_picasso-krukor---V2018---9291_x1_webb
Man är aldrig bättre än sin senaste auktion. En sanning som märks inte minst vid intaget av föremål till kommande auktioner. Har man ett par bra auktioner i ryggen med höga prisnoteringar och föremål som dröjt sig kvar på näthinnan hos besökarna ger det bra självförtroende och banar ofta väg för nästa säsong. Och nästa.

Eva Seeman tillsammans med kollegan Jonathan Gahn Eva Seeman tillsammans med kollegan Jonathan Jahn

Efter att ha arbetat med Eva Seeman, ansvarig specialist för modern design och konsthantverk, i många år vet jag att det är sällan hon är nöjd med intaget av sina auktioner. Man kan alltid vara bättre, hitta fler spännande nya formgivare, nya möbelmodeller, unika föremål. Alltid kan någon av avdelningarna toppas.

Men den här gången är hon faktiskt riktigt nöjd när jag möter henne i Bukowskis visningslokaler vid Berzelii Park.

- Vi har toppnummer på  stort sett varje avdelning på den här auktionen.
poul kjærholm_Bukowskis_barnebys
- Den danska designen utgörs av några riktiga rariteter, Poul Kjaerholms PK25, ett par fåtöljer från 1960-talet. En modell som är en vidareutveckling av Kjaerholms examensarbete och är väldigt ovanlig på marknaden.
poul Kjærholm, PK-12
Kjaerholms PK12 ser man ibland, men auktionens exemplar är en ovanlig variant klädd i rotting som endast utfördes i ett fåtal exemplar.

En detaljbild av Hans J Wegners mästerverk med den ergonomiskt formgivna ryggen i En detaljbild av Hans J Wegners mästerverk med den ergonomiskt formgivna ryggen i solid teak

- Hans Wegners "Swivel Chair" är en skulptural skönhet, det vackra exemplaret inköptes av en svensk familj omkring 1960. Av Wegner finns även det vackra sabelbensbordet AT-314  som fått sällskap av sex stycken kohornsstolar.

Sedan millenieskiftet har skandinavisk design från efterkrigstiden toppat de flesta inredares önskelistor, vilket synts i utbudet och inte minst i priserna hos såväl de svenska auktionshusen som hos de internationella jättarna.

Läs mer om den sanslösa prisutvecklingen för 1900-tas design i Barnebys rapport ”15 designated designers”!

Däremot är det mer sällsynt att man hittar internationell design av hög kvalitet hos de svenska auktionshusen.

Dagbädden av Jean Prouvé och Charlotte Perriand, "SCAL NO 450" "ANTONY" från cirka 1954. Utropet är 125-150 000 kronor Dagbädden av Jean Prouvé och Charlotte Perriand, "SCAL NO 450" "ANTONY" från cirka 1954. Utropet är 125-150 000 kronor

Hos Bukowskis presenteras flera eftertraktade möbler av de mycket eftersökta franska arkitekterna och formgivarna Charlotte PerriandJean Prouvé och lampmatadoren Serge Mouille.

- Vi har med tre märkvärdiga möbler av några av 1900-talets verkliga storheter, ett lågt soffbord, en dagbädd med listigt utfällbart bord samt en vacker golvlampa av Mouille.

- Charlotte Perriand är en spännande formgivare som hann utföra en stor mängd intressanta projekt under sitt långa liv. Hon arbetade tidigt tillsammans med Le Corbusier i dennes ateljé tillsammans med Le Corbusiers kusin  Pierre Jeanneret.

- Möblerna kommer från en privatperson som köpt dem i välrenommerade gallerier i Paris, Galerie Patrick Seguin och Philippe Jousse, Jousse Entreprise.
Lika trendigt som skandinaviska design-möbler har keramik kommit att bli. Även här bjuder Bukowskis på en hel drös av Pablo Picassos så kallade Madoura-keramik med flera ovanliga kannor.
Pablo Picasso_keramik
Priserna på Picassos keramik har de senaste fem åren skjutit i höjden rejält och både utropen och slutpriserna har i många fall mångdubblats.

Det återstår att se hur det går för auktionens Picasso-föremålen, men kan man väl anta att intresset knappat avtagit med tanke på de utställningar som ägt rum världen över på sistone. Nu senast på Louisiana i Köpenhamn.

