Ai Wei Wei har anlänt till Stockholm. På måndagsmorgonen la han upp en bild från biograf Skandia på sitt Instagram-konto och senare under eftermiddagen en bild på sina jurykollegor. Han är i stan för att delta i årets jury för Stockholm International Film Festival under sektionen Stockholm Impact där han tillsammans med regissören Linus Tunström och iranska filmregissören Ida Panahandeh ska utse bästa filmen i sektionen.

Filmfestivalen är den 26:e i ordningen. Den har länge varit väl länkad med samtidskonsten och tidigt visat filmer av bl.a. Steve McQueen, Isaac Julien, Matthew Barney under sina festivaler. Här följer tips från årets festival för den konstintresserade som i alla fall jag tänkte kolla in under veckan. Festivalen  pågår fram till och med söndag kväll.

Peggy Guggenheim: Art Addict. Ny dokumentär om Peggy Guggenheims liv av italienska Lisa Immordino Vreeland som tidigare bl.a. gjort dokumentär om sin svärfarmor modelegenden Diana Vreeland. Fylld av nyligen upptäckta intervjuer och filmmaterial kan den ge en spännande inblick i Guggenheims viktiga roll för 1900-talets konstliv.

She's Wild Again Tonight. Konstnären Fia-Stina Sandlund har senaste åren mest varit aktuell i filmsammanhang. Detta New York-baserade verk är tredje och avslutande delen i hennes triologi kring August Strindberg pjäs "Miss Julie" och har bl.a. Shima Niavarani och Mando Diao's Gustaf Norén i huvudrollerna

Adama. Franska Konstnären Simon Rouby började sin karriär i graffittikretsar i Lyon innan han fokuserade på måleri och skulptur. Adama är hans debut som filmregissör och innehållet är en blandning av teckningar, målningar, magnetiskt bläck och 3D-animation. Den handlar om en 12-årig pojke i Västafrika som ska rädda sin bror genom en episk resa i när och fjärran.

The Devil's Candy. Från Australien kommer Sean Byrne som här skildrar den ångestfyllda konstnären Jeff. Han flyttar med sin familj till Texas och får en rymlig studio att måla i men tydligen börjar konstiga saker hända samtidigt som hans inspiration flödar. Tydligen har saker hänt tidigare i huset. Sa jag att filmen ligger i sektionen "Twilight Zone"?