René Magritte föddes i belgiska Lessines 1898. Han är idag en av världens mest framstående konstnärer inom surrealismen och hans verk kännetecknas av färgstarka och tankeväckande bilder. Bland hans mest kända verk återfinns ofta män iförda plommonstop. René Magritte må ha varit en av 1900-talets främsta konstnärer, men visste du att...

1. Magritte blev inte allmänt erkänd förrän efter andra världskriget i samband med en retrospektiv utställning 1965 på Museum of Modern Art i New York, samt efterföljande utställningar i London och Paris. Dessa utställningar bekräftade bilden av Magritte som en av de mest betydelsefulla surrealistiska konstnärerna.

2. Magritte  beskrev själv sina målningar med orden: – Mina målningar är bilder som inte döljer något. De är mystiska och när man ser mina verk kan man fråga sig något så enkelt som 'Vad betyder de?' De betyder ingenting, för mystik betyder ingenting.

3. Åren 1916-1918 studerade Magritte på skolan Academie des Beaux-Art i Bryssel, men hoppade av och skyllde på att det var "slöseri med tid".

4. 1922 gifte sig Magritte med en kvinna vid namn Georgette Berger och arbetade under samma tid på en tapetfabrik där han målade kålrosor på tapeter. Kort därefter ska han ha upptäckt realismen och släppte ett av sina första verk The Lost Jockey (Le jockey perdu).

5. 1926 fick han arbeta med måleri på heltid då ett galleri anställde honom. Under tiden bodde Magritte i Paris där han blev vän med bland andra André Breton, varpå intresset för surrealism ökade. 1929 stängde galleriet och Magritte tvingades flytta tillbaka till Bryssel där han startade ett reklamföretag tillsammans med sin bror.

6. Under andra världskriget intogs Belgien och Magritte, som bodde i Bryssel började måla mer färgglatt som en motreaktion till den isolation och ensamhet han kände. Perioden kallas för Magrittes "Renoir-period".

7. I Bryssel på gatan rue d'Esseghem i en lägenhet på 50 kvadratmeter på bottenvåningen bodde Magritte och hustrun Georgette tillsammans i 25 år. Idag är lägenheten ett privatmuseum, med paret Magrittes levnadsmiljö nästan helt rekonstruerad med autentiska möbler och ägodelar.

Hitta pågående auktioner med verk av René Magritte här!