En mängd storskaliga pjäser av glasyrens mästare Bernt Friberg säljs på Bukowskis Moderna auktion En mängd storskaliga pjäser av glasyrens mästare Bernt Friberg säljs på Bukowskis Moderna auktion

Även den skandinaviska keramikavdelningen representeras av flera fina stora vaser av såväl Berndt Friberg som Stig Lindberg och den danske kollegan Axel Salto vackra organiska stengods .
axel salto
Här följer några av mina personliga favoriter från auktionen:
agnes cleve_BUkowskis_bruun RAsmussen
Agnes Cleves studie till ” S:t Eriksbron” är utförd på 1910-talet. Målningen är ett fint exempel från en tid då färg och form fullkomligt exploderar i ett försök att illustrera den dynamiska samhällsutveckling som dundrar fram med tekniken och maskinernas nyaste uppfinningar.

GAN, Gösta Adrian Nilsson finns representerad med flera målningar, varav "Seglatsen" (Seglats I)" från 1918 förväntas slå nytt rekord för konstnären. En fantastisk målning, även om jag tycker att det finns flera andra verk av konstnären som toppar auktionens höjdpunkt, men det är väl inte omöjligt att de kommer ut på marknaden om Bukowskis lyckas slå nytt rekord för konstnären i veckan.
GAN, grå relief
Däremot är den bemålade reliefen "Grå relief" från 1932, en riktig pärla som hör hemma på ett museum. I sitt orörda skick hamnar den högt upp på önskelistan från Bukowskis moderna auktion.

Målningen var en gåva direkt från konstnären till kulturredaktör för Norrköpings tidningar och författaren Nils Lindgren, och har därefter i arv till nuvarande ägare.
surrea Wilhelm kåge_bukowskis_BArnebys
Wilhelm Kåge ligger bakom vasen "Surrea" som relativt ofta förekommer i vitt, och i olika former, men det exemplar som säljs hos Bukowskis i vår är ett sällsynt fint exemplar.

Vasen som är tillverkad på Gustavsberg på 1940-talet,med förskjutna halva vaser i vitt, så kallad carraragods, är delvis bemålad ropas ut för 20-25 000 kronor, men borde kosta det dubbla.
mora_axel Einar Hjorth_bukowskis_barnebys
På möbelsidan får man inte missa det oförskämt snygga bordet "Mora" av vår kanske mest kända formgivare internationellt idag, Axel Einar Hjort. Bordet som visades och beställdes av NK, Nordiska Kompaniet, 1930 till Stockholmsutställningen är ett sällsynt exempel på möbelarkitektens fantastiska formgivning.

Ett ytterligare bord av samma modell såldes för några år sedan på Bukowskis för 392 000 kronor, men visades senare hos en ledande designhandlare i utlandet med en helt annan prislapp.

Här kan du se tidigare möbler som sålts på auktion i samma möbelserie som första gången visades på Stockholmsutställningen 1930!

isaac Grünewald
Det finns ett par målningar av Isaac Grünewald som känns betydligt mer intressanta än det gängse utbud av färgsprakande blomsterstilleben, lyftkranar och stornästa självporträtt som brukar förekomma på kvalitetsauktionerna. I mina ögon är det ”Blommande fruktträd” som målades 1913.

Man kan se hur Grünewald lämnar det mer traditionella måleriet med jämna dova färgskalor för det som kom att bli hans signum, de starka klara pastelliga färgerna. Det som mer än något annat kom att illustrera modernismen vars inspritatioj han hämtade från Henri Matisse i Paris där konstnären var fram till 1911.

Den andra målningen är Isaac Grünewalds  något skissartade ”Parkkonsert” från 1914, som inte varit ute på marknaden sedan den köptes 1929 av skeppsmäklare Hans Brecke Blehr. Här är det det snarare just att det är en ”orörd” bild som intresserar och troligen motiverar det höga utropspriset.
sigrid hjertén, röd båt
Sigrid Hjertén, gift med ovan nämna gigant bland svenska konstnärer på 1900-talet, respekteras med flera fina bilder på auktionen. De tre finaste i mitt tycke är; ”Röd båt - utsikt från ateljén mot Stadsgårdskajen, Stockholm” från 1913(utrop i 500-600 000 kronor), som varit ute till försäljning för fyra år sedan hos konkurrerande auktionshus, ”Coin du Midi” från 1927(utrop 350-400 000 kronor) samt den kanske mest intressanta målningen ”Bergskedjorna”  från 1933, i brytningstiden för Sigrdi Hjerténs sjukdomsperiod.
Sigvard Bernadotte_matta_bukowskis_BArnebys
Sigvard Bernadotte ligger bakom mycket fin formgivning. Bland annat den benvita mattan i reliefflossa som antagligen vävts hos Nils Nessims Textilateljéer, på 1940-1950-tal. Utropet är väl värda 40-60 000 kronor.

Här hittar du samtliga föremål på Bukowskis auktioner! 

Kommentera