Nu är det juletider på Barnebys! För att fira den stundande högtiden kommer Barnebys att varje söndag i december fram till jul berätta om fyra av våra favoritjulberättelser i en liten adventskalender. Och självklart gömmer det sig ett pris bakom varje lucka!

Jenny Nyström, Tomte med julklappar, akvarell. Såldes på Stockholms Auktionsverk 2012 för 95 000 kronor. Jenny Nyström, Tomte med julklappar, akvarell. Såldes på Stockholms Auktionsverk 2012 för 95 000 kronor.

Midvinternattens köld är hård,

stjärnorna gnistra och glimma.

Alla sova i enslig gård

djupt under midnattstimma.

Månen vandrar sin tysta ban,

snön lyser vit på fur och gran,

snön lyser vit på taken.

Endast tomten är vaken. – ur Viktor Rydbergs Tomten.

En av de svenska med julen mest förknippade texterna är Viktor Rydbergs klassiska dikt Tomten, som tillsammans med Jenny Nyströms illustrationer har format idén om den svenska jultomten. Men visste du att när Rydberg skrev dikten år 1881 var det inte jultomten han hade i åtanke?

Viktor Rydberg

Viktor Rydberg föddes år 1828 i Jönköping. Hans mamma, som varit den sammanhållande kraften i familjen dog ung och som resultat splittrades familjen.

Den unge Rydberg hade begränsade medel och var tvungen att avsluta sin skolgång mycket tidigt - han tog aldrig någon examen, men var mycket intresserad av både skönlitteratur och poesi, och han blev publicerad i Jönköpingsbladet redan som tjugoåring.

Viktor Rydberg 1876. Bild via Wikimedia Commons. Viktor Rydberg 1876. Bild via Wikimedia Commons.

Trots att Rydberg författarskap redan inledningsvis var lyriskt, som i hans uppskattade berättelse om Singoalla (1857) dröjde det till år 1882, när Rydberg var i femtioårsåldern innan hans första diktsamling publicerades. I samlingen, som fick namnet Dikter samsades

romantiska teman med frågor om frihet med rötter i filosofin. Rydberg skrev om både religion och mytologi, vilka var uppskattade teman under det sena 1800-talet.

Tomten i Göteborg

Viktor Rydberg var ingen främling inför julsagor. Tvärtom hade hans Lille Viggs Äfventyr rönt stor framgång när den publicerades i Ny Illustrerad Tidning år 1871.

Lille Viggs äfventyr på Julafton, faksimil Rundqvist Boktryckeri år 1972. Bild via Rundqvist Boktryckeri Lille Viggs äfventyr på Julafton, faksimil Rundqvist Boktryckeri år 1972. Bild via Rundqvist Boktryckeri

Under mitten av 1800-talet bodde Rydberg i Göteborg, där han arbetade på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Författaren brukade promenera i Slottsskogen och en dag hade han sällskap av sin redaktör S.A. Hedlund. Idén till Tomten kom till Rydberg som en blixt från klar himmel och han bad Hedlund att stanna. Efter att ha placerat ett papper på Hedlunds rygg ska Rydberg ha formulerat diktens samtliga strofer i ett enda svep.

lille-viggs_rundqvists-tomte-m-hc3a4star lille-viggs_rundqvists-tomte-m-hc3a4star

Faktum är att trots att dikten idag är starkt förknippad med julen var det inte den rödklädde, gladlynte tomten Rydberg hade i åtanke när han författade dikten. Det var istället gårdstomten, det mytologiska väsen i nordisk folktro som med hjälp av övernaturliga krafter skyddade gårdar och hem som åsyftades. Kopplingen till julen uppstod i och med Jenny Nyströms illustrationer.

Jenny Nyström - en ung illustratör

Dikten publicerades år 1881 i Ny Illustrerad Tidning. Vid den här tidpunkten hade Jenny Nyström, som tidigare gjort diverse frilansjobb anställts på tidningen. Nyström och Rydberg hade samarbetat förr – Som 17-åring hade Nyström illustrerat Lille Viggs Äfventyr och fick uppdraget att göra detsamma för Tomten.

Mer om Jenny Nyström hittar du här.

Den här gången bad Rydberg henne om en tomte med ett lite mildare utseende än det julvätten i Lille Viggs Äfventyr hade haft, och Nyström bestämde sig för att använda sin egen pappa som förlaga.

Jenny Nyström, Tomte matar häst i stall, utförd cirka 1945. Såldes hos Bukowskis 2010 för 55 000 kronor. Bild från Bukowskis. Jenny Nyström, Tomte matar häst i stall, utförd cirka 1945. Såldes hos Bukowskis 2010 för 55 000 kronor. Bild från Bukowskis.

Tomten skulle visa sig viktig av flera skäl – som del av Viktor Rydbergs enastående författarskap bidrog Tomten till författarens popularitet och så småningom utnämndes Ryberg till professor i kulturhistoria. För Jenny Nyströms del innebar tomteillustrationerna mycket för hennes karriär och med tiden skulle hon bli en av de mest uppskattade svenska illustratörerna.

Sven-Harrys Konstmuseum fick i samband med sin utställning Jenny Nyström – Illustratör och pionjär en samling med gamla vykort från 1950-talet med motiv av illustratören. Korten går att köpa i museets shop. Bild Sven-Harrys Konstmuseum. Sven-Harrys Konstmuseum fick i samband med sin utställning Jenny Nyström – Illustratör och pionjär en samling med gamla vykort från 1950-talet med motiv av illustratören. Korten går att köpa i museets shop. Bild Sven-Harrys Konstmuseum.

Var med och tävla om ett Jenny Nyström-paket: Tillsammans med Sven-Harrys Konstmuseum lottar Barnebys ut ett fullmatat paket i illustratörens anda. För att tävla om bland annat Jenny Nyströms klassiska julkort svarar du på frågan:

Vilket år publicerades Lille Viggs Äfventyr för första gången?

Svaret skickas till tavling@barnebys.com innan den 9 december 2018.

Tävlingen avslutad!