Högt upp i fastigheten av funkiskaraktär byggd 1931 bor Joakim Boström och Malin Bergagård med sonen Gustaf. De har inrett sin våning med klassiska svenska antikviteter och vackra föremål från Svenskt Tenn som de ärvt eller köpt på auktion. På bordet i matsalen serveras olika sorters smörgåsar från Södra Vägens Smörrebröd, där Malin och Joakim gärna handlar trots att de själva driver bageri. – Vi vet hur ett gott bröd ska smaka, säger Joakim. Dessutom är de danska delikatesserna så vackert komponerade. Chokladtårtan däremot kommer från parets eget bageri. Den består av en ljus och mörk chokladmousse klädd med finaste belgiska chokladganache.

Joakim är ursprungligen konst- och kulturhistoriker och har arbetat med värdering av antikviteter på auktionshus i Stockholm. Det var under 1990-talet och några år in på 2000-talet men sedan utbildade han sig till fastighetsmäklare, träffade Malin och flyttade till Göteborg. Under några år jobbade han med hus- och lägenhetsförsäljningar men hans intresse för historia har alltid varit starkt och han längtade efter något mer. Alltså startade Joakim en antikskola. – I Stockholm fanns flera kurser men i Göteborg var inte utbudet lika stort, jag upplevde att det behövdes en antikskola i stan, säger han.

I dag håller Joakim flera kurser i veckan och många hundra kursdeltagare har suttit i de sköna fåtöljerna och sofforna från Svenskt Tenn och lyssnat och lärt sig om stilhistoria, Europas kungligheter och om värdefulla antika föremål. Joakim tycker det är viktigt att hans kursdeltagare kopplar av och trivs under lektionerna, därför ordnar han sina antiklektioner i hemmet. Eleverna får dricka te och kaffe och Joakim bjuder på bakverk från familjens bageri. – Miljön runtomkring är viktig, jag vill erbjuda ett helhetskoncept. De ska längta efter kunskap men även uppleva timmarna som avkoppling.

Malin delar Joakims stora intresse för vackra miljöer men är inte fullt lika hängiven det historiska.

– Jag tycker det är viktigt med humor i inredning, att placera in någon liten detalj som överraskar är aldrig fel, säger hon. Heminredning får inte bli för allvarsamt och det är viktigt att blanda. Samtida formgivning kan vara väldigt fint i synnerhet när det står intill något antikt.

Malin är utbildad fotograf, men sedan hon blev mamma och tog över verksamheten i det familjeägda företaget Aleks Bageri & Konditori för fem år sedan fotograferas det enbart på fritiden. – Min pappa tänkte avyttra firman och då slog det oss att det vore synd, det var ju trots allt ett bageri grundat av min farfarsfar 1928 och med ett etablerat namn så vi beslöt oss för att det kunde vara värt att satsa på, berättar Malin.

Helt oerfaren av bak och matlagning var inte heller Joakim. Under studietiden i Uppsala arbetade han extra på Örbyhus Slott i Uppland – Sveriges största barockslott där Erik XIV förgiftades av sin halvbror Johan 1577. - Det var fascinerande allt som jag fick lära mig av familjens betjänt som hade kommit till slottet på 1940-talet och upplevt den gamla tiden. Jag fick ovärderlig kunskap om det ceremoniella livet från förrförra seklets slut och middagar och menyer. Jag har alltid varit intresserad av den världen och när man idag hittar konserverade rester av det livet hos vissa familjer blir jag överlycklig.

 

Den populära TV-serien Downton Abbey är en lyckad gestaltning av överklassens vardagsliv och framförallt brytningen mellan den gamla och den moderna tiden kring Första Världskriget, anser Joakim. – Jag kan tycka att det är svårare att känna närhet och kontakt med människorna från 1700-talet, det är nog därför som jag är extra förtjust i 1800-talet och sekelskiftet 1900. Individer och händelser från det seklet berör och påverkar oss än idag. Men högklassigt konsthantverk från 1700-talet är fantastiskt och det finns faktiskt riktigt många bra föremål till salu på auktionerna just nu, förklarar Joakim som har svårt att avstå ett inköp om något är på väg att passera för en häpnadsväckande låg summa.

Senaste köpet var en sengustaviansk byrå. – Det var ett skandalöst lågt pris för en fantastisk antikvitet med ovanliga beslag. Det är sådana detaljer som är väldigt viktiga och gör att möbeln sticker ut. Jag tycker det är konstigt att inte fler ser det. Ibland känner jag mig ensam som budgivaren och möter inget motstånd. Otroligt egentligen när allt ligger så synligt på Internet.

Joakim är mycket fascinerad av perioden La belle époque som han anser var en glansperiod i inredning och klädkonst. – Modet var sällan så glänsande och exklusivt som strax före första världskrigets utbrott. Hovet kring den sista ryska kejsarfamiljen levde praktfullt. I Ryssland tillverkades enastående konsthantverk som juvelerare hos Fabergé och Bolin, förklarar Joakim. Det är unika föremål som säljs för höga belopp både i Sverige och utomlands. Efter den ryska revolutionen 1917 flydde flera familjer via Sverige ut i Europa och många värdesaker bytte ägare längs vägen. På så vis dyker det ofta upp pärlor från Sankt Petersburg på svenska auktioner.

I antikkretsar är Joakim känd för sin kunskap och sitt stora intresse för linnedamast. Joakim har en enorm samling historiska servetter och dukar från slott och herresäten. Flertalet är försedda med monogram och adelsvapen. – Jag tappar hakan hur ofullständigt katalogiserade textilierna kan vara när de säljs på auktion och vilka låga värderingar, tänk vilket historiskt material! Genom damasten kommer vi riktigt nära de gamla ägarfamiljerna, förklarar Joakim. Att använda samma servett som någon historisk familj ägt är underbart. Antikt linne håller hög kvalité, ofta handspunnet och kanske vävt i Sverige vid de gamla manufakturerna i Flor och Vadstena. I äldre tid representerade linneskåpet ett stort ekonomiskt värde och sköttes omsorgsfullt. Linets förträffliga glans uppnås genom kallmangling men tyvärr är det få idag som behärskar hantverket.

Hos Malin och Joakim finns möbler och föremål från 1600-tal till nutid men även nutida design. Föremål från Estrid Ericsons firma Svenskt Tenn har familjen både köpt nya och införskaffat på auktioner.

– I vår inredningsstil är vi inte alltid helt överens, säger Malin och ler ömt mot Joakim som föredrar klassiska föremål från högreståndsmiljö. Jag inreder gärna med moderna föremål och tycker det blir inbjudande med kuddar och textilier i vackra kulörer och mönster. Blommigt och grafiska mönster ger ett antikt hem en fräsch ton. Joakim håller med så länge kvaliteten är hög och hantverket är gott, men tyvärr har ju sällan moderna föremål samma historia eller proveniens. Att känna historiens vingslag när man tittar eller känner på en antikvitet är extremt viktigt för Joakim. – Proveniens är A och O, det kanske låter märkvärdigt men det är det som gör föremålen levande.

Text: Charlotte Breimer

Foto: Klas Sjöberg

Reportaget publiceras i samarbete med Gods & Gårdar och här hittar ni fler vackra och inspirerande slott och herrgårdar!

Liknande föremål som i reportaget hittar du här!