Nummer ett av vinerna kommer från en av de första gårdarna som började tillverka det vi idag kallar Amarone. Vaio Armaron är en vingård i byn Gargagnago i Valpolicella. Familjen Serego Alighieri har bott i Gargagnago sedan 1353 då Dantes son Pietro köpte gården. Efter att druvorna fått torka pressas de och vinifieras, därefter lagras vinet i 3 år på fat av slavonsk ek (Kroatien) och de 4 sista månaderna på fat av körsbärsträ. Detta ger ett vin som är gott att dricka redan nu men som utan problem kan lagras ytterligare 15 år. Vinet passar utmärkt att servera till smakrika hårdostar.

Doft: Stor utvecklad och kryddig doft med fatkaraktär och mängder av körsbär, romrussin och mörk choklad.

Munhåleupplevelse: Balanserad och kryddig, väldigt smakrik och utvecklad med fat, russin, mörka körsbär och nötter.

 

2009 Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone nummer 2419, Alkohol: 15,5%, Pris: 399 kr

 

Veckans andra vin är ett mousserande rosévin som kommer från Bourgogne i Frankrike. Vinet är en så kallad crémant, vilket är den franska benämningen för ett vin gjort enligt champagnemetoden med en andra jäsning på flaska fast utanför området champagne. Just det här vinet ligger 15-18 månader på sin jästfällning innan degorgering och druvorna som används är pinot noir och gamay. Druvorna kommer från en väldigt kalkrik jord i norra delarna av Bourgogne, inte långt från Chablis.

Doft: Vinet har en inbjudande något utvecklad doft av hallon och äpplen

Munhåleupplevelse: Torr med ungdomligt frisk och härlig fruktsyra följt av nybakat bröd och nyplockade vildhallon.

 

Patriarche Crémant de Bourgogne Rosé nummer 7601, Alkohol: 12 %, Pris: 99 kr

Igår hölls finalen i tävlingen Årets Kock. Det kan noteras att det var juryns favorit, Jimmi Eriksson från Restaurang Lilla Ego, som vann denna prestigefyllda tävling.

Med tillönskan om en innerlig och kärleksfull Alla hjärtans-weekend.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist