Det börjar dra ihop sig för Osacrsgala. Om en knapp vecka bänkar sig kvällspigga svenskar framför tv:n för att följa en av de mest glamorösa tillställningar världen har att beskåda. Oscarsgalan är ett väldigt vitalt exempel på människors fascination för "kändisar", en fascination som tar sig olika uttryck. Ett av dem är samlande av kändis- relaterade prylar. Det är inte sällan det dyker upp auktionskataloger fullspäckade med samlingar från spännande personligheter, och priserna har de senaste åren ofta bjudit på överraskningar.

En av världens mest omtalade auktioner blev även den mest framgångsrika genom tiderna. Det var när modekungen Yves Saint Laurent avled i sviterna efter en hjärntumör i juni 2008, som auktionsgiganterna svävade som korpar på himlen. Det som först såg ut att ha blivit en av Sotheby´s mest prestigefulla auktioner genom tiderna blev plötsligt Christie´s enskilt största uppdrag. Kanske inte så konstigt med tanke på att François Pinault, numera ägare av Christies´s tidigare ägde även Yves Saint Laurent.

Auktionen hölls med värdig inramning i fantastiska Grand Palais i Paris, som byggdes till världsutställningen i den franska huvudstaden år 1900. Efter en sällsynt välbesökt visning ledsagades publiken runt utan att direkt ha möjlighet att stanna för att verkligen titta på föremålen. Trycket var enormt(det närmsta man kommer är turisthögsäsong på Louvren framför Mona Lisa).

Alla ville ta del av modekungens glamorösa livsstil. Plötsligt var den "förbjudna världen" högst tillgängligt - Tänk att äga något av modegurun! För många var tanken svindlande medan det faktiskt var fullt möjligt för dem få som hade råd. Auktionen omfattade 733 föremål som hade ett samlat utrop av 250-380 miljoner dollar. När klubban hamrat iväg det sista föremålet låg den totala prislappen på 484 miljoner dollar. Mitt under brinnande finanskrisen.

Några år senare, i decemeber 2011, var det dags för nästa gigantiska kändisauktion med 80 föremål från dubbelt Oscarsbelönade skådespelerskan Liz Taylors samling smycken. Auktionen kom att kallas försäljningen av Hollywoods kronjuveler. Återigen var det Christie´s som fräckt snodde åt sig uppdraget framför ögonen på rivalen Sotheby´s. Utropet räckte inte heller nu till, inte ens på långa vägar. Totalt klubbades det 269 föremål med Elizabeth Taylor proveniens för 116 miljoner dollar, mot utropet på 30 miljoner dollar.

Legendariska pärlan "La Peregrina" fick Liz Taylor av hennes dåvarande man, Richard Burton, i alla hjärtansdagpresent 1969. På den tiden kostade det honom en ansenlig summa. Närmare bestämt 37 000 dollar. Cartier fick i uppdrag att komplettera med rubiner och diamanter och när den såldes 2011 efter Liz Taylors bortgång fick den nya ägaren betala otroliga 11,8 miljoner dollar. Förvisso fick köparen ett smycke med sällan skådad proveniens. Pärlan som har fått namnet La Peregrina, efter spanskans ord för vandraren har en lång historia.

Pärlan är funnen i Persiska viken på 1500-talet. Då såldes den till mäktige kung Filip II av Spanien. Han gav den stora päronformade pärlan till sin blivande hustru Mary Tudor (bloody mary) en månad innan de ingick äktenskap år 1554. Efter marys död fick Spaniens drottning Margerita La peregrina som hon bar 1605 för att hedra freden mellan Spanien och England. La peregrinas historia tog inte slut med det, utan fortsatte till Joseph Bonaparte som gav pärlan till sin unga släkting Hortense de Beauarnais. Från henne gick den till Louis Bonaparte som sålde pärlan vidare. Ingen tvekan om att bäraren av smycket bär med sig en historia lika värdefull som pärlan i sig.

Pärlan är inte bara ett vackert smycke utan ett talande bevis för vad proveniensen, det vill säga historien och ägerleden, betyder för priset. Det i sig är inget nytt fenomen, men prisbilden för "kändisföremål" har däremot ökat markant under senaste åren.

Allt behöver ju inte ha ägts av en stjärna för att det ska sprida glans i en eget liv. Man kan ju alltid bjuda hem något som föreställer en "kändis". En som inte fick någon Oscarstatyett, åtminstone vad jag vet, är bulldogen med plommonstop. Många är nog de som på ett eller annat sätt imponerats av denne man; Winston Churchill(om inte annat för alla briljanta citat). Just nu finns det 47 träffar på Barnebys med anknytning till Winston Churchill, varav de flesta föremålen auktioneras ut på det engelska auktionshuset Dreweatts. Konstnären bakom skulpturen ovan delar däremot namn med den prestigefulla utmärkelsen i filmvärlden.

Taggar