Affischen är en typ av anslag, eller tillkännagivande, ett reklamanslag med information som blivit visuellt utformad där text och bild sänder ett tydligt budskap. En poster skiljer sig på så sätt att den är textfri och skapas och används i dekorativt syfte. Gamla affischer som skapats för att anslå kommersiella eller politiska budskap har senare börjat användas i dekorativt syfte.

När den första affischen kom är svårt att sätta ett datum på. Men den första moderna affischen brukar sägas vara den variant av färglitografier som Jules Cheréts främställt 1866 och affischerat i Paris. Henri Tolulouse-Lautrec följde i affischfaderns spår och snart var de kända som männen bakom "La Belle Epoque"-affischerna. Alfons Mucha är en av konstnärerna som i slutet av 1800-talet började göra affischkonsten till sin specialitet.

Från Toulouse-Lautrec till våra dagar har konstnärer världen över formgivit affischer och posters. Litografier eller handmåleri var från början de främsta teknikerna men med tiden började man övergå till offset och silkscreen. Under 1960-talet uppstod vad som skulle komma att bli känt som Nouveau Frisco. Med inspiration från Art Noveau började några konstnärer i San Francisco göra affischer med flower power-typsnitt och flourescerande färger. Samtidigt i Paris under majrevolten 1968 skapade Atelier Populaire politiska slagkraftiga politiska affischer med silkscreen. Sedermera har affischer och posters med konstmotiv, utställningsaffischer och politiska affischer blivit ett populärt sätt att göra uttryck för sin egen smak i hemmen.

Andra typer av affischer som varit populära i hemmen är äldre reklamposters som anslagit om resmål, färdmedel, nöjesparker, mode och bilar. Här är några av våra favoriter.

Här hittar du hela auktionen med affischer och posters som hålls hos Catawiki på fredag den 5 januari, 2018. Läs mer om hur du budar på auktion hos Catawiki! Alla föremål hittar du hos Barnebys.