990-talsfilmer så som Batman Returns.

 

Cornelia Baltes

Tyskfödda Cornelia Baltes fördelar sin tid mellan London och Berlin. Hennes lekfulla och färgglada canvasdukar visas på okonventionella sätt, till exempel på hjul som i hennes utställning Turner år 2015, på Sunderlands Northern Gallery for Contemporary Art.

År 2016 ser lovande ut för konstnären och redan nu i januari håller hon sin andra soloutställning på galleri Limoncello i London.

 

Kapwani Kiwanga

Kanadensiska Kapwani Kiwanga, som bor och är verksam i Paris, är det kreativa sinnet bakom United States of Africa Space Agency och Afrogalactica-triologin. Förvirrad? Då har hon gjort ett bra jobb. Kiwangas verk har som mål att beskriva en afro-futuristisk verklighet som suddar ut gränserna mellan sanning och fiktion.

Verket Afrogalactica visades på Tate Modern under 2014. År 2015 visades även konstnärens verk på 1:54 Contemporary African Art Fair i London, FIAC i Paris och på Berlins Tanja Wagner Galerie. Stora saker väntas hända för konstnären i år, då hon bland annat kommer att ha en soloutställning på Frankrikes La Ferme du Buisson och Le Granit.

[vimeo id="41449171"]

 

Guan Xiao

Den kinesiske konstnären Guan Xiao höll sin första soloutställning på Pekings Magician Space under 2013. Sedan dess har hennes mönstrade verk och skulpturer blivit väl mottagna i konstvärlden. Hennes sommarutställning From a Poem to the Sunset år 2015 på Daimler Contemporary i Berlin var en succé.

 

Christian Hans Albert Hoosen

Berlinbaserade Christian Hans Albert Hoosen har snabbt kommit att bli känd för sitt starka expressionistiska bildspråk och hans mångfacetterade verk har en charmig kaotiskt kvalitet. Han utforskar delade upplevelser och mänsklighetens villkor med hjälp av färg för att skapa symbolism. År 2013 och 2014 ställde Hoosen ut på Feinkunst Krüger och Kunstverein Hamburg.

 

Marcel Eichner

Marcel Eichner är ännu en konstnär från Berlin och hans något kusliga målningar bör man hålla utkik efter under 2016. Hans konst innefattar både den tradition av analytiskt tänkande som fanns på 1900-talets europeiska konstscen likväl som Jackson Pollocks uttryck för det undermedvetna. År 2013 ställde Eichner ut på New Yorks McKee Gallery och han har årligen under de senaste fem åren haft utställningar på CFA Berlin.

 

Ala Ebteker

USA-baserade konstnären Ala Ebteker har snabbt börjat etablera sitt namn i konstvärlden på grund av sina verk som blandar historia och myter från hans persiska rötter tillsammans med vetenskap och popkultur. Förra året hade konstnären en soloutställning vid namn Nowheresville 'nä-kōja,-abäd på The Third Line i Dubai. Ebtekers grafiska mönster har därutöver setts pryda sneakers.