Jag hör till dem som verkligen får konstabstinens under sommaren när galleriprogrammen tar uppehåll och institutionerna visar utställningar som redan besökts under senvåren. När det blir dags att iscensätta utlandsvistelser för semestern blir det till att febrilt räda nätet för att hitta de tänkbara konstupplevelser som blir utslagsgivande för vart det bär av. Jag erkänner att jag är dålig på att ta del av alla de idylliska platser som sommarsverige har att erbjuda men då det visade sig att det fina konstintiativet Kamarade för andra året anordnar en sommarutställning i Falsterbo, kändes det som ett ypperligt tillfälle att packa badbyxorna och åka ner till kusten.

Bakom Kamarade som vi skrivit om tidigare på Barnebys (här) står konstnären Anna Kleberg (jag hoppas att man inte missade hennes fina utställning Djurkyrkogården på Andréhn-Schiptjenko förra året), art directorn Maja Kölqvist och Amelie Edlund som tidigare varit med och drivit Jarla Partilager som nu i hittas Berlin. Kamarade är vanligtvis hemmahörande på Linnégatan 76 i Stockholm i ett permanent space men är obundet till form och har hittills gjort samarbeten även på annat håll. Initiativ som Kamarade behövs det verkligen fler av på en konstscen bestående av gallerier och muséer och det är verkligen rekommenderat att ta en titt på deras program och besöka deras arrangemang.

Det finns en god fingertoppskänsla i gänget som förra året på sommarutställningen ställde ut Jim Thorell och Alfred Boman som båda synts hos Carl Kostyal och Isbrytaren i Stockholm. Jim Thorell som Pontus Silfverstolpe skriver om (här) tycks ha ett riktigt moment just nu med en utställning nyligen med Sothebys S2 i NYC.

Platsen för utställningen i Falsterbo är Anna Klebergs eget hus (ett stenkast från stranden!) och i år har man valt att ställa ut den nyligen från Mejan utexaminerade skulptören Albin Looström som absolut hörde till dem allra mest intressanta konstnärerna i den kullen som gick ut (jämte Eva Mag skulle jag säga) och polskfödda målaren Mela Yerka som ställer ut med min vän, galleristen Maria Stenfors i London. Albin har arbetat platsspecifikt under en vecka hos Anna och framställt ett antal väldigt tjusiga skultpurer som hittas ute i trädgården; bland annat en serie om tre verk inspirerade av skräckfilmsmasker (tänk Jason Voorhees och Fredag den 13:e) medan Mela visar en målningssvit som porträtterar kvinnliga gestalter från 1800-talet vars liv präglades av ett frihetssökande men vars minne idag är kopplat till historiska män. Kamarade ställer faktiskt ut Mela igen i höst, denna gång i  en separatutställning i Stockholm (håll utkik!).

Ett praktverk i utställningen är ett större verk av Albin som man hittar en bit bort från Annas hus på väg till stranden; ett målat verk på plastduk som bärs upp resligt av trägrenar (man vet att man är naturen nära när...). Falsterbo i sig är ju något av en sommarpärla och lägger man till lite konst och fint väder på det, så är det en done deal. I krokarna hittar man även galleriet Wadström Tönnheim som ställer ut bland andra Charlotte Wallentin och Lotta Döbling.

Det var en väldigt kul vernissage och middag nu under helgen med trevliga konverserare. Bland annat berättade galleristen Christian Larsen om galleriets nya approach (spännande höst som börjar med Kasper Sonne - yes!) och Charlotte Gyllenhammar var kanontrevlig och ett lustigt sammanträffande eftersom den första texten som skrevs på C-print var en recension av hennes utställning på Carl Eldhs Ateljemuseum för två år sedan. Också så fint att se Sveriges bästa hovreporter lira boll med kids på bakgården. För egen del slutade kvällen precis som sig bör; på stranden med några filtar, en bag-in-box, hav och utmärkta samtal.

Avslutningsvis så lyfter jag gärna fram en tematisk grupputställning som vi faktiskt kurerar själva på Kamarade i höst som öppnar den 4e september (varmt välkomna!) och som heter Yesterday We Wanted to Be the Sky och bygger på universella teman om tid och livets flyktighet.

Vi tror och hoppas att det kommer att bli riktigt fint i ljuset av det fina gäng som deltar; Trinidad Carrillo, Sophie Mörner, Brian Hubble, Ren Hang, Slava Mogutin, Mads Teglers, Casia Bromberg, Berber Theunissen, Yasmine Laraqui, Jennifer Abessira, Jwan Yosef, Theodor Johansson och Martin Gustavsson.