Konstprojektet, Imagine a World in Peace, går ut på att välkända personer inom bland annat musik, sport och konst som till exempel Paul McCartney, Yoko Ono, Muhammed Ali och Håkan Hellström omtolkar The Knotted Gun. Resultatet har blivit en lång rad handmålade revolvrar. Senaste tolkningen står den svenska modedesignern Jonny Johansson från Acne Studios för. Skulpturen har fått titeln Acne For Peace.

– Min tanke med designen Acne For Peace är att återspegla den färgvärld där jag tycker att vi alla ska känna oss hemma. För vem kan inte stå bakom Non-Violence? Det borde vara en självklarhet, men ändå är det något som måste understrykas och därför kändes det viktigt för mig att göra skulpturen, säger Jonny Johansson, Creative Director, Acne Studios.

acne knotted gun acne knotted gun

Skulpturen The Knotted Gun skapades ursprungligen av en annan svensk, nämligen konstnären Carl Fredrik Reuterswärd i åminne av vännen John Lennon som blev skjuten till döds utanför sitt hem i New York år 1980. Reuterswärd var skulptör och målare och utbildade sig bland annat för Fernand Legér i Paris på 1950-talet. The Knotted Gun, för vilken han kanske är mest känd, finns dels att se utanför FN-byggnaden i New York men även på platser i Berlin, Stockholm, Göteborg, Caen och Kirchberg.

reuterswärd reuterswärd

Bakom projektet står den internationella organisationen The Non-Violence Project Foundation som sedan år 1993 arbetar för konkret icke-våldsutbildning. Carl Fredrik Reuterswärd gav välgörenhetsorganisationen fulla rättigheter att använda skulpturen som sitt varumärke i deras arbete för social utveckling och fred i världen.

– Att sammankoppla Jonny Johanssons kreativa passion med ett projekt som jobbar för fred känns otroligt viktigt och inspirerande. Vi ser fram emot årets kommande designsatsningar och att med dessa fortsätta påminna om att konflikter kan förstås och lösas utan våld, säger Blaise Oberson, CEO, Non-Violence Project Foundation.

Acne For Peace hittar du på Non-Violence Art Projects webbshop. Priset ligger på 4 500 sek och skulpturen säljs i en limiterad upplaga. En del av vinsten går direkt till The Non-Violence Projects arbete.