Shōzō Shimamoto är en av Japans mest betydelsefulla konstnärer från efterkrigstiden och en pionjär inom performance och auction-måleri. År 2008 skapade han en serie verk där han fyllde glasflaskor med färg som han sedan lät krossa över tomma pappersark.

Som en av grundarna till konstnärsgruppen Ton-Fan Art Group 1956, har Hsiao Chin inflytande över den samtida kinesiska konsten varit betydelsefullt. Gruppen startade en ny konstinriktning inom det abstrakta kinesiska måleriet och höll ofta utställningar i utlandet, vilka mottog strålande recensioner.

Italienska konstnären Mimmo Rotella utövande en rad olika konststilar under sin karriär, så som abstrakt måleri, nyrealism och popkonst. Det han kom att bli mest uppmärksammad för är dock sina collage som bestod av sönderrivna affischer, huvudsakligen från filmer. I en av hans serier skapade han tolv verk, samtliga med motiv föreställande filmikonen Marilyn Monroe.

Den franskfödda konstnären Élisabeth Chaplin, var en av 20-talets främsta målare och illustratörer. Hon tillbringade en stor del av sitt liv och karriär i Toscana. Trots det var hennes konst starkt influerad av den etablerade franska konstnärsgruppen Les Nabis, vars stil var inspirerad av Paul Gauguins verk och hans förenkling av formerna till stora rena ytor.

Enzo Benedetto arbetade både som författare och som målare där han främst utövade den futuristiska stilen. Den futuristiska konströrelsen hade sitt ursprung i Benedettos hemland Italien, men var inte bara begränsad till måleriet utan innefattade också skulptur, musik och litteratur. Benedetto utövade även flera andra av 20-talets konststilar så som dadaism, surrealism och konstruktivism.

Den Milano-födda skulptören Adolfo Wildt var av stor betydelse för utvecklingen inom den moderna skulpturen. Hans skulpturer var starkt influerade av Art Nouveau, vars motiv ofta bestod av en komplex symbolism. 1921 började han utbilda studenter inom italiensk marmorskulptur, vilket resulterade i starten av Accademia di Brera år 1927 där bland andra Lucio Fontana studerade.

I auktionskatalogen hittar vi dessa två fantastiska skulpturer av Giuseppe Uncini och Arman Fernandez. Verket Colere blanche är ett för Arman Fernandez typiskt arbete, då han plockade samman slumpmässigt utvalda föremål som han sedan arrangerade till en skulptur. Ofta i form av musikinstrument som fioler och saxofoner.

Auktionen består även av ett brett utbud av konsthantverk från 1920-talet. Inom kategorin glas och keramik finns två konstnärer representerade, vilka varit av särskild betydelse för utvecklingen inom detta område. Vittorio Zecchin var en pionjär inom glashantverk och införde nya mönstertyper, detta i en tid då man var starkt präglad av Art Nouveau.

Helen Konig Scavini firade sin första stora framgång med tillverkning av porslinsdockor inom det egna bolaget Lenci, som hon tillsammans med sin make, var konstnärlig ledare för. Hennes verk utfördes med största omsorg och speglar i mångt och mycket de moderna smaker som genomsyrade första halvan av 1920-talet.

 

Katalogen består av 537 föremål inom modern och samtida konst och konsthantverk från 1920-talet.  Auktionen äger rum den 24 maj hos Bertolami Fine Arts i Rom. Visningen sker den 19-23 maj.

Samtliga föremål hos Bertolami Fine Arts finns att hitta hos Barnebys