Det fina med NYC (okej, en av miljoner bra grejer...) är att den konstintresserade hittar konst lite överallt. Jämte de självklara institutionerna (MoMA, Guggenheim och numera även the Whitney) finns även balla New Museum på Bowery och MoMAs balla lillasyster; filialen PS1 i Queens. Gallerierna är galet många till antalet och för den som vill sippa gratisvin finns det alltid någon vernissage att pricka in. Igår skrev vi om några av de bästa galleriutställningarna som pågår just nu i NYC varav de flesta ligger i Chelsea. Flera av världens mest renommerade gallerier såsom Hauser & Wirth, David Zwirner och Marianne Boesky finns representerade i klustret på parallellgatorna mellan 19:e och 28:e.

Gallerier finns det dock även gott om i Brooklyn, bland annat the Journal Gallery som vi skrev om tidigare, och i Lower East Side (LES) som är ett annat viktigt gallerikluster. Om "namngallerierna" finns i Chelsea, inkvarterar LES flera balla uppstickargallerier såsom Joe Sheftel Gallery och Lisa Cooley. Här finns även ett par riktigt tunga spelare som Lehmann Maupin och Salon 94 (där svenske Anton Alvarez nyligen ställdes ut med en separatutställning!). Att strosa omkring på parallellgatorna med namn som Eldridge, Ludlow och Norfolk är lite av en upplevelse i sig.  Flera av gallerierna ligger nämligen lite dolt mitt bland asiatiska butiker och restauranger och är inte lika uppenbara som dem i Chelsea. Här finns det även en liten chans att de notoriskt stressade galleriassistenterna klämmer ur sig ett litet hej till skillnad från kollegorna på andra sidan stan som knappt bemödar sig att titta upp... Lite mer avslappnat med andra ord. Under vårt besök förra veckan - och vad som möjligen kan ha varit den varmaste dagen under hela vistelsen - gav vi oss ut på en liten LES-runda.

på 201 Chrystie Street ligger Lehmann Maupins downtown space (finns även ett i Chelsea) som för stunden visar en separatutställning med Tony Oursler. Lehmann Maupin har ett väldigt intressant program med konstnärer som Tracey Emin, Erwin Wurm, Catherine Opie, Kader Attia, svenska Klara Kristalova och Juergen Teller (som vi skrivit om tidigare på bloggen på Barnebys.com).

Lite längre bort, på 301 Broome Street, inklämt mellan asiatiska inrättningar, ligger det relativt unga Simon Preston Gallery som kan tillskriva sig deltagande i nästan samtliga stora konstmässor som Art Basel Hong Kong och båda upplagorna av Frieze (London och New York). Under vårt besök visades en serie fina målningar av den belgiska konstnären Caragh Turing som finns representerad i bland annat Tates samling (verket förvärvades på Frieze London apropå konstmässor).

Ett stenkast bort, på 291 Grand Street, ligger både Nathalie Karg Gallery och ett av Gavin Brown's Enterprise två spaces. På Nathalie Karg, som har ett stort och väldigt loftlikt space, visas just nu en tematisk grupputställning på temat text och röd med det fyndiga namnet RE(a)D. I utställningen medverkar bland annat Kay Rosen, Ed Ruscha, Lawrenece Weiner och Jamie Lee Byars. Hos grannen på våningen nedan visas en separatutställning med mångsysslaren Spencer Sweeney (tidigare trummis i artsty electro downtown-bandet Gang Gang Dance).

Anekdot från GBE:

Galleriassitent: I'm so sorry, I know this will sound desperate, but would you please help me?

Jag: Oh, sure...

Galleriassistent: Can you help me with this (pekar på sin Iphone)? I've tried everything and it's totally stuck...

...

CdP vs galleriassistent: 1- 0

På närliggande 88 Eldridge Street, längst upp i byggnaden, ligger superballa Sophie Mörners (som vi skrivit om här och här) galleri Company. Sophie har tidigare ställt ut Cajsa von Zeipel (