För några veckor sedan skrev jag om att fenomenet crowdfunding hade nått konstvärlden. När Royal Academy of Art i september öppnar en utställning helt ägnad åt Ai Weiwei har de valt att be nätet om pengar för att kunna ställa ut åtta trädskulpturer på museets gård. Att en erkänd konstinstitution vänder sig till privatpersoner för att finansiera en utställning kan verkligen ses som ett tecken i tiden!

Idén att be om bidrag till utställningen via sajten Kickstarter handlar dock inte bara om pengar – enligt museet är det delvis ett försök att involvera besökarna i utställningen på ett sätt som ligger i linje med Weiweis egna filosofi. Beroende på hur mycket pengar man donerar kan besökare bland annat få komma på privata visningar av utställningen, eller – för fem pund – få en blinkning från Ai Weiweis katt, Garfield.

Weiweis konstprojekt "Trees" påbörjades 2009, och består av höga trädskulpturer sammansatta av delar från döda träd. Med 17 dagar kvar av nätkampanjen har Royal Academy of Arts samlat in drygt 65 000 av de 100 000 pund som krävs för att skulpturerna ska kunna ställas ut.