Den välkände konstnären och regimkritikern Ai Weiwei har fått tillbaka passet som kinesiska myndigheter beslagtog för fyra år sedan.

Ai Weiwei publicerade i dag en bild på instagram där han poserar tillsammans med ett pass och texten "i dag fick jag passet".

Konstnären greps 2011 anklagad bland annat för skattebrott och för att ha spridit pornografi. Anklagelser som Weiwei själv nekar till och som av många påstås vara regimens sätt att försöka tysta konstnären.

Han släpptes senare men myndigheterna valde att behålla hans pass, vilket har gjort att Ai Weiwei inte kunnat resa ut ur landet. En metod som används frekvent mot personer som är kritiska mot det styrande kommunistpartiet.

Från Reuters:

Ai Weiwei berättade för Reuters att han inte var överraskad över beslutet, då det under flera år har pratats om att han ska få tillbaka sitt pass. Varför det dröjt vill inte den ansvariga myndigheten svara på.

Weiwei kommer nu bege sig till Tyskland för att göra en medicinsk undersökning och för att träffa sin son som är bosatt i Berlin. Han berättar att överlämnandet av passet gjordes på ett avslappnat sätt, utan några typer av "varningar".

Trots sitt reseförbud har Weiwei varit verksam utanför Kina. Han deltar bland annat med en installation vid årets upplaga av Open Art i Örebro.

Taggar